Kaliteli Hoparlör Kabini Yapımı

Linklerde birkaç crossover devresi daha buldum. Bunlar nasıldır?

https://www.ebay.com/itm/363312751054
https://www.ebay.com/itm/331561328500

Bi de şu var ama diğerlerine göre daha düşük geldi bana.
https://www.ebay.com/itm/311770107077

2li bass sistemin sesi daha çok sevdim bu yüzden 4 hoparlörü de kullanmak istemiştim aslında. Aslında ilk düşüncem, birini daha alt bass frekanslar için kullanmaktı ama bunun için satılan crossover devrelerinin tanesi 150$dan bile fazlaymış. Ben de bu yüzden ikisini aynı frekanslarda kullanmayı seçtim :)

Subwoofer için belki çok sonra bir kabin yapabilirim.

Değişmesi gereken ekipmanları da aynı anda ebay üzerinden alacağız sanırım. Türkiye'de yok gibi.

Eğer malzeme bulabilirsem aklımdaki tasarım şu şekilde. Hoparlörün vidalarını bile gizlemeyi düşünüyorum. Bu en son iş tabii :)
www.ubuy.com.jpg

Bir hoparlör filtresindeki en önemli parça kondansatörlerdir.
AUDIO için özel üretilmiş kondansatörler oldukça pahalıdır. Ancak pahalı olmasının da elbette bir anlamı bulunmaktadır.
Üç adet önemli kondansatör incelenmelidir.
1 Tweeter yolundaki yaklaşık 2.2uF kondansatör.
2 Medium yolundaki yaklaşık 22uF ila 33uF lık kondansatör. (En pahalısı budur)
3 Bass bobininden sonraki kondansatör. Bass kesim frekansına göre 10uF ila 22uF arasında olabilir.
Bass bobininden sonraki kondansatör özel koşullarda elektrolitik kullanılabilir. Çünkü bu kondansatörün zamanla bozulması sadece sesteki bazı frekansların da bozulması anlamına gelir ve kısa devre de olsa açık devre de olsa sistemde bir aksaklığa sebebiyet vermez. Sadece bass seslerde boğulma görülebilir veya tamamen kesilebilir.
Ancak tweeter ve medium bölgelerindeki kondansatörlerin önemi büyüktür.
Bu kondansatörler, hem sesi iletmesi açısından, hem de herhangi bir arıza durumunda oluşabilecek tahribatlardan sorumludur.
Bu kondansatörler zamanla açık devre olursa sorun olmaz, ama kısa devre olması durumunda, sinyaller doğrudan ilgili hoparlörlere gideceği için hoparlörler kısa sürede yanacaktır.

İyi kalite bir cihaz ince hesaplarla ve belli kalitedeki malzemelerle yapılabilir.
İnce hesaplar önce en mükemmel olacak şekilde hesaplanmaktadır. Maliyet unsurları dolayısı ile vazgeçilmesi gereken unsurlar bilmin gereğince yapılmalı ve olası riskler ve kaliteden verilebilecek ödünler iyi hesaplanmalıdır.

Bobinler ise temel olarak şöyle incelenmektedir.
Günümüz teknolojisinde bakır pahalı olduğu için alüminyum veya demir alaşımlı teller çin işi ürünlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu da bobinin omik direncini artırmakta ve hoparlörlere giden sinyalin zayıflamasına sebebiyet vermektedir. Bobinlerdeki esas maliyet unsuru ise bobinlerin sarım tekniğidir.
Uzun karkas üzerine sarılmış bobinler ile, çok dar karkas üzerine sarılmış bobinler oldukça önemlidir. Uzun karkaslara sarılan bobinlerin kapasitif kaçakları daha fazla olduğu için kısa karkas kullanımı önem arzetmektedir.
Ancak kısa karkas işçiliği de uzun karkaslara göre daha maliyetlidir.

