Kompanzasyon Akım Hesabı

purtul

Üye
Katılım
12 Eyl 2012
Mesajlar
9
Puanları
1
Merhaba henüz kompanzasyon panosu devreye girmemiş bir işletmede dalgıç pompa P-11 kw U-380 dijital ampermetre üçgende 23 amper ölçüyor buna göre güç hesabından cosfi 0.7 hesapladım. buna göre kompanzasyon panosu devreye alındığı zaman

1-cosfi 1 olduğunda ampermetre reaktif akımı ölçmediği için aynı akımı (23) gösterir.
reaktif akım sadece iletkenleri işgal ediyorsa iletkende + kaç amperlik fazladan yük
oluşturur nasıl hesaplanır.
2-cosfi 1 olduğunda güç hesabına göre 16.7 amper gösterir. kompanzasyon ile 6.3 amper reaktif akım fazladan çekmemiş olur.
3-cosfi 1 olduğunda 23 amper çeker güç 15120 w olur.
4-hepsi yanlış

arkadaşlar bu konuda bilgi sahibi olanlar aydınlata bilir mi? tşler.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Doğru cevap 2. şıktır. Pensampermetreniz cosfi değerini gösteriyor mu? cosfi:0,7 değerini nasıl bulduğunuzu açıklar mısınız?


Yukarıda Vektörde belirtilen Görünür Güç(S) formülleri;
S1=1,732xUxI1
S2=1,732xUxI2

Motor sargılarından kaynaklanan Endüktif reaktif güç devreye alınan kondansatör ile azaltıldığından Başlangıçta çekilen S1 gücü S2'ye düşer gerilim fonksiyonumuz sabit olduğundan şebekeden çekilen akım azalır. Cosfi:1 anında açı sıfırdır yani bu endüktif reaktif gücün tam olarak yok edilmesi halidir bu durumda S vektörü P ile birleşir yani şebekeden sadece aktif güç çekilir (Akımın en az çekildiği durumdur.)
 
Cosfi p/1.73.U.I den bulmuştum fakat yeni gördüm kompanzasyon panosu faal durumdaymış yanlış bilgi vermişim şimdide güç hesabı yapıyorum P= U.1,73.I 15448 W buluyorum motor etiketinde 11000 w yazıyor cosfi yok üçgen bağlı 23.5 amper yazıyor kompanzasyon panosuna bakıyorum cosfi 1 fakat güç formüle göre 15448 w çıkıyor.
 
komp.jpg
Ekte çizdiğim şemayı incelerseniz, ölçüm yapılan noktanın ne kadar önemli olduğunu anlarsınız.
 
Sanırım 2. şıkta değil buğün dalgıç pompayı hem kompanzasyon panosu devrede iken hemde bütün sigortalarını kapatıp devre dışı bırakarak çalıştırdım aynı akımı (23) amper çekiyor. şemadan anladığım kadarıyla merkezi kompanzasyonlarda motor yine reaktif akım çekiyor yapılan kompanzasyon sadece ceza yı mı önlüyor.
1 -Bu reaktif çekilen gücün akımı ölçülebiliyor mu veya hesaplana biliyor mu
2 -Kompanzasyon dalgıç motorun çektiği akımı değiştirir mi (denedim değiştirmedi) değiştirdide pano tipi dijital ampermetre reaktif akım ölçmediği için değişmedi
3- kısaca bu reaktif güç,akım yeniyor mu içiliyor mu cevaplar için şimdiden teşekkürler
 
Mesleğiniz nedir bilmiyorum ama kompanzasyon konusuna epeyce uzak olduğunuzu yazdığınız mesajlarınızdan rahatlıkla anlayabiliyorum. Soru sordunuz cevabını açıkladım ama yaptığım açıklama ile ilgili hiç bir soru sormadınız. Cevaplarımın hepsi doğru ve geçerlidir.
Şimdiye kadarki açıklamalarımı şemalarımı incelemediniz yada anlamadınız bari şimdi yazacaklarımı iyi okuyun !

İyiokuyun.jpg

Hala anlamadıysanız son ve en basit haliyle durumu örnek vererek açıklıyorum.

Mavi akımlar motorun çektiği aktif+Endüktif reaktif akımlardır burada endüktif reaktif akımı zehir olarak görün. Panzehiride kırmızı renkteki kapasitif reaktif akım. Siz panzehir iğnesini hangi noktaya çakarsanız kandaki zehir o noktadan sonra silinir. Yeşil olan aktif güç ve aktif akımlar yani temiz kandır. Bundan daha basit bir izahın mümkün olamayacağını düşünüyorum.
 
Induktif -kapasitif birbirini yer geriye az ind ve kap daha cokta aktif akim kalir fahri hocam cok iyi anlatmis nereden baktıgimîz onemli...

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Siz hala nerde yanlış yaptığınızı anlamamışsınız. Size yaptığınız yanlışı kısa ve öz bir şekilde tekrar izah edeyim.(*İyi okuyun)

*** Otomatik kompanzasyon sistemi kurulu bir tesiste, motor üzerinden ölçüm yapıyorsanız kompanzasyonun olumlu neticeleri o noktada göremezsiniz (akım düşmez,cosfi artmaz).

Yani;

*** Otomatik kompanzasyon sistemi kurulu bir tesiste motor üzerinden ölçüm yapıyorsanız kompanzasyon devrede olsada olmasada aynı değerleri görürsünüz.

Nereden baktığınız tabii ki önemli ama esas önemli olan görebilmek !
 

Forum istatistikleri

Konular
128,826
Mesajlar
920,804
Kullanıcılar
450,915
Son üye
snapthreads

Yeni konular

Geri
Üst