kapasitif sorununu çözemedim

volky

Üye
Katılım
14 Mar 2008
Mesajlar
392
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar 1000 kva lık bir trafo kullanıyorum ve şu anki toplam yüküm max 250 kw civarıda. akım tr 1000\5 a lik. sistemde yapışık kalan kontaktör yok , akım tr larıda doğru bağlı ve normal çalışıyor. röle ayarlarımda da sıkıntı yok. rgk rölesinde sürekli kapasitif görünüyor ancak devrede kondansatör yok ve benim kapasitif yükümde yok 90 kw lık bir vinç çalışırken bile hiç bir kondansatör devreye girmiyor. ancak 160 kw lık kompresör devreye girdiğinde kondansatörde devreye giriyor. bu kapasitif sorununu çözemedim. ayrıca ilk kademedeki kondansatörüm 10 kvar 3 fazlı. kondansatörlerinde kontrolünü yaptım.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
1- bazı rölelerde, akım trafosu yönü önem arzediyor, akım trafosu uçlarının yer değiştirilmesi denenebilir.
2-röleniz sağlam olmayabilir.
3-uzun ve boştaki kablolar kapasitif etki oluşturabilir( ama bu kadar büyük bir kapasitif etki tahmin etmiyorum)
 
arkadaşım senin akım trafolarını yüküne göre fazla takımışsın bunları biraz ufak takman gerek ayrıca sisteminde monofaze yükler varmı varsa bunlarda seni kapasitife sokar kullandığın röle ne bunları söylersen sana kompanzasyondan dolayı her türlü yardımcı olurum
 
röle entes rg3\12c modelidir. sistemde monofaze yükler var ama çok değil. akım tr yönleri doğru zaten yanlış olduğunda röle hata alarmı veriyor.
 
röle entes rg3\12c modelidir. sistemde monofaze yükler var ama çok değil. akım tr yönleri doğru zaten yanlış olduğunda röle hata alarmı veriyor.

Evet,entes rg3 12 c de sorun olmaz akım yönü.Sanırım referans gerilimleri de,ilgili akım trafosu ile aynı yere bağlıdır.
Bu durumda , röle de bozuk değilse ( ki her ihtimale karşı yeniden auto setup yaptırmanızı öneririm) kabloların kapasitif etkisi kalıyor geriye.
Bu arada, acaba röle küçük bir kondansatör bulamadığından dolayı, ihtiyaçtan daha büyük bir kondansatör devreye alıyor olabilir mi?
ben akım trafolarınızın bu soruna yol açacak kadar büyük olmadığını düşünüyorum.
 
ya büyük kondansatör alamaz çünkü devreye kondansatör almıyor. auto setupta yaptırdım tekrar.
 
Kardeş isterseniz işe RG3 12 C nin ayarlarından başlayın.
1-Akım trafosu 1000/5 dediniz. Röleye 200 olarak girilmişmi...
2-Grupları auto set up ilemi tanıttınız yoksa kendinizmi girdiniz. Rölede grup değerleri doğrumu kontrol ediniz.
3-Sanırım Cosq ayar değerini söylemeye gerek yok...
Diğer değerler eğer kurcalanmamışsa standart fabrika ayarları zaten
Birde Sabit grup varmı ona bakın. Sabit grup Kompanzasyon panosu içinde değilde AG panosu içinde bir yerlerde olabilir.
 
sn ertek galiba okumadın yazdıklarımı. ben auto setup yaptırdım ayarlar normal. hatta t-on süresini biraz uzun t-off süresini kısa tutum sistemdeki sabit kondansatörde devredışı.
 
sn ertek galiba okumadın yazdıklarımı. ben auto setup yaptırdım ayarlar normal. hatta t-on süresini biraz uzun t-off süresini kısa tutum sistemdeki sabit kondansatörde devredışı.

Zaten her şey normal göründüğü halde , işler normal gitmiyor.Neyin anormal olduğunu bilseydik , sorunu çözerdik.Sorun, normal görünen bir şeyin aslında normal olmamasından kaynaklanıyor.
Kapasitif yükünüz olmadığına eminseniz, röle devreye kondansatör almıyorsa,
- ki röle kapasitif okuduğu halde neden alsın, tabii almaz- , geriye kabloların kapasitif etkisi kalıyor.
Değinmemişsiniz ama, sayaç röleyi doğruluyor mu , yani sayaç endekslerine göre de kapasitif gidiyorsunuz değil mi?
Eğer sayaç endekslerine göre de kapasitifseniz, zaten akım trafosu , röle ya da kondansatörlerde kabahat aramaya gerek yok.
 
Kardeş 90 kW motor çalıştığı halde bile Kapasitif olması mümkün değil. Bu kabloların boşta kapasitif çalışmasıyla falan olacak iş değil. İlk grubun 10 kVAr olduğuna göre kademe sorununda yok. Problem kesinlikle röleden ya Röle arızalı yada Ayarlarında bir problem var. (Ayarların doğru olduğunu yazmışsınız. Ama akım Tr oranı kaç girili belirtmemişsiniz. Genelde yapılan hatalardan biri akım Tr. Primer değeri giriliyor. Oysaki oran girilmesi gerekiyor. Yani 1000/5 = 200 )
 

Forum istatistikleri

Konular
128,994
Mesajlar
922,370
Kullanıcılar
451,203
Son üye
ilayda.ugur

Yeni konular

Geri
Üst