Kayan Yazı

LATCH hoşuma gitti normal taramaarda bunu kullanmak en iyisi herhalde. Havada yazıyı git gel değil dairesel tam tur döndürerek yapacağım, aslında her ikisindede sutun sayısı dediğiniz gibi hesaplansada devamlı bir yazı için düşünüldüğünde yanyana gözüken karakterler arası örneğin bir sutun yanıyor ikinci sutun sönüyor bir yanıyor bir sönüyor şeklinde boşluk verirsek (yazının bulanık görülmemesi için) normal taramada eşdeğeri yüzde 50 duty cycle oluyor ama çok kısa bir süre için yaktığımızdan sönük kaldıklarını düşünüyorum amacım çok kısa bir sürede ledi yakarken tam parlaklığına ulaşabilmesini sağlamak aslında kaynağın yükselme zamanı bile işin içine giriyor bence dediğim gibi elimizdeledin datasheti olsa en kısa sürede ledi tam parlaklığa nasıl ulaştırabiliriz bakar dener problemin bundanmı kaynaklandığını görürüz. Daha öncede söylediğim gibi çok teoriden konuşuyorum deneyince elbette farklı şeyler çıkıyor ama bu konuşmalarda iyi bir altyapı oldu denemelerimde çok faydası olacak sanırım birkaç haftaya deneyebilecek birşeyler olur elimde, aslında mekanik kımın tasarımı kağıt üstünde hazır fakat uygun motor bulup mekaniği istediğim şekilde yapmam biraz uğraştıracak bakalım hayırlısı. Bu arada panoya iyi emek vermişsiniz elinize sağlık, iç mekan için gayet iyi görünüyor, hernekadar fotoğraflar pek kaliteli olmasada çalışma kendini gösteriyor.
 
Sistem biraz karmaşık olduğundan bıraktık.. O deneme devremizdi.. :) Yazılımı 128 blok sürebilecek şekilde tasarladım.. Önce bi bmp resmi geliyordu, sonra kayan yazı, kayıp duran yazı vs çıkıyordu.. Bu resimlerde paintten yüklediğim yazı.. Resimden sonra da ram yettiği sayıda, istenilen bloklara, istenilen zamanda, istenilen hızda, istenilen yazı tipinde(8 taneye kadar) kayan yazı, kayıp duran yazı vs yapıyor.. Hyper terminale de dos ortamı gibi menülü bi sistem yapmıştım.. Ama bu kadar değeri kimse giremez diye yarım bıraktık.. Bu karmaşada PC programı da gerekli yanına.. Devam ederim belki yine.. :)

Sizin led devrenize gelince, motora yakın ledler daha çok görüneceğinden parlak yanacaktır, diğerleri az yanacaktır.. Bu farkı direnç ile ayarlayabilirsiniz sanırım.. Yakıp söndürme ile netlik olayını da ilk kez duydum.. Led panoda kayan yazıdaki titreşimlere faydası olur mu acaba.. Merak ettim.. :)

Bu arada karanlık ve kameradan dolayı biraz fazla parlak çıkmış olabilir.. Ama ışığı normalde de gayet iyi.. Güneş ışığında denemedik tabi..
 
Ben havada yazı oluşturanların programlarını birebir incelemedim ama aklın yolu bir, karakterleri göstermek için yakıp söndürme kullandıklarını düşünüyorum, yoksa bir ledi sürekli yakıp bir sağında görülmesi gereken karakteri göstermeye çalışsak birbiri ile birleşir yanyana iki farklı karakter yerine iki karakter ve aralarında olması gereken boşluk ta dahil olmak üzere birleşerek çirkin bir görüntü oluşurdu aksi takdirde herneyse mantığım böyle.

