Benim bildiğim kadarıyla Mach3 herhangi bir şekilde seri haberleşme yapmak istediğinde Modbus protokolünü kullanıyor. Daha önce okuduğum şeylerden, yapılan projelerden hatırladığım kadarıyla bu böyleydi. Modbus dışında bildiğiniz Mach3 ün desteklediği bir protokol varsa bildiğiniz söylerseniz ben de öğrenmiş olurum. Tek olmasada en çok kullanılan yöntemin Modbus olduğunu düşünüyorum hala https://www.google.com.tr/search?q=...=how+to+communicate+with+mach3+through+serial
Burdaki bahsettiğimiz paralel porta yoladığı bilgiyi capture edip usb üzerinden gönderip tekrar kartta paralele verme olayını da brainler ve modbus üzerinden yapmıyor muyuz?
Diğer ihtimal bence de gayet basit ve mantıklı, çünkü zaten şuan G-code u okuyup mcu nun outputlarına verebilecek algoritmalar internette var. Kolayca yapılabilir, yapıldı kullanılıyor da zaten ama kazımuğur hocamın söylediği gibi mach3 ün özellikleri ni kullanmak isteyen kişiler bunu yeterli bulmayabiliyor. Yani ikisi de gerekli...
Herkese iyi forumlar...
Modbus-modIO konusunda okuyup-izleyip anlayabildiğim kadarıyla;
Mach3 ün seri haberleşmesi için Modbus- modIO kullanıldığı doğru. Ancak bu haberleşme, limit sw, enkoder, spindle on-off vs. gibi aksesuarlar için.
Konu motorlar için üretilen step-dir sinyallerinin aktarımı olduğunda modbus-modIO işe yaramıyor. USB kontrol kartı dendiğinde benim öncelikle sorguladığım ve modbus ile ilişkiyi kuramadığım nokta modbus ile step-dir sinyallerinin nasıl aktarılacağı konusuydu.
Zaten basitçe düşününce 115200 gibi seri hızlarda sadece 3 eksenin dir-puls sinyalleri için çıkılabilecek max hız 10KHz gibi birşey olur. Ki oda USB-seri dönüştürücülerin driver vs.deki latency yüzünden 10kHz bile en en iyi durumda olabilecek hız. Ping süresi fazla gibi tarif edeyim.
Görebildiğim-anlayabildiğim kadarı ile Paralel porta gönderilen bilgiyi capture etmenin yolu plugin yazmaktan geçiyor.
Mach3 ün Brain ve modbus yapısı konusunda anladığım brain 'in adeta bir plc gibi çalıştığı modbus ın da plc ler arası iletişimi sağladığı.
Bilgiyi capture etmeyip, Gcode ları kendi kartımıza göndermek işlemek için belki modbus yapısı kullanılabilir. Atıyorum 64 register üzerinden çalışılıp, g-code ları string olarak coil registerlerine yazmak gibi birşey. Kartta registerleri kendimiz kontrol ediyorsak istediğimiz gibi yorumlarız.
[MENTION=414]KAZIMUGUR[/MENTION] hocam,
Burada kastettiğiniz, paralel portların yerine sadece modbus seçmek ve motorları bu şekilde sürmek ise benim kaçırdığım birşeyler var ve yukarıda modbus-modIO ile ilgili yazdıklarım çöp. Doğru mudur?.Comport dan bir bağlantıyı mach3 görebiliyor.
Bunun için 0x278-378 yerine modbus IO seçmek yeterli.
G-code ları işlemek konusunda ise yeterli kaynak-bilgi bulmak kolay.
Aklıma gelen, mesela Mach3 ün CV modda çalıştığı durumda, mach3 ile birebir aynı pulsları üretmek gibi konular zorlayabilir. Yolları tam olarak izleyecekmiyiz, yoksa köşelerde biraz yumuşatma yapılacak mı gibi konular. Bu aslında yoğurdu nasıl yemek gerektiğine karar vermek gibi birşey. Ki burada tecrübeli arkadaşların yönlendirmeleri çok önemli.
G-code lar arasındaki ilişki, milisaniye gecikme gibi konularda sorun yok hocam. Korkum da yok.
Bir şekilde halledilir. Gecikme den kastettiğim mach3 ün üretiği step-dır sinyallerinin usb ile aktarılıp kartta ki paralel çıkış da görülecek gecikmeydi.
SDK da plugin yazma ile ilgili bayağı birşey var.
Yine de Plugin yazma konusunda deneyimi olan birileri olsa da en azından doğru noktadan başlama adına tecrübelerini paylaşsa ne iyi olurdu.