Merhaba
@arkaplan,
Öncelikle mesajınızı detaylandırdığınız için teşekkür ederim.
Adım adım ilerleyelim hocam.
Buharlaşma dediğim durum: Eğer tesisatta kaçak yoksa sadece kombinin iç kısmında kaçak varsa (bağlantı noktalarından , ısı değiştirgecindeki delinmeden vs.) bu kaçan su kombinin dışına çıkmaz. Daha doğrusu dışında akıntı yapmaz. Kombinin iç kısmında buharlaşır. Eğer çok fazla bir kaçak var ise (1,5 bar'dan 0,5 bar'a 2-3 saatte düşüyorsa) o zaman belki kombi dışına çıkar. Ancak ısı değiştirgecinde kaçak varsa yine kombinin dışına çıkmadan buharlaşır. Yani buharlaşma basınç düşümünün nedeni değildir. Buharlaşma dediğimiz durum kaçak sonucunda suyun kombiden dışarı çıkmamasının nedenidir. Diğer bir deyişle arızayı tespit etmemize engel olan bir durumdur.
Sizin sisteminizi inceleyelim: 15-20 günde 0,3 bar'lık bir düşüm çok çok normal bir değerdir. Bu kaçak sizin tesisatınızda olan bir kaçak. Kombinizde bir problem olduğunu sanmıyorum. Tesisatın büyüklüğünü düşündüğünüzde bu şekilde bir kaçak normal görülmektedir. Kışın var olan ve yazın bir problem yok ise kaçağınız büyük ihtimalle ısıtma sisteminizin olduğu yerde olabilir. Kombinizde bağlantı ısıtma sisteminin bağlantı yerlerinde de bu şekilde çok küçük bir kaçak olabilir. Ancak akan su miktarı fazla olmadığından (ki bu bir çay bardağı kadar bir su olarak düşünün ) tesisatta da olsa kombide de olsa buharlaşma olacağından sizin görmeniz mümkün değildir. Ayrıca bu kombi çift eşanjörlü bir kombi ise ısıtma eşanjörünüzde yada bağlantılarında çok küçük miktarda sızma mevcut.
Diğer kombinizde ve tesisatında ise herhangi bir kaçak vs yok. Gayet sağlam bir kombi ve tesisat.
Umarım aklınızdaki sorulara cevap verebilmişimdir.
İyi çalışmalar...
Merhaba
@kaygısız,
Serkan Hocamın dediği gibi yeni kombiler de bu durum mevcut. Ancak kombi ile ısıtma sistemlerinden ve/veya konut ısıtma sistemlerinden büyük oranda tasarruf yapmak istiyorsanız yapılması gereken en önemli şey yalıtımdır. Hem binanın dış duvarlarının hemde tesisat borularının iyi bir şekilde yalıtılması gerekmektedir.
Mesela yaptığım bir ölçümü anlatayım: Doğu Anadoluda bir ilde , kombi balkona koyulmuş. Kobiden ısıtma kollektörüne giden borular balkonda duvarın hemen alt kısmından evin içine giriyor. kombi ile evin iç duvarı arasındaki (balkonda olan kısım) 7,4 metrelik bir boru var. Hem gidiş hemde donuş olarak baktığınızda 14,8 metrelik bir boru hattı dışarıda. Sıcak suyun kombiden çıkış sıcaklığı 40,2 derece olarak ölçüldü. Evin iç kısmına ilk girdiği noktada yapılan ölçüm ise 37,8 derece . Su 2,4 derecelik bir düşüş yaşadı. Kollektöre kadar olan boru boyu ise 9,2 mt. Kollektör girişindeki sıcaklık 36,3 derece. Buradan da 1,5 derecelik bir kayıp oldu. Toplamda 40,2 derece kombiden çıkış sıcaklığı , ısıtılacak haneye dağıtılan suyun başlangıç sıcaklığı 36,3 derece . Yaklaşık 4 derece yolda kayıp. %10 civarı bir kayıp. Buda kombinin %10'luk ekstra bir yakıt harcaması demek oluyor. Binanın yalıtımı ile ilgili kısımda işin daha ciddi bir boyutu.
İşin özü şu : Isıtmada tasarruf yapmak istiyorsanız , öncelikle yalıtım yapmak şart.
İyi çalışmalar...