Kayan Yazı

Her iki sıra derken 8*8 lık grupları kastedmiyorsunuz değilmi sizin yazdığınız her sıra tabiriyle veya daha doğrusunu söylemek gerekirse herbir sutunu yakınca 500 mikrosaniye kadar herbir ledin yanması için beklemek lazım belki ben yanlış anladım yazdıklarınızı hangisini yapıyorsunuz acaba? Yani demek istediğim programdada yazarken bir hata olabilir yapılması gereken 8*8 tarama yapılıyorsa sutun temizlenir, 1. Sutun verisi göNDErilir, 1. Sutun aktifleştirilir, 500 mikrosaniye beklenir,, sutun temizlenir, 1. Sutun pasifleştirilir-2. Sutun aktifleştirilir2. Sutun verisi gönderilir,, 500 mikrosaniye beklenir,, sutun temizlenir, 2. Pasifleştirilir 3. SUT...... 8. Sutun veriside aynı şekilde 500 mikrosaniye gösterildikten sonra işlem tekrarlanır bu rutin 1 taramadır bunun gibi (8 sutunluk) taramalar arasında bekleme yapıyor olabilirsiniz. BU TARAMALAR ARASINDA BEKLEME YAPMIYOR OLSANIZ BİLE HER HALUKARDA 1 SUTUN 1 BİRİM YANACAK DİĞER YEDİ SUTUN YANANA KADAR 7 BİRİM SÖNÜK KALACAKTIR YANİ NORMAL IŞIK ŞİDDETİNİN 8 DE BİRİ KADAR IŞIK VEREBİLİR. BEN ŞÖYLE BİRŞEY KULLANMIŞTIM TEK TRANSİSTÖRLÜ JOULE THİEF DEVRESİ KURDUM DEVRE 300-500 KHZ ARASINDA ÇALIŞIYORDU DUTY CYCLE YÜZDE 10 İDİ VE LED ÜZERİNE 100 VOLT TEPE DEĞERİYLE GERİLİM VERİYORDU TABİKİ LED BAĞLI İKEN (BEYAZ) ANCAK 3 VOLT KADAR GERİLİM GÖRÜLÜYOR (VE 8-12 MA AKIM ÇEKİYORDU) DİYECEĞİM ŞU Kİ LEDLERİ DÜŞÜK AKIM YÜKSEK GERİLİMLE SÜRERSENİZ PARLAK YANACAKLARDIR VE BUNU ÇOK KISA SÜREDE YAPTIĞINIZ İÇİN ZARARDA GÖRMEYECEKLERDİR.
 
Son düzenleme:

Merhabalar

50 Hz çok düşük kalıyor gözle anlaşılıyor tarama yapıldığı.Çok daha fazla uyguluyorum frekansı.Bi firmanın tanıtım broşüründe 900Hzden bahsetmiş.Ama ekran yenileme hızıydı o tarama hızı daha fazladır diye düşünüyorum.




Merhabalar
Ben aslında 120x16 yapçam ama önce şemadaki gibi 8x8 lik deneme kartı yaptım.Söylediğiniz temizleme işlemlerini yapmıyorum üzerine yazıyorum.Temizleme yapmak gerekir mi?
Tarama dediğim 2 sutun arasındaki tarama.Bekleme var ama değerini tam bilmiyorum rastgele bi bekleme koydum.500 mikrosaniyede deneme yapçam. JOULE THİEF devresi ilk defa duyuyorum nette baktım baya bişey var.Kayan yazıya uyarlanmış şekli elinizde şema olarak var mı?

