Merhabalar,
İşletmelerde hava tüketimi çok değişken bir seyir izler. Çok kısa süreli tespitler sizi doğru bilgiye götürmez. Öncelikle hava tüketim eğrilerinizi çıkartmanız gereklidir. Bunu ya sisteme basınçlı hava debimetresi takarak, yada motora enerji analizörü bağlayarak yapabilirsiniz. Çeşitli izleme yazılımları ile çok rahatlıkla eğriler kendiliğinden oluşur. Daha sonra sürücü bağlayarak ne kadar tasarruf edeceğinizi ve ne kadar zamanda kendini amorti edeceğini rahatlıkla hesap edebilirsiniz. Bu izlemeyi yaparken işletmenizin normal bir üretim sürecinde olup olmadığını da kontrol etmeniz gerekir. Eğer işletmeniz krizden dolayı kapasitesini kısa süreliğine azalttı ise veya bir tesis denemesi veya kurulumu yapılıyor ise yaptığınız ölçümlerde gerçeği yansıtmayacaktır. Buna dikkat ediniz.
İşletmesine göre projelerin rantabilitesi değişmektedir. Bazı firmalar 12 aydan daha fazle geri dönüşlü projeleri kabul etmezken, kimi işletmeler 5 senelik geri dönüşüm projelerini rahatlıklar uygulamaya koyabilmektedir. Bu durumuda yönetimden öğrenmeniz gerekir.
Eğer yaptığınız hesaplar yatırım yapmaya elverişli bir ortam sağlıyorsa, mutlaka komresörünüzün servisi ile görüşmeniz gerekmektedir. Kesinlikle yetkili servisin haberi veya izni olmadan bu işe kalkışmayın. Bazı komresör markaları kesinlikle sürücü aplikasyonuna karşı çıkmaktadırlar. İki sebebi vardır ; 1- Kompresör yağ pompası motorun 1400 d/dk devrine göre yağ pompalamaktadır. Siz kompresör devrini düşürerek yağlama debisini azaltmış oluyorsunuz. Bu kompresöre ciddi zararlar verebilmektedir. Bazen servisler size motor devrini örn: 750 d/dk altına kesinlikle düşürmeyin derler. Sizde yapacağınız uygulamada bunu gözeteceksiniz. Bazılarıda izin vermez. 2- Motorun soğutulması motor milindeki pervaneden sağlanmaktadır. Yine siz devri düşürerek soğutma performansını kötü yönde etkiliyorsunuz. Bu konuda da dikkatli olmanız gerekmektedir.
Bu aşamaları geçtikten ve çözdükten sonra geliyor sürücü seçimine ; Ben şimdiye kadar 4 marka gördüm kompresörlerin üzerinde ABB , Control Technics, Siemens, Schneider Electric .
Basınçlı hava debimetresi : IFM , Testo
Başarılar