Kalorifer peteğine fan takma

Oda aşırı sıcak olduğunda geçen sıcak su vana ile (Termostatik vana olabilir) kısılıp geçen su debisi azaltılıyorsa,ılık olduğunda oda sıcaklığını artırmak için bunun tam tersini yapmak,yani birim radyatör kesiti içinden geçen sıcak su miktarını artırmak gerekir.Bunun çözümü bina yönetiminden izin alınıp örenğin 18 dilimli panel veya döküm bir radyatörün 24-30 dilimli bir radyatörle sistemin değişimidir.Bu şekilde odadaki soğuk hava ile sirküle ederek sıcak panel dış yüzeyine temas eden soğuk hava ve ısınıp yer değiştiren sıcak hava ertırılmış,havaya transfer edilen ısı (kalori) değeri artırılmış olur.Bu şekilde konveksiyonun yanında radyatör dış yüzeyinden radyasyonla (Işıma) ile verilen toplam ısı miktarı da lineer olarak artırılmış olur.

Doğal sirkülasyonla çalışacak olan ve dizayni ve hesabı buna göre yapılmış hazır kurulu olan bir ısı değiştirgecini,eşanjörünü (Radyatörler de bir nevi eşanjördür,bir tarafta sıcak su,diğer tarafta izole edilmiş olarak dış yüzeyinden sirküle eden sıcak hava ile soğuk havanın sürekli yer değiştirdiği bu odanın havası bulunan bir ısı değiştirgecidir) cebri sistemle çalışacak şekliyle uygulama yapmanız havaya transfer edilen toplam ısı yükünü (kaloriyi) pek değiştiremez.Yalnızca mevcut bu hava hareketini artırmakla,zorlamakla daha fazla ısı enerjisi petek yüzeyinden alınamaz,çünkü petek yüzeyinin dış kesit alanı da,içinden geçen sıcak suyun petek içindeki miktarı burada önemlidir.

Konuyu şöyle düşünürsek,doğal sirkülasyonla soğuyan bir buzdolabının kondenser borularına siz pervane ile cebri soğutma da yapsanız,bu evaporatörden çekilen soğutma ısıl yükü (Kalori değeri) ayni kalır.Tersini düşündüğümüzde,yani cebri fanla soğuyan kompakt (Çok küçük hacimde kondenserle soğutmayı yapan) bir kondenser sisteminde,fan arızası veya iptalinde ise,sistem cebri sisteme göre dizayn edilip doğal hava sirkülasyonu (Isınan havanın yerini alan soğuk havayla oluşan hava hareketi) ile mevcut bu kompakt sistemi yeterince soğutamayacağından,bu evaporatördeen çekilen soğutma ısısı değerinde büyük ölçüde düşme olacak,buzdolabı yeterince soğutamayacaktır.Evaporatörden önce daha kızgın halde kalmış yani yeterince soğuyamamış olan bu soğutma sıvısı çok daha kızgın halde evaporatöre girip ortamdan daha az olan bir ısı yükünü çekmeye çalışacak,buzdolabı kompresörünün böylece çevrimde kaldığı süre ayni soğutmayı sabit tutmak (Proses kontrol işlemiyle) daha uzamış olacaktır.Kolay gelsin.
 
Yorumları okudum ve üye olup yorum yazmak istedim. Umarım bu yorumları yapanlar makine mühendisi degildir. Öyle ise vah vah ki vah vah... Yazıklar olsun bize ki sizi donatamadan mezun etmişiz. Hem fan coil var diyorsunuz hem de fan işe yaramaz diyorsunuz. Hem 1. Yasadan dem vuruyorsunuz hem de daha fazla yakıt yakar diyorsunuz...
 
Yorumları okudum ve üye olup yorum yazmak istedim. Umarım bu yorumları yapanlar makine mühendisi degildir. Öyle ise vah vah ki vah vah... Yazıklar olsun bize ki sizi donatamadan mezun etmişiz. Hem fan coil var diyorsunuz hem de fan işe yaramaz diyorsunuz. Hem 1. Yasadan dem vuruyorsunuz hem de daha fazla yakıt yakar diyorsunuz...
:) uzman sensin ne yapmak gerek?
 
:) uzman sensin ne yapmak gerek?
Teoride mümkün ve uygun fakat pratiğe fan coil dışında 'ev yapımı' olarak dokebilen olmuş mu diye bakıyordum ben de. Onerilen Bilgisayar Fan ı çok ses çıkarır bence. Ayrıca yogusma büyük sıkıntı olacaktır sogutma cevriminde. Bu tip problemleri aşmış ucuz yollu bir aparat var mı diye bakıyorum. Hazır yaziyorken teoriye açıklık getireyim. Fan kelimesini duyan hemen atlamis sadece sirkülasyon yapar diye ama nereye ne amaçlı koyuldugunu pas geçmiş. Dış yuzeydeki akışkan hızı artarsa Convection ile olan ısı transferi artar. Fan, odanin ortasına konmuyor! İkinci bir konu, artan ısı transferi bize daha kısa zamanda odayı isitabilmeyi sağlıyor. Ve daha yüksek oda sıcaklığina cikiliyor. Daha cok isinma daha çok yakıt demek tabi ki. Soğuk diyor adam soğuk! Tabi ki para verip ısınacak. Ha diyorsan ki ben odayı 20 de sabit tutarım o da mümkün, fan ile bu ilk ısınma daha çabuk olur ve sonra ısıtma yükü kadar ısı ortama verilir sıcaklık sabit kalır. Evet, daha büyük petek de çözüm olur lakin fansiz soğutma çevrimi iş yapmıyor, bana soğutma da lazım.
 
Merhaba.Bazi yorumlar dikkatimi çekti.Acaba dünyanın her yerindede böylemi.Konu hakkında bilmeyen,biliyor gibi yorum yapar.Ayrıca,1 metrelik petek 100-150 tl iken,1 metrelik fancoil ,minimum 700 tl dir.Hiç fancoil in fiyatı ile,düz peteğin fiyatı aynı olurmu.?
ve,Fancoiller aynı mantıkla çalışır.Ayrıca radyatörlere takılacak fan devri gayet düşük olursa,sadece yukarı çıkan ısının hızını artırır ve bu hıza orantılı zaman içinde oda sıcaklığı artar.Ortamda oda termostatı varsa,daha erken ısınan yerde,daha erken istenilen ısıya gelinir ve termostat sistemi durdurur.
Ayrıca,petekteki su,belli bir sıcaklığa geldiğinde fan devreye girdiğinde,soğuma çok çok az etkilenir,fakat oda sıcaklığı çok erken istenilen sıcaklığa çıkar.Klimalarda fan çalışmassa ne kadar zamanda ısıtır ve ya soğutur bir düşünelim.Burda tek önemli nokta,peteğe verilen havanın hızı,sadece ve sadece çıkan sıcak havanın hızını artıracak seviyede olmas.Eğer,fanın devri çok yüksek olursa,o zaman petekte soğuma olabilir.ama burda kullanılacak fan ,peteğin ısısını algılayacak ve ısıya göre çalışıp duracak bir fan olmalıdır. (elektronik termik sistemi ile fanı kontrol etme) Bu fanları bir faydası,yazınki sıcaklarda petekten hafif bir soğuk hava çıkmasına da sebep olur.Bu da ortamın ısısını düşürebilir.Bir nefi fanacoil benzeri olacak çünkü. Evimdeki peteklere fan koymak için gerekli parçaları aldım,şimdilik tek bir petekte deneme yapacağım.Sonucu buraya yazarım. Önemli olan doğru olarak yaptığımız uygulamanın sonucunu,olduğu gibi burda yazmaktır.
Saygılarımla.
 
Fan hızı çok düşük bile olsa peteklere normalden daha sıcak su basmanız gerekecektir.
 
Merhaba. Bir odadaki peteğin ne kadar büyük veya ne kadar küçük seçileceği ıcak sulu ısıtma sitemlerinde uygulanan poje hesabına göre, mevcut ısıl kayıplara göre olur. Bu peteğin vereceği ısıl (kalori) hesabında bir yanlışlık varsa ve bu petek o oda için yanlış seçilmişse o zaman peteğin daha fazla kalori (ısıl yükü) veren daha uzunuyla değiştirmek odaya verilen ısıl yükü veya kalori miktarını artıracaktır. Yerden ısı iletimiyle zemine döşenen döşenen su borularıyla yapılan zeminden ısıtmalı sistemlerde benzer ısıl hesaplar yapılarak bu plastik boruların kaç mt. olacağı, odanın ısı kayıpları, duvar kalınlığı, yönü, mevsimsel özellikler,vb. göz önüne alınarak hesaplanır ve bu ince borular o uzunluklarda döşenmiş olur.

