Kompanzasyonda oran düşürme

Geçmişte meydana gelmiş bir olay. Eldeki veri bu kadar. Günlük veri yok elimizde.

Bu durumda siz ne olacağı bilinemez diyorsunuz sanırım.

Faturaya 15 gün kalmış ise ay ortasıysa. %26 düzeltilemeyecek bir oran değil.

Aysonuna kadar endüktif reaktif neden 6500'den 9000'e çıksın. Adam gibi çözüm bulduktan sonra?
Ceza yememek için ısıtıcılara yüklenip biraz aktifi arttırırsan ceza falan gelmez.

Kocaeli yeni valilik binası şantiye çalışmalarının yapıldığı sırada ben müdahale ettiğimde(Geçtiğimiz yıl kış ayı) %400 kapasitifti Aşırı Led aydınlatma vardı ve yüklenme azdı Şönt reaktörleri devreye aldırdım, trafo sabitlerini kaldırdım. Pano odalarına ısıtıcılar koydurdum, okumayada geç gelmişler 1,5 ayı geçmiş. Cezadan kurtarmıştım.
 
Aysonuna kadar endüktif reaktif neden 6500'den 9000'e çıksın. Adam gibi çözüm bulduktan sonra?
Ceza yememek için ısıtıcılara yüklenip biraz aktifi arttırırsan ceza falan gelmez.

Burada yürüttüğüm mantık şu şekilde.

Ayın 15'ine kadar olan sürede tesis %26 endüktif ile çalıştığına göre sistemde arıza var. (Ya sabit devre dışı kaldı, ya kondansatörlerin atan sigortası var yada kapasite kaybı var, ya röle tam bilgi almıyor veya arızalı vs.)
Arızayı giderdikten sonra reaktifi hangi değerin altında tutmalıyım. Kötü bir yaklaşımla %10 diyelim. (Aslında kapasitif bölgede bile çalıştırıp endüktifin ilerlemesi durdurulabilir.) Elbette söylediğiniz üzere ısıtıcı devreye alarak aktifin yükselmesi de sağlanarak oranın düşmesi sağlanabilir. Ancak hiç ısıtıcı bağlamadığımızı düşünelim.

6.500 kVArh ayın 15'i itibariyle tüketilen reaktif. %10 endüktifi aşmayacak şekilde sistemi çalıştırsam bile 2.500 kVArh daha endüktif tüketimim olur. Ay sonu itibariylede toplamı 9.000 kVArh olur.

15'i itibariyle 25.000 olan aktif, tesisin günlük çalışmasını stabil olarak aldığımızda ay sonu itibariyle de 50.000 olur. Oranladığımızda 9.000/50.000... %18 olur ve cezadan çıkmış olur.

Buradaki mevzu; ayın 15'i itibariyle "artık geç kalınmış, ceza kaçınılmaz, süre yetersiz" diye yorumda bulunan bir bilirkişinin bilimsel bir açıklama yapıp yapmadığını anlamak ve bilirkişinin bu görüşüne doğru şekilde itiraz etmek.
 
En mantıklı çözüm endüktif ilerlemesini durdurma adına minimal seviyede kapasitif eksende sistemi çalıştırmak en mantıklı çözümdür.
Savunma olarak üste belirttiğim durumun uygulanabilirliiği + ayrıca sizin yürüttüğünüz mantıkla ki daha kötü bir senaryo ile bile aysonu cezaya girilmeyeceği aşikardır demek gerekir.
Olay hesapsal rapor şeklinde sunulacaksa en az 15 günlük geçmiş tüketimler baz alınarak daha ince detaylı hesaplama yapmak yerinde ve net anlaşılır olacaktır.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,282
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Geri
Üst