Ben senin devre problemini yanlış anladım sanırım..Tarama esnasında 16 sırada tek bi led yandığında parlak, bikaç led yandığında sönük oluyor, onu diyorsun sandım..
Taramayı 8 sıra üzerinden yapmayı dene istersen.. 16 sıra biraz fazla gelmiş olabilir.. Biraz daha uzun bir sürede tüm datayı yükleyip, latch edersin, ama diğer sıra için bekleme süresi en az 2 kat artar.. Bu da ışık şiddetini arttırır.. Ekran yenileme hızını da işlemci kapasitesine bıraktıysan, işlemine göre 100Hertzi geçiyorsa o yüzden de sönük yanabilir ledler.. 50 Hertz de sabitlemeyi dene..
Bu arada yukarıda işlem hatası yapmışım.. İşlemci yeter her türlü..
Her iki sıra derken 8*8 lık grupları kastedmiyorsunuz değilmi sizin yazdığınız her sıra tabiriyle veya daha doğrusunu söylemek gerekirse herbir sutunu yakınca 500 mikrosaniye kadar herbir ledin yanması için beklemek lazım belki ben yanlış anladım yazdıklarınızı hangisini yapıyorsunuz acaba? Yani demek istediğim programdada yazarken bir hata olabilir yapılması gereken 8*8 tarama yapılıyorsa sutun temizlenir, 1. Sutun verisi göNDErilir, 1. Sutun aktifleştirilir, 500 mikrosaniye beklenir,, sutun temizlenir, 1. Sutun pasifleştirilir-2. Sutun aktifleştirilir2. Sutun verisi gönderilir,, 500 mikrosaniye beklenir,, sutun temizlenir, 2. Pasifleştirilir 3. SUT...... 8. Sutun veriside aynı şekilde 500 mikrosaniye gösterildikten sonra işlem tekrarlanır bu rutin 1 taramadır bunun gibi (8 sutunluk) taramalar arasında bekleme yapıyor olabilirsiniz. BU TARAMALAR ARASINDA BEKLEME YAPMIYOR OLSANIZ BİLE HER HALUKARDA 1 SUTUN 1 BİRİM YANACAK DİĞER YEDİ SUTUN YANANA KADAR 7 BİRİM SÖNÜK KALACAKTIR YANİ NORMAL IŞIK ŞİDDETİNİN 8 DE BİRİ KADAR IŞIK VEREBİLİR. BEN ŞÖYLE BİRŞEY KULLANMIŞTIM TEK TRANSİSTÖRLÜ JOULE THİEF DEVRESİ KURDUM DEVRE 300-500 KHZ ARASINDA ÇALIŞIYORDU DUTY CYCLE YÜZDE 10 İDİ VE LED ÜZERİNE 100 VOLT TEPE DEĞERİYLE GERİLİM VERİYORDU TABİKİ LED BAĞLI İKEN (BEYAZ) ANCAK 3 VOLT KADAR GERİLİM GÖRÜLÜYOR (VE 8-12 MA AKIM ÇEKİYORDU) DİYECEĞİM ŞU Kİ LEDLERİ DÜŞÜK AKIM YÜKSEK GERİLİMLE SÜRERSENİZ PARLAK YANACAKLARDIR VE BUNU ÇOK KISA SÜREDE YAPTIĞINIZ İÇİN ZARARDA GÖRMEYECEKLERDİR.
8 sıra 8*8lik 10 bloğu, yani 640 ledi 8 sıra halinde 5 voltta 50 Hz de direnç ile sürdük.. Gayet iyi görünüyordu.. 900Hz in faydası da şu.. Eğer aynı ekranda aynı işlemci ile birbirinden bağımsız farklı hızlarda kayan yazı yapacaksan, kayan yazının titriyor gibi görünmemesi için ekranı daha yüksek hızlarda yenilemen gerekir.. Tecrübelerimle sabittir..
Bu arada karaapak, led blokları 5 volt ile sürdük ve 50Hz de 8de birlik sürede ledlerin bazılarını yaktık, blokları çöpe attık..İşin garibi 74595 in çıkışı yaktı ledleri, ne uln ne transistör, sağlam çıkış veren bişey değil yani.. Pwm ile de 74595 in output enable girişine pulse verdik ve led yanma süresini azaltmayı denedim, fazla azaltmadım heralde ki olmadı, direnç bağladık biz de sonunda.. Hazır adi bloklardan kullanmıştık,, haliyle ledlerde kondansatör yoktu.. Özetle diyorum ki, eğer 8 sıraya da eş sürelerde enerji veriyorsanız ledin besleme geriliminde sürün,, 100volt vs uçmayın o kadar..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?