Led olarak mantar led kullanırlırsa nasıl olur sizce
 
Assembler kullanıyorsan bekleme alt programının adı kısabekle olsun kısabekle movlw 7fh // movwf syc // dongu nop // decfsz syc,f // goto dongu // return // ile 500 mikrosaniye elde edebilirsin. Ben kayan yazı için kullanmadım ama havada yazı yazma devreleri var görmüşsündür onunla ilgili bir devre yapmayı düşünüyorum temelde ikiside tarama yapıyor ve sonuçta ikiside sönük yanıyor bu durumu engellemek için elverişli olacağını düşündüğüm direk haddinden fazla gerilimle anlık olarak ledi beslemek olmuştu aklıma getirende joule thıef devresiydi o devreyi yaptım söylediğim sonuçlar doğru lede zarar vermiyor. Nasıl uyarlayacağımı pek düşünmedim ama şöyle bir fark var arada joule thief de duty cycle ı devrede kendin direk belirliyorsun burada ise öyle bir belirlemeye gerek yok çünkü devre zaten 8 sutun taranıyorsa 1/8 duty ile çalışıyor bunun sonucu şudur gerilimi beslemede yüksek tutmak gerek zaten verdiğimiz gerilim 1/8 i olarak ledlere yansıyacak (yani benim düşüncem tarama birnevi pwm duty cycle data sı üretmiş oluyor) bunun için elinde varsa direk bu gerilimi ledlere vermek yoksa birebir aynısını (joule thief veya converter) yapıp sadece ledlerin beslemesine birde paralel bir kondasatörle bağlamak olacak. Mantar ledler daha yüksek akım çekiyor bence bunun için kaynağın biraz daha güçlü olması gerekecek. Joule thief ile en güzel ve en basit hatta en çok açıklamanın bulunduğu sitede talkingelectronics.com buradan faydalanabilirsiniz.
 
8 sıra 8*8lik 10 bloğu, yani 640 ledi 8 sıra halinde 5 voltta 50 Hz de direnç ile sürdük.. Gayet iyi görünüyordu.. 900Hz in faydası da şu.. Eğer aynı ekranda aynı işlemci ile birbirinden bağımsız farklı hızlarda kayan yazı yapacaksan, kayan yazının titriyor gibi görünmemesi için ekranı daha yüksek hızlarda yenilemen gerekir.. Tecrübelerimle sabittir..

Bu arada karaapak, led blokları 5 volt ile sürdük ve 50Hz de 8de birlik sürede ledlerin bazılarını yaktık, blokları çöpe attık.. İşin garibi 74595 in çıkışı yaktı ledleri, ne uln ne transistör, sağlam çıkış veren bişey değil yani.. Pwm ile de 74595 in output enable girişine pulse verdik ve led yanma süresini azaltmayı denedim, fazla azaltmadım heralde ki olmadı, direnç bağladık biz de sonunda.. Hazır adi bloklardan kullanmıştık,, haliyle ledlerde kondansatör yoktu.. Özetle diyorum ki, eğer 8 sıraya da eş sürelerde enerji veriyorsanız ledin besleme geriliminde sürün,, 100volt vs uçmayın o kadar..
 


