Sen bunu basit bir devrede gürültü olarak bizzat gördün. Öyle devreler var ki kondansatörler senin testindeki gibi gürültü yapmayabilr, ama tüm devrenin de canına okuyabilir.Bunun böyle olmadığını yaşayarak öğrendim.Yamyam hocam hatırlarsınız benim LM 1875 amplide yaptığımız L/N INPUT STATE devresindeki 47pF lar yerine başka bir mecimek denemiştim de nasıl parazitler oluşmuştu.Sonra yine aynı 47pF ları takınca normale dönmüştü.O zamandan beri sizin niye bu kadar kondansatör seçimi konusunda hassas davrandığınızı çok iyi anlıyorum.
Örneğin RIAA EQ için PASSIVE EQ uygulamaları. Bu gibi devreler ile ilgili araştırma yapılırsa kullanılan kondansatörlerin sadece değerleri değil tipleri hakkında da bazı koşullar gerektiği anlaşılacaktır.
Tabii ki forumumuzda açılmış olan konudaki şu içeriği görünce de bir dokunma yapmadan geçemedim.Dolayisi bu durum ses elektronigi devrelerinde tum kapasitorler icin bu onemlidir demek anlamina gelmez.
Sinyal genliginin mV lar seviyesinde oldugu pre amplifikator, ton kontrol vs devrelerede bu durum onemini yitirir.
https://www.kontrolkalemi.com/forum...de-kullanilacak-kapasitorler-hakkinda.152462/
Yaf öyle bir şey yazmış ki, yabancı birilerinin özellikle tekniği bilenlerin okuması halinde ben utanırım.
Düşük genlikli audio devrelerinde bazı kondansatörler öyle önemlidir ki, ciddi firmalar bu gibi ürünleri özel lisans altında kendilerine özgü bile ürettirebilmektedirler. Yıllarca bakım ve onarımını yapmış olduğum STUDER konsolün mikrofon pre ampli devresini burada örnek gösterebilirim.
https://www.retrosonicproaudio.com/product/studer-961-10-2-analog-mixing-console
Tabii ki bu tür cihazlar ciddi cihazlardır. Uygun nitelikteki bir kondansatör için birkaç dolar gibi fiyatı bulunuyorsa bunlar önemsenmez.
Geçerken tam senin amacına uygun ürüne de rastladım.
https://www.ebay.com/itm/166258308741?hash=item26b5c47685:g:xvYAAOSwU1RkySC9
Keşke maddiyat uygun olsaydı da bu cihazı sen alabilseydin. Gerçek stereo kaydı konusunda da ampli gibi üst seviyeye taşınırdın.
REVOX firması STUDER firmasının alt segment ürünlerini üretir. Audio-FİL herifler bu gibi cihazları aldıklarında ağızlarının suyu akar. Doğrusu teknik verileri incelendiğinde ben bile ŞAPIR ŞUPUR yaparım.
HAAA AKLIMA GELDİ.
Benim amplimdeki LOUDNESS UNIT devresi de aslında bir nevi PASSIVE EQ devresidir. @ozgurece-TA3HGU yıllarca senin bir sırrın var derdi ya hani. Bu sırra sen de vakıf oldun zaten. Bu devredeki kondansatörler öyle çipindiriktir ki, asla şaka yapılamaz, laf söylenilemez.
Zaten sen sadece bu devreyi uyduruk ve çipindirik Technics SU-V620 ampline bağladığında farkı hemen anlamıştın.
ÜLE NE FARKI VAR Kİ...
Bi dene OP-AMP, birkaç kıytırık gondansatör, dirençleri adam yerine koymasak da olur