Merhaba. Peki o zaman hep birlikte biraz ders (ısı transferi konusunda) çalışalım, özel izninizle. Bu kitaptaki "İnce çubuklarda (kanatçıklarda) ısı transferi" konu başlığında yer alan "c" maddesinde (2. jpeg) ; "kanatçık yüzeyinden transfer edilen ısı miktarı, bu kanatçık tabanından iletilen ısıdır" ifadesi aslında çok fazla soru işaretine yer bırakmadan bu konudaki birçok açmazı veya anlaşılmazı çok iyi açıklamış oluyor. Bu ifadede kanatçık yüzeyine kadar iletimle gelen ısının aslında tabandan ya da radyatörün içinden gelen sıcak suyla temas eden radyatör gövdesininin metal yüzeyinden başka bir kasıtla olamadığı açıkça ifade edilmiştir.(Isının termodinamik bilim dalında yer alan teorisi yönden)
Fan-coil uygulamasının aslında ben de sizin dediğiniz şekliyle evlerde ısıtmayla ilgili olarak bulunamadığını, pratik bir uygulamanın bu noktalarda şimdiye kadar bulunmadığını, ama spor salonlarında, sinema salonlarında kullanılan çelik lamelli, serpantin sıcak borulu ve fanlı konvektörlerlerin, klimaların dış ve iç ünitelerinde kullanılan cebri fan uygulamalarının, elektrikli yağlı radyatörlerin bazılarında eskiden beri fanlı olanlarının opsiyonel olarak çalışabilir olarak bulanabildiğini zaten çok çeşitli uygulamalarından da biliyoruz. Kolay gelsin.
Alıntıdır. Kaynak: ODTÜ Örneklerle Isı Transferi, Sadık KAKAÇ, Mak. Müh. Bölümü Profesörü, 6. Baskı, Güven Kitabevi, Ankara 1972