Tecrübe her zaman değerlidir, öncelikle paylaştığın için teşekkür ederim.
640 led gayet iyi görünüyordu diyorsun keşke gözümle görebilseydim detaylarını incelerdim. Ben 4 tane 7 seg display i tarama ile sürdüğümde hepsi yanarken düşünsek noktalar haric sadece 28 led yanıyor ki ben 5061 sayısını gösteriyordum, sonuç normalin 5 de 1 i parlaklıkta ancak yanıyorlardı (paralel bağlı abcdefg bacaklarının herbiri pice 330 ohm dirençle bağlı ve ortak katodlar transistör ile toprağa bağlı idi.)
5 voltta ledlerin bazılarını yaktık diyorsun bence gayet normal eğer akım sınırlaması yapmadıysan, bahsettiğim joule thief devresini daha detaylı anlatsam iyi olurmuş bildiğiniz gibi bu blokaj osilatörlü bir dc-dc step up converter fakat kullanılan kaynak (internette joule thief diye dolanan devrelerde) genelde bitmiş piller oluyor yada bittiği düşünülen piller biz bu devre ile silisyum transistör kullanarak 0.7 volta kadar üzerindeki enerjiyi led yakabilecek veya kondansatörü (100-200 uf) 1 dakikakadar bir sürede 100 volt civarına çıkarabilecek, veya yüksüz durumda 1000 volt görebilecek (bu gerilimlerin herhangibirini elde etmek için, kullanılan transistör Vce ters kırılma geriliminin bu gerilime dayanabiliyor olması gerekir) şekilde alabiliyoruz. Şimdi dikkat edilmesi gereken elde ettiğimiz gerilim ne kadar yüksek olsada kullanılan pil zaten ömrünün sonlarında olduğundan akım olarak pek birşey veremiyor üstünkörü bahsettiğim gibi beyaz ledi sürerken ancak 8-10 mA verebiliyor yani sizde 1/8 sürede 5 volt ile ledleri sürerken akımı sınırlarsanız bir problem olmaz diye düşünüyorum, bu açıdan bakınca görüşünüz ne olur merak ediyorum .
Sonuç olarak henüz denememiş olsamda pic-led sırası bağlantısınıda transistörle yapıp yanması gereken ledlere daha yüksek gerilim fakat düşük akım uygulamak bana mantıklı geliyor deneryince sonucuda bildiririm bakalım belki bizde birkaç led feda ederiz
 
Valla hocam, ledlerde deneyin.. Ama bloklarda kondansatör koyma şansımız yok, verilen volt direk ledlere girecek, ona göre denerseniz.... Aslında dediğiniz mantıklı zayıf piller akım veremediği için ledleri yakma şansları yok.. Elektrik bilgim yeterli değil ama led diyottur benim bildiğim ve belli bir watt ı aşmadıkça ledin yanması gibi sorun olmaz sanırım.. Ama denememizde 50Hz yenileme hızında, her yenilemedeki 20ms lik periyotta lede 2,5 ms 74595 ve uln2008 arasında 5V elektrik verdik ve led blokta tek tük ledleri yaktık.. Biraz adi led bloktu, söylemeden geçmeyeyim.. Pwm ile de 74595 in output enable girişinden sınırlamayı denedik,, ama randıman alamadık pek..

Bu arada dediğiniz devreyi alttaki linkten inceledim.. RC osilatörün analog hali gibi geldi bana.. Yani sistem switching regulator mantığında çalışıyor bence.. Yanlış mı düşünüyorum?

http://www.elperfecto.com/2011/01/18/joule-thief-from-scrap-parts/
 
Son düzenleme:
RC Osilatör zaten analogtur "RC osilatörün analog hali" derken neyi kasteddiğinizi anlayamadım. Buradaki osilatörde R veya C ye ihtiyaç yoktur aslında, osilatör sarılan trafodan ibaret yani. Blokaj denmesinin sebebi trafonun birbirine ters biri diğerinden daha çok turlu iki sarımdan meydana gelmesi ve bu sarımların kısa olanının osilatörü doyumda iken kesime götürüp yeni bir çevrim oluşturmak üzere durdurması yani bloke etmesindendir, base e giden sarımda kullanılan direnç base akımını sınırlamak için ve kondansatörde yüksek frekansları filtre edip verimi yükseltmek içindir. Yukarıdada söylediğim gibi talkingelectronics.com dan incelerseniz devre ile ilgili geniş açıklama ve çeşitli örnekler mevcut.
Evet ledi tamamen diyot gibi düşünmek lazım adı üzerinde zaten light emitting diode ama elimizdeki led ile ilgili datasheet bulamıyoruz, genel neye dayanıyorsa özellikleri odur demek zorunda kalıyoruz, firma standardın dışına çıktıysa evdeki hesap çarşıya uymuyor. Elimizdeki ledin kaç ma de kaç volta anlık dayanabileceğini datasheeti olsada öğrensek daha iyi olur.
 
RC osilatörü genelde inverter entegrelerle yaparlar.. Burda transistör kullanılmış sadece yarı iletken olarak, sıfırlama işini de bobin yapıyor sanırım.. Onu kastettim.. Neyse benim analog bilgim tartışacak düzeyde değil, bobinleri oldum olası anlamamışımdır zaten..

