Kompanzasyon panosunda yangın

Arkadaşlar,

Harmoniklerle ilgili Entes reaktif röle üzerinden alınan ilk ölçüm değerleri aşağıda bulunmakta. Konu hakkında sizlerin yorumunuzu öğrenmek isterim.

AT1 PANAOSU
Gerilim harmoniği(3.seviye) :%0,7-0,8
Akım harmoniği(3.seviye) :%7,2-9,6

Gerilim harmoniği(5.seviye) :%0,9-1
Akım harmoniği(5.seviye) :%7,0-9,3

AT3 PANAOSU
Gerilim harmoniği(3.seviye) :%1,1-1,2
Akım harmoniği(3.seviye) :%13,1-13,6

Gerilim harmoniği(5.seviye) :%0,8-0,9
Akım harmoniği(5.seviye) :%4,8-5,9

Not:Uluslar arası IEC 519-1992 ‘ye göre standartlar içinde kabul edilen harmonik bozulma değerleri,Gerilim için % 3,Akım için % 5 olarak belirlenmiştir
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sayın DURCEYLAN,

Her kademe 100kWAR. Yük ayırıcı sigortaları 250A. Yük, her biri 50kWAR'lık kompanzasyon kontaktörüy'le ikiye bölünmekte.

Sayın Uzman28,

Yanan panonuz için yorum yapmadım, örnek verdim. Çok karşılaştığım bir durumdur...!!!

Kaldı ki, sizin problemde verdiğim örneğe çok benziyor. 50kVAR kondansatörden geçen akım 72A (72+72=144A). Kablolar yansa bile 250A nasıl atacak ki...!!!
 
asd4.jpgasd2.jpg

Sayın uzman28
öncelikle soruyu foruma sormuşsunuz sonra verilen cevapları çürütmeye çalışıyorsunuz. sizin panonuzun yanma sebebi sigortalı şalterin yerine tam oturtulmamış olması.
Elektrikli battaniyenin fişini akşam takıp sabah fişini çektiğimiz sürece sorunsuz kullanıyoruz. Peki aynı battaniyenin fişini çekmeyi unutursak yatak yorgan ısınıp yangına sebep olmuyormu . doğrumu
sizin pano 6 aydır sorunsuz çalışabilir gevşek olan şalter akşam fişi takılıp sabah fişi çekilen battaniye gibi sorunsuz çalışabilir. ama bir gün ihtiyaç olup sürekli devrede kalınca tam kapanmayan şalterden dolayı sigorta bacakları tam oturmadığından ısınıp alev alacaktır.
 
Son düzenleme:
Öncelikli olarak, cevap veren arkadaşlarıma buradan teşekkür ederim.Konuyu açtığımda kendi düşüncelerimi de resmin altına ekledim. Bu sorunla daha önce karşılaşmadığım için sizlerin fikirlerinizi de almak istedim.

Durceylen arkadaşımızın sorusunu cevaplamak istiyorum.

Söylediklerinizde haklısınız 50kWAR kondansatör 72A çeker.Bu kondansatörlere çekilen kablo kesiti 16mm2 kablo. Normal şartlarda ilgili kondansatör grupları 72A i geçmeyeceği için kablolarının yanması söz konusu değildir.Bu kabloların yanması için olumsuz bir durumun oluşması gerekmekte. Olabilecek olumsuz durumları da kendimce ilk yazımda bahsetmiştim.

Bu mantıkla projeler hazırlanıp bizlere(pano imalatçılarına) gönderilerek öncelikle teklif verilmesi, sonrada imalat yapılması istenmekte. Bizlerde diğer rakiplerimizle yarışabilmek için gelen projelere çoğunlukla uymamız gerekiyor.Ayakta kalmak için savaş vermekteyiz. Buradan sizin fikirlerinizle kendi düşüncelerimin tamamen örtüştüğünü iletmek isterim. Keşke 100kWAR yükü tamamen 2 ye bölerek önüne yük ayırıcı koyabilsek.

Sayın amasyalı için cevabım aşağıda.

Sayın amasyalı, bu formun var oluş nedeninin, mesleki bilgi paylaşımının yaygınlaşması olduğunu sanıyorum. Konuyla ilgili hepimizin gelişime açık olması gerekmekte.Öncelikle bildiklerimizi ortaya koyup, diğer arkadaşlarımızı dinleyip eksiklerimizi tamamlamamız gerekiyor diye düşünmekteyim. Önemli olan doğruyu bulmaktır. Doğruyu bulmak içinde kafamızda bulunan bütün soruların cevaplanması gerekmektedir. Yukarıda vermiş olduğum cevaplar bu amaçla verilmiş olan cevaplardır.

Herkesin bilgi ve tecrübesine de saygım olduğunu, buradan bildirmek isterim.

Yukarıdaki yazınızda kondansatör kademesinin sürekli devrede olmadığı için yangın çıkmasının uzun sürebileceğinden bahsetmişsiniz.Resme dikkatli baktıysanız, ilk kademenin tamamen yandığını görürsünüz. Bir kondansatör panosunda en çok devrede kalan grubun ilk kademe olduğunu tarafınıza hatırlatmak isterim.

Sizin söylediklerinizden anladığım sorunuzu yazın ondan sonrada kenara çekilin. Bizim söylediklerimiz doğrudur diye algıladım.
 
Sayın uzman28
Teşekkür ederim. ilk kademenin en fazla devrede kaldığını öğrenmiş oldum. fakat şunuda merak ediyorum sizin ilk kademeniz 100 kvar sa diğer kademeleriniz kaç kvar
 
İlk kademenin 100kWAR olduğunu söylemedim.
 
İlk kademe 50kWAR olacak. Yanlış yazmışım.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,190
Mesajlar
924,067
Kullanıcılar
451,553
Son üye
baran.3230

Yeni konular

Geri
Üst