Fan-coil'in benzer özelliğini sıcak sulu normal bir radyatöre kazandırmak radyatörün toplamda verebileceği ısıl yükünü yani ısıl kapasiteyi artıramaz, ancak hava sirkülasyonunu hızlandırdığı için radyatör teklerinde eğer fazla kirlenme, petek yüzeyindeki iç sıcak hava sirkülasyonunu önleyecek istenmeyen kirliliğe dayalı bazı tıkanmalar varsa bu blokajı kaldırıp radyatörü normal radyatörün ısıttığı seviyeye getirir. Çünkü fanlar ancak yüzeyden koparılması güç olan veya koparılamayan ısı miktarlarını hızı dayalı artırabilirler, faydalı bir uygulama ancak bu şekliyle mümkün olur. Ancak belirli bir uzunlukta, örneğin 50 cm uzunluktaki panel radyatörün ısıl yükünü kalori bazında 80-100 cm uzunluktaki panel radyatörün ısıl yüküne hiçbir zaman çıkaramaz. Çünkü siz radyatöre belirli bir hızda girip çıkan ve örneğin radyatöre girişte 80 derece radyatörden çıkışta 70 derecede olan sıcak suyun (Kalorifer kazanından, kombiden veya kat kaloriferinden gelen) ısıl kapasitesini sadece fanla değiştiremezsiniz.

Ancak giriş-çıkıştaki su sıcaklık farkı değişiminde yani bunun artırılmasında veya sıcak suyun hız değişiminde büyük bir değişim olur yalnızca. Deneyerek sonucun bu şekilde pek fazla değişmediğini direk olarak görebilirsiniz. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
"radyatöre girişte 80 derece radyatörden çıkışta 70 derecede olan sıcak suyun (Kalorifer kazanından, kombiden veya kat kaloriferinden gelen) ısıl kapasitesini sadece fanla değiştiremezsiniz."

Ancak giriş-çıkıştaki su sıcaklık farkı değişiminde yani bunun artırılmasında veya sıcak suyun hız değişiminde büyük bir değişim olur yalnızca.

Hangi dediğine inanalım? Ya bildiğinizi ifade edemiyorsunuz, ya da çok yanlış biliyorsunuz. Panel radyatöre alttan fanı takarım, 90-70 çalışan sistem 90-65 olur, aradaki 5 derece fark Q=m*C*DeltaT ile odaya ısı girdisi olur. Isıl kapasitesi de fanlı sistem ve fansız sistem olarak karşılaştırıldığında gayet de değişir. X metre kullanacağına Y<X olmak koşulu ile Y metre panel radyatör kullanabilirsiniz böylece (90-70 sistem için).

Yav formül basit; Q=m*C*DeltaT. Isı; debi, özgül ısı ve sıcaklık farkı ile doğru orantılı. Akışkan su ise C sabit olmak koşulu ile; debi sabitse, sıcaklık farkı değişiyorsa Q artar. Sıcaklık farkı sabit, debi artarsa Q artar.

Giriş çıkıştaki sıcaklık değişimi veya debideki değişim zaten ISIDAKİ DEĞİŞİMDİR. Hem değişim olur diyorsun hem de ısıtmayı arttırmaz diyorsun. Bu parametrelerden gelen Q yu nereye koydun?

Hele önce bu formülü kavrayın, sonra C nin sabit kalmadığını, tam bir eşanjör hesabı gibi konvansiyonel ısı transferini ve kanat yüzeylerini hesaba katarak ayrıca hesap yaparız :)

Hele biri de çıkmış demiş çok yavaş çalışırsa eğer fan, o zaman petek soğumaz ooh mis odada sirkülasyon olur verimli olur. Amaç odayı ısıtıp peteği soğutmak burada. Soğuttuğunuz kadar ısıtıyorsanız kralsınız. Adam peteğin üstündeki sıcak hava tabakasını koparıyor ama nasılsa petek soğumuyor :) o petek soğuyacak, oda ısınacak...
 
Ben çok açık yazdım, ne dedim; radyatör peteği uzunluğu yani dilim sayısı artılacak dedim, siz başka taraflara çekmişsiniz asıl konuyu. Hatta zeminden ısıtmada da boru uzunluğu ısıtma yükünü artırmada çok çok önemlidir dedim, ısı transferi nereden olacak, bu ısı transferi nereden olacak sadece ısı veren bu yüzeylerin artırılmasıyla, yani daha uzun plastik boru veya daha çok dilimli petekleri kullanmayla olur sevgili arkadaşım.