Benim düşünceme göre ledlere kare dalga halinde kısa süreli de olsa yüksek volt uygularsanız yakabilirsiniz ledi.. Belki bu devrede Watt/zaman grafiğinin altında kalan alan, kare dalgadakinden daha az olabilir, bu yüzden yakmıyor olabilir ledi.. Ya da diyotların belli hızları vardır, burada verdiğiniz yüksek voltu henüz led kullanamamış olabilir sanıyorum.. Bunları tam olarak adilce bi karşılaştırmak lazım.. Böyle bi devreye gerek var mı yok mu öğrenmek için.. 8de 1 sürede yanan led ile bu dediğiniz devrenin ışık şiddetini karşılaştırabilirseniz oradan devam edelim..

Ama dediğim gibi bana 8de 1 sürede ledin aydınlanması,, bloğun görünmesi açısından yeterli geldi, zaten olmazsa 4 sıra yaparsınız 4te bir sürede aydınlatırsınız ledleri.. Böyle bi devreye gerek olduğunu sanmıyorum..
 
Bende kulaktan dolma bilgiyle zaten daha fazla sutun sürmek gerekirse latch tutucu devrelerden faydalanıldığını biliyorum-zannediyorum gerek olup olmadığını bu yönden düşünebiliriz, belkide sönük olma durumunun üstesinden gelmek için geliştirilmiş bir yöntemde olabilir buu söylediğim. Fakat benim şu anda yapmaya çalıştığım havada yazı (sky writer- propeller clock tarzı şeyler) için düşünecek olursak mantık aynı olduğundan tek farkı tek bir sutunun olması fakat hareketli iken taradığı alanda kaç sutun oluşturuyorsa sanki o kadar sutun varmış gibi düşünülüp sürülmesi ve bunun sonucunda lede yanma sönme süresi ne verdiysek bu oranda pwm duty cycle ile çalışıyor diyebiliriz işte burada herhalde şu ana kadar söylemediğimiz ledin tam parlaklığa ne kadar sürede çıktığı da hesaba katılması gerekebilir belkide problemin kaynağı budur tabi benim dediğim yüksek gerilim düşük akım uygulama bu durumuda çözebilir yani çok teorik konuşup duruyorum biraz deneyip sonuçları yazmalıyım şu sıralar sınavlarım olduğundan pek mümkün değil ama denemeleri yapıp sonuçları paylaşırım o zaman daha anlamlı şeyler söyleyebiliriz.
Son olarak benim konuyla ilgilenmemin asıl sebebi; yapmayı düşündüğüm bu havada yazı örneğinde de, taramadaki gibi, ortaya çıkan ışığın, normal bir ledi sabit bir şekilde sürekli yakıp döndürdüğümüzde, verdiği ışıktan, çok daha zayıf gözükmesi problemini, ortadan kaldıracak bir çözüm arayışında olmamdır.
 
Havada yazı olayı farklı sayılır ama.. Led pano da benim önerdiğim, ledlerin 8 sıraya ayrılması ve 74595 gibi kaydırma ve latch özelliği olan bir entegre ile her sıraya eşit süre enerji verilmesi.. Ama bahsettiğin havada yazı olayında led şeridin git gel yaptığı mesafenin led çapına oranı kadar sıra var demektir.. Haliyle bahsettiğim 8de 1 oranın kat kat altında bir oranda taramış oluyorsunuz.. Bunu motora bağlarsanız boş geçtiği yerlerde de ledler sönük yanacaktır.. Bu devrede başarılı olamazsanız, kullandığınız ledin çapını arttırmayı ya da yan yana 2 led koymayı deneyin.. Bir faydası olur sanırım görüntüde..

Bu arada benim led panonun görüntüleri bunlar.. Karanlıktaki resimleri vardı.. Şu an led pano bizde değil..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…