BU BİLGİLER IŞIĞINDA:
Bir hoparlör sistemine 1000$ fiyat biçeceksek bazı kalite unsurlarından vazgeçmemiz doğru değildir. Eğer doğru olsaydı sana filtre almanı önermem, mevcut filtreyi kullan git derdim.
Ama @ozgurece35 nin SONY kabinleri gibi nispeten alt seviye bir kabin yapacak olsaydık ta o zaman bu kadar pahalı ürünlere yönelmez, daha uygun fiyatlı (Özgüre önerdiğim üründen) al kullan der seni masrafa sokmazdım.
Şimdi özgüre desek ki kabinlerini satarmısın, SONY kabinler kaç para, westralı SINAYDERLER gaç guruş, o sana cevabını hemen verirdi :D
Yaf ADAM.. Pardon BEY, şınayderleri aldı, satan herif hemen geri almak istedi. :D
Satar mı elin herifi. Benden direktif aldı ...

ÖZEL NOT:
Bu kondansatörün fiyatı sana önermiş olduğum bir çift filtrenin fiyatı kadar.
https://www.audiophonics.fr/en/rike...o-s-cap-oiled-paper-capacitor-22f-p-8997.html
22uF 500V Yani medıum hoparlöre seri kondansatör.
Yağlı ballı olmasının haricinde en az 1000$ lık mid hoparlör kullanmayacaksak böyle bir kondansatörle işimiz olmaz.
Ayrıca şu gibi ürünler ile kıyaslandığında aralarındaki farkı kulakla anlayabilmemiz mümkün değildir.
https://www.audiophonics.fr/en/cond...-cap-axial-mkt-capacitor-250v-33f-p-8135.html
10EURO miss gibi gondansatör. 150 EURO'luk kondansatörle işimiz olmaz.

Son düzenleme:
Demek bunlar o yüzden ucuzlar :D Bu arada zaten şuan elimdeki kartları sanırım kullanamam bobinler dışında randımanlı çalışan bir malzeme kalmamış gibi :)

Farklı devrelere de bakmamın sebebi vergi vb gibi ek ücretlerdi aslında, o halde sipariş işini çözüp önceki sayfada linki olan crossover devresini alacağım.
Bu eleman ile beraber.
https://www.ebay.com/itm/153103539272

Demek bunlar o yüzden ucuzlar :D Bu arada zaten şuan elimdeki kartları sanırım kullanamam bobinler dışında randımanlı çalışan bir malzeme kalmamış gibi :)

Farklı devrelere de bakmamın sebebi vergi vb gibi ek ücretlerdi aslında, o halde sipariş işini çözüp önceki sayfada linki olan crossover devresini alacağım.
Bu eleman ile beraber.
https://www.ebay.com/itm/153103539272
Hah bu kondansatörler iş görür.
Evet 3. sınıf ürün ama yeterli stabiliteyi ve kaliteyi sağlayacaktır.

ANAM ANAM..
MKPC-A gondansatörler.
https://www.ebay.com/itm/1545126011...C3IxFTkPqMV7MYJ0bMq1|ampid:PL_CLK|clp:2047675
Sadece markası konusunda bilgim yok. Yurt dışı alışverişim olsaydı her birinden en az 10 ar tane alırdım.

Son düzenleme:
Keşke her sitedeki ürünleri ülkeye kolayca getirtebilsek :D Ama mecburen çin pazarından alabiliyoruz sadece. Genel olarak Türkiye'ye dışarıdan bir şey sipariş etmek zor zaten de. Ben de ilk kez yurt dışından bir şeyler sipariş edeceğim bakalım başıma neler gelecek :)

Kabin için iç tasarıma ait iki tane alternatif ekledim. Öndeki hoparlörlerin diziliminden dolayı bir alternatif te ben hazırladım :)

