Kompanzasyon Uzaktan İzlemenin Önemi?

cnkyldz

Üye
Katılım
7 Eki 2015
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
33
Öncelikle herkese merhaba.. Okulu bitirip aranıza katıldım. Fakat takdir edersiniz ki bilgiler okullarda değil iş hayatlarında öğreniliyor. Yarın şirkete bir sunum yapmam bekleniyor. Konu kompanzasyon. Fakat aklıma takılan bir kaç soru var. Forumu baya araştırdım ama ikna olamadım. Yarın bana gelicek soruları hemen hemen tahmin ediyorum.
- Reaktif Güç Rölesi kompanzasyonda yeterli mi?
- Tristörlü röle farkı?
- Reaktif gücü uzaktan izlemenin bir önemi var mı?

Müsait olan arkadaşlardan cevaplarını bekliyorum. Herkese iyi akşamlar.
 
-Kompanzasyonda röle tek başına yeterli bir unsur değildir. Uygun güçte seçilmiş Kondansatörleri,gerekirse ilave deşarj dirençleri, kontaktörleri, sigortaları ile bir bütündür.
-Tristörlü sistem hızlı devreye girip çıkan yüklerde kullanılır. Rölesi kontaktörlü klasik sistemin rölesinden farklıdır, kondansatörleri kontktörler yerine tristörler devreye alıp çıkartır. Hızlı çalışan bir sistemdir yük değişimlerine tepki süresi çok kısadır bu nedenle hedeflenen değerler ulaşım isabetli olur.
-Önemi tabiiki vardır. Kompanzasyonda oluşan bir arızada, anormallikte anında haberinizin olması sağlanmış olur. Müdahale süresi kısalacağından sistemin kendini toparlaması çabuk olur.
 
reaktif güç kontrol rölesi , sistemin çektiği endüktif ve kapasitif yükleri inceleyebilmek amacıyla ,yani cos fi değerinin analizini yapmak amacıyla kullanılan ,ayrıca kompanzasyon sisteminin anlık durumunu analiz etmek amacıyla kullanılan bşr röledir. yeter mi derken kastettiğiniz şey nedir bilmiyorum.o röle sayesinde kompanzasyonun iyi mi kötü mü olduğunu kontrol edersiniz.

tristörlü röleler çok hızlı açma kapama yaparlar.bu da sistem için daha stabil ve gerektiği gibi çalışacağı anlamına gelir.

kompanzasyonu hiç uzaktan izleme yapmadım ama ilk aklıma gelen şu ; daha önceki çalıştığım yerde sahada 10-12 yerde kompanzasyon panosu vardı.maalesef merkezi kompanzasyon yoktu.böyle olunca hergün teker teker o panolara gidip değerleri kaydediyorduk.en azından bundan kurtulabilirsiniz : ) .onun dışında uzaktan müdahale gibi imkanları var mı bilmiyorum.forumdaki arkadaşlar aydınlatıcı cevaplar verebilirler
 
Öncelikle değerli cevaplarınız için teşekkür ederim.

Aslında şöyle bir durum söz konusu; kurulu bir kompanzasyon sistemi var ve çalışıyor. Herhangi bir ceza vb. durumla karşılaşılmıyor. Böyle bir durumda neden uzaktan izleme yapılsın ki? Sonuçta çalışan bir sistem var. Sadece ileride oluşabilecek hatalara (kondansatör ömrünün azalması vb.) önceden müdahale imkanı verdiği için mi gereklidir?
 
Kompanzasyon arızalarının geç farkedilmesi,bazen,gelecek cezanın engellenmesi için zaman bırakmayabilir.Kontaktörlerin,çekip/bırakıyor olması,kompanzasyonun sağlıklı çalıştığı anlamına gelmez.Bazı tesislerde kompanzasyonun sağlıklı çalışıyor ! olması,görevini tam yapıyor anlamına gelmez.Bu nedenle,kompanzasyon sisteminin,24 saat aralıklarla,sayaç endeksleri ile koordineli olarak takibi gerekir.Bunu,uzaktan sayaç okuma veya endekslerin,takip edene gönderilmesi şeklinde bir metod kullanılabilir.En uygun takip metodu,
kompanzasyonun uzaktan takibi yerine,sayacın uzaktan takibidir.Kompanzasyon tesisinin de en geç haftada bir,yerinde gözlenmesinde yarar vardır.
 
Önemli olan kaliteli enerji tüketmektir.
Cezalar ikinci derecede önemli konudur.
Uzaktan takip ve kayıt tutma şayet sayaç dahil değilse pek bir anlam ifade etmez.
Enerji verimliliği açısından önemlidir. Varolan çalışma senoryalarının enerji kalitesi arttırmak için gereken değişikliklerin verilerini sağlar.
Kullandığınız enerji size kalitesiz geliyorsa mutlaka uzaktan kontrol yapılmalıdır(Dalgalanmalar,kesintiler vs).
***Ayrıca maliyet hesabı içinde kullanılabilir.
 
Fahri hocama ek olarak.Tesiste 3 ay boyunca endüktifin biraz arttığını hisstmiştim ama cezada olmadığı içinde fazla önemsemedim.Yerinde ölçüm yaptığımda 3 adet kondansatörün arızalı olduğunu farkettim.Yani uzaktan izleme ne kadar faydalı olsada bir okadar da yerinde kontrol ve ölçüm şart.
 
O zaman uzaktan takip sistemini şöyle özetleyebiliriz. Kompanzasyon için önceden haber alıp tedbir almaya yarar. Ama genel olarak bir sistem için enerji verimliliği vb. enerjiyi verimli ve kaliteli kullanmaya yarar.
 
Uzaktan takip ve kontrol, sigortası atan kademe varsa görürsün, hangi kademeler devrede görürsün, hedef cosQ değerini değiştirebilirsin. Arızadan, problemden erken haberin olur, erken müdahale şansın olur. 1.derecede önemli olan ceza yememektir çünkü analizör çıktısındaki gibi bir tüm değerlerin durumunu görme şansın yoktur.
 
Kompanzasyon dimanik bir yapı, izleme ve kontrol edilmesi gerekli

Sigorta,kondansatör,akım trf, gibi problemler olduğunda genel sistemde problemler olabilir bu tip olayları izlemek ve çabuk mudahale etmek icap eder.

ayrıca şimdilerde sadece kompanzasyon amaçlı izlenmiyor güç analizi, kalite analizi, maliyet analizleri içinde uzaktan takip kullanılıyor
 

Forum istatistikleri

Konular
129,818
Mesajlar
930,474
Kullanıcılar
452,634
Son üye
Mehmet_3540

Yeni konular

Geri
Üst