Sizin bu dediğiniz doğru olsaydı ve uygulanabilirliği çok doğru bulunsaydı ne olurdu, daha az dilimli radyatörlere fanları ekleyelim büyük ısı yükü isteyen odalar için petek çözümü kısa yoldan olsun ve bitsin bu iş :), yani daha az maliyetle radyatörü daha fazla kaloriyi veren durumuna getirebilelim, uygulanacak olan ana düşünce tam olarak böyle değil mi? Aslında bu mesaja hiç cevap vermeyecektim, çok kararlı olan birini bu düşüncesinden kolay kolay vazgeçirmek zor görünüyor veya öyle görünüyor, ama başkalarının veya kamunun kafası emsal teşkil edip de karışmasın diye bunu yazmak zorundayım.

Diğer bir örnek elektronik komponenetlerin örneğin pc'lerdeki CPU'nun soğutma aparatı olan alüminyum soğutucu ve cebri fanla soğutulmasında da ayni şekildedir. CPU'dan atılan bu atık ısı miktarı bellidir ve sabittir, onu ister fanla isterse kendi halinde bırak ayni ısı miktarını CPU'dan verecektir. Ancak fan takılıp ısı yüzeyden uzaklaştırılmadığı için CPU bu son koşulda kısa zamanda pert olur, 120-130 dereceyi geçince yarıiletkenler bozulur ve içten yanar.

Ama daha büyük yüzeyli veya boyutlu bir soğutma aparatını ya da soğutucuyu CPU'ya takarsak ne olur, CPU bu durumda soğutucu yüzeyi yeterince genişse fansız olarak bile yanmadan güvenli soğutmaya yine devam edebilir, fansız ekran kartlarının soğutulmasındaki gibi. Onu fanla cebri soğutmak daha fazla ısı enerjisinin CPU'dan çıkması demek hiç değildir, yani sıcak sulu ısıtma sistemindeki peteklerdeki ayni bu durum gibi. Yalnızca hava hareketinde daha fazla bir ivmelenmeyi veya hava hareketini yaparsınız, hepsi bu kadardır.

Örneğin CPU'nun soğutma aparatı çok küçük (Uygun büyüklükte olmayanı) seçilirse eğer havayla ve CPU'yla direk temasta olan ısı yüzey alanı çok küçük olacağı için büyük fanları takmanız bile onu bozulup yanmaktan hiç kurtarmayabilir, oluşan ısıyı CPU'dan yeterince söküp alamıyorsa eğer. Yani 1. derecede önemli olan ilk soğutmayı sağlayan radyatör, CPU'daki soğutma aparatı gibi ilk parçalardır, hava sirkülasyonunu cebri olarak artıran fan, vb. 2. derecedeki ek elemanlar değildir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Dediğim şey zaten var, fancoiller. Git bak fancoillerin ısı transfer etkinliğine. Düz panel radyatör (petek vs ne istersen o) den daha kısa olur aynı işi görecek olan fancoil. Piyasacı olsan bunu bilirsin, teorici olursan beni anlarsın. Necisin anlamadım. Uygulaması yok, tek zeki sen misin diye posta koymuşsun kendince.

CPU, ısı üretecidir. Panel radyatör ısı üretmez, ısıyı aktarır. İyiden iyiye çorba ettin. Şuan kendimi dünya düzdür diyen Şahan Gökbakar'ın karşısında gibi hissediyorum.

Neyi savunduğun da belli değil. Var olan bir uygulamayı yok sayıp, üstüne alakasız örnekler sayıyorsun. Derdimiz fanlı panel radyatör kullanılır mı sorusuna cevap bulmak değil, çünkü zaten VAR adı da fancoil! Benim derdim, fancoil gibi pahalı bir eşanjör yerine ev yapımı bir sistem tasarlayan var mı? Hatta bunu panel radyatöre uyumlu aparata dönüştürüp ticari şekilde satan var mı?

Uygulanırlığını, teorisini falan dünya çoktan geçti ve kullanıyor zaten, günaydın.

"Sizin bu dediğiniz doğru olsaydı ve uygulanabilirliği çok doğru bulunsaydı ne olurdu, daha az dilimli radyatörlere fanları ekleyelim büyük ısı yükü isteyen odalar için petek çözümü kısa yoldan olsun ve bitsin bu iş" GÜNAYDIN! Kamuyu düşünüyorsan azcık dediklerimi araştır öyle yaz. Mümkünse termodinamik ve ısı transferi dersleri al, almışsan tekrar al.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,154
Mesajlar
933,742
Kullanıcılar
453,246
Son üye
TalhaSahin

Yeni konular

Geri
Üst