Ekli dosyalar

• A.PNG
    A.PNG
    1.1 MB · Görüntüleme: 18
  • B.PNG
    B.PNG
    1.1 MB · Görüntüleme: 16
  • a-g.PNG
    a-g.PNG
    195.5 KB · Görüntüleme: 14
  • b-g.PNG
    b-g.PNG
    206.3 KB · Görüntüleme: 13
KÖTEK:
Tasarım disiplinleri...
1 Her bas hoparlörün bölme hacimleri eşit olmalıdır.
2 Bass reflex deliği kullanılacaksa her iki hoparlörün arka seslerinin yolları deliğe eşit yol ve eğri çizmelidir.
3 İç deliklerin büyük yuvarlak şekilde yapılmasının bir amacı vardır.
İnce çıtalarla yapılmış gibi yapılırsa bu çıtaların kabin titreşimine hiçbir faydası olmayacaktır. Aksi etki bile yaratabilir. O sebeple iç delikler takribi 10-15cm yuvarlak delik şeklinde yapılmalıdır.
4 Bass reflex kullanımında arka seslerin 90' faz farkı yapabilmesi için en az 3 köşe geçişi olmalıdır. Bu durum önden yapılacak bass reflex deliğini de ilgilendirir. Dolayısı ile deliğin arkadan açılmasının mantığı, hoparlörler duvara yerleştirildiğinde duvardan yansıyan seslerin fazları da hesaba katılır.
Kabin infinitife baffle olarak önceden tasarlanmış olduğu için iç destek levhaları büyük delikli olarak tasarlanmıştır. Geniş delikler bass frekanslarını genişletir. Dar delikler bass kazancını azaltır. Dolayısı ile en son deliğin çapı ve bulunduğu yer önem kazanır.
TSP değeri normalden küçük olacağı için daha büyük hacimli kabinlerde bass reflex tipi kabinler sorun çıkartmaz. Ancak iç rezonans değerleri yani içerde dolaşan havanın rezonansları önemlidir. İdeal tasarım her bölmenin eşit olması ilkesine dayanır.

Delikleri bir önceki mesajındaki ölçülerde hesaplamıştım. Ama hoparlörler biraz yukarıdaydılar.
Şimdi hoparlör dizilimini de gösterdiğin şekilde düzenliyorum tekrar. Sürücüleri sadece kabinin üst kısmında olmasını istememden dolayı böyle oldu :D
Eşit hacim olması gerekiyorsa zaten bu olmuyor direkt.

Bass hoparlörleri biri altta biri üstte olacak şekilde aynı hacimde
Mid ve tiz kısmını izole ederek orta kısımda,
İç delikler 15 cm olarak şekilde
Portu da kabinin arka orta plaketine 5cm çap olacak şekilde yeniden çizdim.

Vidaların görünmemesi için bahsettiğim ön kapağı da ekledim bu çizimde bu sefer.

Bu kabinde boru şeklinde bir port olmayacak değil mi? Sadece plakada delik olarak kalacak.

Köşelere üçgen şekilde destek eklememiz gerekir mi bu arada?

Not: Çizim yaptığım programı çok iyi bilmesem de en azından plakaların ölçülerini almamda oldukça işe yarayacak gibi görünüyor.

Ekli dosyalar

• C.PNG
    C.PNG
    1.2 MB · Görüntüleme: 22
  • c-g.PNG
    c-g.PNG
    440.6 KB · Görüntüleme: 13
Eşitlik kuralı ve gidişatı.
Takribi kabin yüksekliği 1m civarında ise...
Bass hoarlörler için 40 ar cm ayrılır. Mid ve tw için 20cm kalır.
Mid için kullanacağın hop linktekinden ise o bölgenin iç hacmini az daha büyütmelisin. Çünkü en azından 200Hz lik bir frekans için iç hacim gerekli.
Boruya gerek olmayacaktır. Tüm kabin içi bahsi geçen malzeme ile kaplanmalıdır.
Arka kısma koyduğun kapak için öneriler.
Bu kapak yeterince büyük olursa filtre devresini kapağın üzerine monte edebilirsin.
Birkaç mm kalınlığında alüminyum plaka idealdir.
Bu plakaya aynı zamanda hop giriş terminallerini monte edersin. Böylece kısa yoldan filtreye giriş yapmış olursun.
Çapaksız kesilmiş bir alüminyum arka panele birçok yerinden vidalanmalıdır.
Köşelere herhangi bir parçaya gerek yok.

Sony candır Canandır pcb tasarımı da kabin tasarımları da zamanının ötesinde oluyor teknoloji harikası.