Kompanzasyon için Güç Analizi

tutalia ' Alıntı:
...peki verilen güç degerinden hesaplama yaparakmı bastaki (kompanzasyon yapılmadan önce ) cosq degerini buluraz yoksa işletme sahibi kurulan sistemin en bastaki cosq değerini bize verirmi.?

Toplam kondansatör gücü için (QC), hem işletmenin aktif güç değeri (P), hem de kompanzasyon yapılmadan önceki cosfi değeri (cosfi1) gerekli.
QC=P.(tanfi1-tanfi2)
Büyük işletmelerde kompanzasyon için gerekli olan veriler projelendirme aşamasında hesaplanır. Kademe bilgileri bile vardır.

Ama genelde küçük işletmelerde hesaplar pek de ayrıntılı yapılmaz piyasada. İşletmenin ilk cos fi değeri 0,80 alınarak hesap yapılabilir. İşletme gözetim altında tutularak gerekli düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır. Hiç bir şer yerinde gözlemin yerini tutmaz. Sadece dikkat edilmesi gereken kondansatör kademe dizilimleri ve kademe sayısıdır. Çünkü röle bu durumlara göre kompanzasyon yapacaktır.

İşletmedeki makinaların genel durumları biliniyorsa eğer daha sağlıklı bir tasarım yapılır.

En sağlıklısı da durceylan'ın dediği gibi güç analizi yaptırılmasıdır.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Genç arkadaş'a katılıyorum. Tesisin ilk kurulumunda mühendislik hesaplamaları yapılmaktadır. Ancak tesis önceden kurulduysa en doğrusu güç analizi yapılmasıdır.
 
hem kompanzayon hem guc analizi yapan reaktif roleler var , bu sayede işletmenin guc grafigini gorup
nokta kondansator hesabı yapabiliyorsunuz , yani kurulu guce gore ustun koru bir hesap degilde bizzat fiili duruma gore opotimum kondansator cozumunu bulabiliyorsunuz
 
impuls arkadaşımıza katılıyorum. Güç analizörü ile sistem incelendiğinde %5'ler rahatlıkla yakalanabiliyor.
 
sayın mustafa arkadaşımın sorunu sayacının abb olması.abb artık tedaş tarafından onaylanmayan vektörel toplama göre çalışan bir sayaçtır.2004 sonrası sayaç ve sistem analizi için kullandığınız analizörün her fazı ayrı değerlendirdiğinden emin olun!
 
Güç Analizörü tabii ki her fazı ayrı ayrı hesaplamalıdır, aksi halde sağlıklı bir sonuç elde etmek mümkün değildir.
 
kaelsemih ' Alıntı:
sayın mustafa arkadaşımın sorunu sayacının abb olması.abb artık tedaş tarafından onaylanmayan vektörel toplama göre çalışan bir sayaçtır.2004 sonrası sayaç ve sistem analizi için kullandığınız analizörün her fazı ayrı değerlendirdiğinden emin olun!
Bu mustafa ben oluyorum sanırım:)
yani benim sayacım ne yapıyor?fazın birisi dengesizse onu görmüyor mu?
 
sayacınız vektörel toplama göre çalışıyor.bunun haricinde sayaçta da problem olabilir geçenlerde başıma geldi abb problemi röle normal dediği halde sayaç uçuyordu.kullanıcıyı sayaç değişimine ikna edemedikSağolsun sayaç kendi tamamen bozulmuş ;) yeni sayaç taktılar sorunları çözüldü.Bir Şebeke analizörü alın ve sayacınızı test edin yada o kadar para vericeğinize yeni sayaç alın paralel bağlayın karşılaştırın.Size kalmış :)
 
kaelsemih ' Alıntı:
sayacınız vektörel toplama göre çalışıyor.bunun haricinde sayaçta da problem olabilir geçenlerde başıma geldi abb problemi röle normal dediği halde sayaç uçuyordu.kullanıcıyı sayaç değişimine ikna edemedikSağolsun sayaç kendi tamamen bozulmuş ;) yeni sayaç taktılar sorunları çözüldü.Bir şebeke analizörü alın ve sayacınızı test edin yada o kadar para vericeğinize yeni sayaç alın paralel bağlayın karşılaştırın.Size kalmış :)
semih bey;
ben bu vektörel toplama işini anlayamadım.Yani vektörel toplayınca ne oluyor,ya da vektörel toplamayan sayaçlara göre ne farkı,avantijı ya da dezavantajı var onu öğrenmek isterim bilen varsa.Çünkü ben Sayacımın çalışma mantığı hakkında(power factor mu okur cosq mi VS) ABB sayaç yetkilerine de sordum,yurtdışına sorup döneceğiz dediler ama yanıt alamadım.Merak ediyorum doğrsu.
analizöre gelinece.İstanbulda bizim firmada ölçüm yapmayan kaompanzasyon firmasına firma demiyorlar artık :) Kaç marka analizörle kaç kere ölçüm yapıldı ben de hatırlamıyorum.Gece - gündüz.bir keresinde oldukça pahalı ve garip bir analizör 24 saat kadar bağlı kalmıştı.Ben buradan anlatınca şaka gibi geliyor.Belki içinizde ne varmış ben olsam hallederim diyen vardır.Ama inanın ki benim talihsizliğimle doğru orantılı şekilde garip bir karakteristiğimiz var.neyse biraz da sizin reklamınızı yapayım(hakettiniz) semih beyin desteği ve kael röle vesilesiyle şimdilik değerler kurtarıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,832
Mesajlar
920,848
Kullanıcılar
450,924
Son üye
ayhankarmn

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst