During the first and third quarter-cycles the power is positive meaning that power is supplied by the circuit to charge the capacitor. In the second and fourth quarter-cycles the capacitor is discharging and thus supplies the energy stored in it (section 7.6) back to the circuit, thus p has a negative value.
Çevirisi: 1. ve 3. çeyrekte gücün pozitif olması, devrenin sağladığı gücün kondansatörü şarj ettiği anlamına gelir. 2. ve 4. çeyrekte ise kapasitör deşarj oluyor ve üzerinde depoladığı enerjiyi tekrar devreye gönderiyor. Böylece p negatif değere sahip oluyor.
syn
@YaşlıUzman uzman ; store: depolama, back to circuit: şebekeye geri gönderme...
Depolanan şey enerjidir ve geri gönderilende enerjidir. Bu enerji reaktif enerjidir çünkü alıcı üzerinde bir iş yaptırmaz. Kondansatörün yaptığı bir iş yoktur ama yaptığı şey enerji depolamak ve göndermektir. Gönderdiği ve çektiği enerji kapasitif enerji değil, reaktif enerjidir. Bu alınan ve verilen enerjiyi kondansatör yaptığı için biz buna kapasitif reaktif enerji çekilmesi diyoruz. (Aslında çekilen yok alış-veriş var diyorum bende.)
Sizin verdiğiniz bilgilerden; formüllere, hesaba, cosfi'nin değerinin nerede ne olduğuna itirazım yok...
Benim itirazım, sizin reaktif enerji denilen şeyi, bir enerji alış-verişi olarak kabul etmiyor olmanıza. Yukarıdaki grafik ve ingilizce yazı yetmiyorsa, siz anlamak istemiyorsunuz demektir.
Benim dövünmemi gerektirecek bir bilgi eksikliğim olmadığına eminim ama siz bu olayı kavradığınızda acaba söyledikleriniz için hicap duyacak mısınız? bilmiyorum.