Kompanzasyon kapasitif ceza durumu

Ahmetgng

Üye
Katılım
17 May 2016
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
33
Merhaba ; çalıştığım iş yerinde kompanzasyon panosu mart ve nisan aylarında kapasitiften cezaya giriyor. kompanzasyon takibini sürekli olarak yapıyoruz bir önceki yılda yine mart ve nisan aylarında aynı sorun yaşanmış. Ben ilk olarak fabrikada yer alan ges den kaynaklanabileceğini düşündüm ama diğer aylarda bu kapasitif etki olmadığı için emin olamadım. Ayrıca kompanzasyonun ges le bir bağlantısı var mı bilmiyorum?. Kompanzasyon panomuz 125 kvar lık ve 13 kademeden oluşuyor. Sorumlu ustayla konştuğumda kondansötör devreden çıkarmayı denemesine rağmen kapasitif etkinin hala devam ettiğini söyledi.Ayın geri kalan günlerinde firmanın kapasitiften ceza yememesi için nasıl bir yol izlemeleyim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Reaktif enerji üretilen ve yüke verilen bir enerji değildir. Reaktif yükten kaynaklı oluşur. Dolayısıyla GES,HES yada herhangi bir kaynaktan dolayı tesisiniz reaktif cezaya girmez. Kapasitif ceza; Trafolu(YG abone) tesislerde sabitin fazla gelmesi, YG abonede uzun xlpe hattı, yapışık kontaktör, hatalı röle ayarı, Kapasitif yükler (Led,Ups) 'den kaynaklanır.
 
En basit tarifiyle konpanzasyon; iki kefeli tereziye benzer. Bir tarafı reaktif, diğer tarafı kapasitiftir. Yükler devreye girdikçe reaktif ağır basar, karşılığında kondansatör devreye alarak teraziyi dengede tutmaya çalışırız.
Reaktif agır basarsa reaktiften, kapasitif agğır basarsa kapasitiften cezaya gireriz.

Sizdeki sorun kapasitiften, devrede fazla kondansatör var. röle ayarları, tepki süreleri, yapışan kontaktör felan kontrol et. rölede büyük, küçük yetri kadar kondansatör kademesi varmı, fazlar arası dengesizlik varsa, her faz için ayrı kademelerin varmı. Bunlar normalse, kral kobra nın dediği gibi sistemde kapasitif yükleriniz vardır. Önce endeksleri al, kompanzasyonu tamamen devreden çıkart, 2 saat bekle, tekrar endeksleri al. halen kapasitif artıyorsa şönt reaktörü kademeleride olan bir röle alıp kullanman gerekir.
 
Sorumlu ustayla konştuğumda kondansötör devreden çıkarmayı denemesine rağmen kapasitif etkinin hala devam ettiğini söyledi
Sistemde kapasitif tüketim varken reaktif güç kontrol röleniz otomatik olarak kondansatörleri devreye almaması lazım ama endüktif reaktif tüketim arttı diye röleniz kondansatör devreye alıyorsa demek ki kondansatörün değeri olması gerekenden yüksektir!Artık kompanzasyon UPS ve Led aydınlatmalar dan dolayı sadece kondansatörle yapılamıyor şönt reaktör ve SVC sürücüler dediğimiz sistemler de eklemek gerekiyor SVC:Şönt reaktörlerde sistemin ihtiyacı kadar endüktif yükü devreye alır bu konuda profesyonel yardım alın derim.
 
Bazı terimlerin birçok yerde hatalı kullanıldığına şahit oldum. Teknik elemanlar olarak buna dikkat edelim.
Reaktif demek aktif olmayan demektir ve reaktif ikiye ayrılır birisi endüktif reaktif diğeri kapasitif reaktif.
 
slm arkadaşlar
aktif:10,518
endiktif:0,035
kapastif:15,000
NE GİBİ ARIZA OLMUŞTUR
 
Merhaba arkadaşlar ben bu olayı tam anlamadım?
benim iş yerinde hergün saat 10:00 da OSOStan uzaktan izleme sistemi ile sayaç değerleri okunuyor, önceleri kapasitif %0,6 iken şimdilerde tesis kapalı yani sadece az bir kısmı devrede olduğu için %7 seviyelerini gördük bu nasıl oluyor anlamıyorum?
yani benim işletmemde yük azken durduk yere neden kapasitif artışı oluyor? Ayrıca bu durumda ne yapmalıyım? Sistemde her daim kompanzasyon var bunu söyleyeyim.

Yardımlarınız için teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,065
Mesajlar
932,709
Kullanıcılar
453,052
Son üye
mb92

Yeni konular

Geri
Üst