Kaliteli Hoparlör Kabini Yapımı

İç hacim ne kadar büyük olursa free air rezonans frekansına o kadar yaklaşılır.
Sadece kabin boyutu ağırlığı ve maliyeti artar.
 
Yer sıkıntımdan dolayı çok büyük bir kabin yapamadığımı fark ettim. Buna göre ölçüleri tekrar gözden geçirdim. Senin kullandığın kabinlere de baktım :D
Fotoğraftan bakarak tahmin ediyorum. Senin şuan kullandığın kabinler de 1 metre yüksekliğinde, 30cm genişliğinde ve 40 cm derinliğinde gibi görünüyor. Bende buna yakın 32x42x90cm dış ölçü olarak bir hesap çıkarttım.
Sunta kalınlığını 2 cm olarak hesapladım. Ekte de bir taslak daha gönderiyorum. Bu ölçülerle toplam 100.800mm3 hacim oluşmuş oluyor.

Eğer daha küçük yapabileceğimiz şekilde malzeme/tasarım gibi önerilerin varsa yine değişiklik yapabilirim.

Konu ile ilgili videolar izlerken betondan yapılmış bir kabin gördüm. Kanal oldukça ilgimi çekti :)
Belki denk gelen vardır.
 

Ekli dosyalar

  • kabindeneme2.PNG
    kabindeneme2.PNG
    1.1 MB · Görüntüleme: 34
Fotoğraftan bakarak tahmin ediyorum. Senin şuan kullandığın kabinler de 1 metre yüksekliğinde, 30cm genişliğinde ve 40 cm derinliğinde gibi görünüyor. Bende buna yakın 32x42x90cm dış ölçü olarak bir hesap çıkarttım.
Sunta kalınlığını 2 cm olarak hesapladım. Ekte de bir taslak daha gönderiyorum. Bu ölçülerle toplam 100.800mm3 hacim oluşmuş oluyor.

Eğer daha küçük yapabileceğimiz şekilde malzeme/tasarım gibi önerilerin varsa yine değişiklik yapabilirim.

Konu ile ilgili videolar izlerken betondan yapılmış bir kabin gördüm. Kanal oldukça ilgimi çekti :)
İki hop için en az 70 litre iç hacim gerekli. Benim kabinin yüksekliği 80cm idi.
35Hz leri yakaladım.
Sen de kabin yüksekliğini 80cm yapabilirsin. Daha uzun yapman sakıncalı olmaz ama daha düşük yapma.
Beton kabin mantıklıdır. Mermer ile benzer sonuçlar verecektir. Videodaki ADAM... Pardon BEY, bazı şeyleri doğru anlatmış. Ancak beton da olsa iç yalıtım gereklidir.
Beton ya da mermer olması kabin cidar titreşimlerini minimize eder. Ancak bass reflex deliği açmak (PORT) mantıklı olmaz.
Port açmanın mantığı bass seslerin 90' faz farkı ile öne yönlendirilmesini gerektirir ki öyle golay bi olay değildir.
Bir kabinde hava kaçağı hoparlörün rezonansına çok etki eder. Portlar da bir çeşit hava kaçağı olduğu için belli hesapları gerekitrmektedir.
Bu hesapları ilerde gerçek bir bass reflex kabin yapmak istersek sana anlatırım.

NOT:
Burada anlatılanları @ozgurece35 ve @sasen1 duyarsa gudurabilirler haa :D
 
Son düzenleme:
Port eklediğimiz zaman belirli bir noktadaki frekans grubunu daha baskın duyabiliyorduk değil mi? Tabii bu noktada hesaplamalar bayağı karmaşıklaşır dediğin gibi.
Bir de porttan dışarı çıkan havanın oluşturduğu hırıltı sesi var. O da istenmeyen durum tabiiki. Bu hırıltı rölantide çalışan araba egsozundaki sese benziyor, eskiden çin malı Snopy bass kabinimde vardı :D

Bu arada ben ilk başta tek hoparlör için 68L olarak düşündüğüm için ona göre hacmi büyültmüştüm.
Uzun olmasında problem olmayacaksa yine toplam 100L hacme yakın olacak şekilde kule tarzında ölçüyü tekrar hesaplayacağım.

Kule tarzı olduğunda yan plakalar oldukça geniş olacak, (yaklaşık 110cm yükseklikte) bunun için kabinin içine yan plakaların ortasından dik şekilde çıta gibi destek eklememiz gerekir mi? İstenmeyen durum oluşur mu? Tek korkum titreşerek rezonansa girmesi.

Yarın trafo işlerine bakacağım. Sonrasında kabinin malzemelerinin kesimi için bi marangozla görüşmem lazım. Bu hafta neredeyse hiç ilgilenemedim, muhtemelen hafta sonları devam ettireceğim bu çalışmayı. İlerleme kaydettikçe bu konuyu güncellemeye devam ederim.
 
Porttan dışarı hırıltı çıkıyorsa o hoparlör hoparlör bile değildir.
Grip ya da nezle olmuş birisidir :D
Kabinin büyük olmasının tek sakıncası izolasyon ve titreşim sorunudur.
Ne yazık ki çıtalarla bu sorun kolay halledilemez. En iyi çare iç bölgeye bir destek paneli daha konulmasıdır. (Senin önceki kabindeki gibi)
Ancak bu destek panelinin ortasında koca bir delik açılmalıdır. Böylece büyük kabinlerin yanları önleri ve arkasının titreşimi engellenebilir.
Eğer kabinimizi bass reflex yapıyor olsaydık, bu sefer bu delik belli ölçüde olmalı ve oldukça küçük olmalıdır.

You tube da videodaki beton kabin yapan arkadaşla sohbet ederken @sasen1 in videosuna rastladım.
Arkadaşlara da dinleteyim.
Anfiye üzüldüm yaaf.
 
Son düzenleme:
@sasen1
Bu eserde bol bol PP ve FF li simonlar var.
Aslında daha iyisi de vardı da orkestra şefi çok kızmıştı. Herkesi sopalıyodu.
Ben STRINGS'lerin yorumlarını severim. Bu eserde istediğim strings tonu yok.
 

Dave Mustaine en kaliteli metal müziği yapar hoparlör test için uygun.
Bu tür müziklerin icrası sırasında kullanılan overdrive, distortion, fuzz gibi efektler doğal frekansların Elektronik devrelerde bozulması ile oluşturulduğu için eğer yaptığınız (kullandığınız) amplinizin çıkışında çok az da olsa distortion , değişik frekanslarda dip gürültüler ,parazitler varsa bu müzikleri dinlerken zaten bizleri rahatsız etmez.

@Mr_YAMYAM hocamın tasarımı olan ile bu LM1875 ampliyi bana yaptırdıktan sonra.Elimdeki imkanlar doğrultusunda bir çok frekansta testten geçirdik.Sonuç gayet başarılı çıktı.Hatta bende Technics SU620 ampli ile karşılaştırmalı yaptık Technics in dip gürültüsü daha fazla çıktı.

Neden klasik müzik diyorum?Çünkü müzikteki doğal frekansları amplimiz çalarken temiz verebiliyor mu?Müziğin adeta yok oldu diyebildiğimiz en hafif çalındığı kısımlarında ampliden herhagi bir uğultu tıslama gelip bizi rahatsız ediyor mu?İşte bu nedenle ben ampli testlerinde klasik müzik ile (tabi uygun olanları ile)yapılmasını öneriyorum.


Tabi testlerde bas frekanslar davul zil frekansları için diğer müzik türleri de kullanılmalı.Ama distortion müziklerin ben pek uygun olmadığını düşünüyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,826
Mesajlar
930,538
Kullanıcılar
452,649
Son üye
sanlav

Yeni konular

Geri
Üst