kayan yazıdaki titreşimden kastınız bir önceki karakterin sonraki satıra atlamasından oluyor genelde yani; eğer bir karakter bilgi portundan gönderildi ilgili aktifleştirme bacaklarından aktifleştirme bilgisi gönderildi ve karakterin tarama esnasında gözükmesi için 500 mikrosaniye gibi bir süre beklendikten sonra ikinci karakterin taramasına geçilirken önce bilgi portundan hiçbir ledin yanmayacağı bir bilgi gönderilir (yani ledler 1 gönderince yanıyorsa bilgi portu sıfırlanır) sonra 1. sutunu pasif ikinci sutunu aktif yapan değer gönderilir sonra ikinci sutun bilgisi gönderilir taramaya böyle devam edilir
veya birsonraki bilgi gönderilmeden önce bütün aktifleştirme bilgisi temizlenir sonra bilgi gönderilip ilgili sutun aktifleştirmesi yapılır her sutun taraması için işlem bu kurallada yapılabilir.

ÖRNEK ŞU ŞEKİLDE OLABİLİR:
TARA
SADECE 1. SUTUNU AKTİFLEŞTİR
1. SUTUN BİLGİSİNİ GÖNDER
KISABEKLE
BÜTÜN SUTUNU SÖNDÜRECEK BİLGİ GÖNDER

SADECE 2. SUTUNU AKTİFLEŞTİR
2.SUTUN BİLGİSİNİ GÖNDER
KISABEKLE
BÜTÜN SUTUNU SÖNDÜRECEK BİLGİ GÖNDER
.
. KAÇ SUTUN TARANIYORSA AYNI ŞEKİLDE YAZILIR
.
GOTO TARA

veya

TARA2
1. SUTUN BİLGİSİNİ GÖNDER
1. SUTUNU AKTİFLEŞTİR
KISABEKLE
TÜM SUTUNLARI PASİFLEŞTİR

2. SUTUN BİLGİSİNİ GÖNDER
2. SUTUNU AKTİFLEŞTİR
KISABEKLE
TÜM SUTUNLARI PASİFLEŞTİR
.
. KAÇ SUTUN VARSA YAZILIR
.
GOTO TARA2

Bu örnekler uygun tablolar hazırlanıp tablo çağrılarak her sutun için tekrar tekrar 4,5 satır yazmadanda yapılabilir tabiki, ben görülsün diye böyle yazdım, birazda assembler ile yazdığımdan ona uygun şekildedir, bilmiyorum belki biri görür onunda işine yarar dedim, benzer şeyleri aynı konuda yazdıştım eski mesajlarımda var belkide o zaman dikkatinizi çekmedi.
 
Yanlış mı anladım dediğinizi.. Yani ledlerin yanması netliği sağlamak için alttaki gibi yapmıyor musunuz? Görünüş olarak faydalı olabilir..

Y= yak
S= sön

SYSYSYSYSYSYSYSYSYSYSYSYS
0101010100000000000000000
0100000000000000000000000
0100000000000000000000000
0100010100010001000101000
0100000100010001000100010
0101010100000100000100010
SYSYSYSYSYSYSYSYSYSYSYSYS



Kayan yazıdaki titreme hızına göre aslında.. Aynı noktada 2 kere yanarsa led göz onu farkediyor ve sanki titriyormuş gibi görünüyor.. Yani ledler sabit hızla gitmiyormuş da, sanki bir gidip bir duruyormuş gibi oluyor.. Yani titriyor..
 
Benim yazdığım örnek genel olarak tarama içindi kayan yazı için biraz modifiye gerekebilir ama mantığı herhangibir karakter gönderilmeden önce tüm ekranı kapatıyormuşuz gibi düşünmek bu sayede hiçbir sutun bilgisi birbirine karışmıyor. sizin verdiğiniz örnekten hiçbirşey anlamadım belkide yanlış anladım baştaki karakter G harfimi oluyor öyleyse ledin biri yanık ardındaki sönük olarak anladınız herhalde anlatmak istediğim o değil; aradaki boşluk havada yazıda 1 karakter kadar olursa çok fazla olur normal yazarkenki gibi arada karakterin beşte biri kadar bir boşluk vermekten bahsediyorum.
 
Ewt.. Gvn yazdım.. :) Anladım sanırım, her yazı için 5 te bir sönme süresi diyorsun? Mantıklı aslında.. Led ekrana dönüş yaparsam onda da deneyecem bunu.. :)
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst