Kontaktörün a1 a2 uçlarına neden kondansatör bağlanıyor?

Sevgili kartal 1700 Adını çok duyduğumuz Elektro manyetik parazit problemini canlı bir şekilde yaşıyorsunuz.
Dikkat ederseniz ciddi firmaların kataloglarında EMC filtre bulunduğu özellikle yazar. Tüm dünyada bu konu artık önemli hale gelmiştir CE standartlarında ise mecburi hale gelmiştir. Günümüzde sinüs dalgası ile oynandıkça ve veya elektronik devreler hassalaştıkça, çoğaldıkça Elektro manyetik parazitin etkileri daha fazla ortaya çıkmaktadır.
Bilir74 arkadaşın önerileri bu tip problemler için uygulanan çözümlerdir. Kondansatör veya varistör ... bağlamak ta uygulanan çözümler içindedir. En doğrusu ise EMC filtre bağlamaktır. Bobin, direnç, kondansatör, varistör gibi elemanlardan oluşuyor küçük birkaç amperden yüzlerce ampere kadar imal edilip satılıyor. Giriş çıkış ve toprak uçları var hatta PC güç soketleri için PC kablo bağlantısına uygun üretilenler var. EMC filtre olarak aratırsan bulursun.
Ben kullandığım bazı sistemlerde özellikle PLC ve ses frekansı ile ilgili olanlarda kumanda fazına mutlaka 1 adet 3-5 Amperlik bağlarım. Bir gezinti teknesindeki anfi devresinde sesteki paraziti tamamen yok ettiğini kulağımla duyduktan sonra çok işe yaradığını gördüm. Aslında bizim haricen bağladığımız bu tip devrelerden daha önemlisi üretim aşamasında cihaza bu filitrelemenin yapılmasıdır. Hem cihazın ürettiği elektromanyetik parazitin önlenmesi hem de dışarıdan cihaza gelecek parazitlerin çalışmayı etkilememesi için sistemin imalat aşamsında oluşturulması gerekmektedir. Öyle farklı frekans ve dalga boylarında parazitler vardır ki önlenmesi çok zordur. Bazı firmalar kontaktörlerde dahi bu uygulamayı yapmaktadırlar örneğin AEG firmasının şebeke / jeneratör transfer panolarında kullanılan kontaktörlerin bobinlerinde filitre uygulamasını sıkça görebilirsiniz.
 
arkadasım sorunun tamamen parazıtten kaynaklanmmakta .yapabıleceklerını sıralarsan
1-plc beslemesı vede dıger ınputları besledıgını bahsettıgın guc kaynagının besleme hattına pıyasada satılan emc fıltrelerınden koymam
2-sen her nekadar koymak taraftarı olmasanda benım bızzat kullandıgım vede netıce aldıgım fıltre devresını yaparak bunu kontaktorlerın bobınlerı arasına koyman.ozellıkle sıstemınde sıemens kontaktor kullanıyorsan.ayrıca bunu sıstemınde ızlemede bulun hangı motor calıstıgında meydena gelıyor dıye .bu fıltreyı kontaklar arasınada koyabılırsın.220 nf kondansator ıle 150 ohm 2 watt dırencı bırıbırıne serı baglayacaksın.
3-bence en onemlı konularda bırıde sıstemın topraklamasının saglam olup olmadıgını kontrol etmelisin.vede sensorlerı tek yerınde blendajlarını topraklaman.
kolay gelsın parazıtı bulmak ve yok etmek zordur ama
 
teşkür ed.arkadaşlar.özellikle bilir 74, edremit ve gezer77.. bağsettikleriniz çok doğru.zamanım çok kısıtlı ama bundan sonraki panolar içinde çok önemli..
güç kaynağı ve plc nin toprak girişlerine topraklamayı sonradan verdik.(sorun devam ederken) bu işe yaramadı. panonun topraklaması sağlam.
enkoder ve sensörlerin kobloları blendajlı (ekranlı)koblo..BU KABLOLARIN ETRAFINDA BULUNAN ÖRGÜ TELLİ İLETKENİMİ TOPRAĞA BAĞLIYICAZ??bunu bilmiyordum bak..
varistör,direnç , gibi elemanlarıda ,kondansatör gibi bir ucunu kontaktörün a1 diğerinide a2 ucunamı bağlıyıcaz.yada tam olarak nereye?
sn edremit EMC filitreyi yeni öğrendim. araştırmamı yapıcam.
sn bilir74, panoda hiç yer yok bir röleyi dahi almayacak kadar. ama malzeme eklenmesi gerekiyorsa.bunu kabinin yan sacına dahi tuttururum. ama dediğin metal levha panonun iç görüntüsünü mahvedecektir..
sn gezer77, seri olarak A1----kondansatör----direnç------A2 . anladığım kadarıyla.bu şekilmi?

sn ahmetboğus, senin dediğin şekilde örn: 6000mm kesmek isteyipte 6020mm kesiyorsam eğer.. ve her seferinde aynı ölçüyü görüyorsam eğer senin dediğin %100 doğru. yazılımda sayıcının okunan değeriyle çarpma veya bölme yaparak doğru sonucu bulmak mümkün..
ama ben ölçünün bazen eksik bazen fazla çıktığını idda ediyorum.. sence böyle bişey yazılımdanmıdır.yoksa başka bişeydenmi. bi düşün bakalım.(firmanın linki için teşkkrler)
 
hocam tamamen dogrudur a1 ---kondansator--dırenc--a2.fakat bu tek basına yeterlı olmayabılır.dısarıdakı tellerıde tek taraftan topraklamaya baglamalısın.ayrıca dıger arkadasların dedıklerınıde dıkkate alıp hepsını sırayla uygularsan en basıtınden en zoruna dogru.hatta abartı ama eger ızmır veya yakınındaysan vede bu sıstemın panosunun resmını buraya koyarsan yorumda bıze fayda saglar
 
Sanayide kontaktörlerin A1 A2 uçlarına bağlanan kondansotöre genelde ark söndürücü denir. Burada fyaptığı görev ise harmonik akımlarını düzenlemek nette harmonikler hakkında detaylı fbilgi bulabilirsin
 
Selamlar, iyi çalışmalar,

Günümüzde, transisitör çıkışlı ölçü, kontrol aletleri vede PLC. gibi kontrol devreleri çıkışından direk kontaktör çektırılıyorsa, kontaktörün devreye girişçıkış esnasında olabilecek EMK nın (parazit ) çevredekı elektronık devreler zarar vermesini önlemek amacıyla, bahsettiğin kondansatör veveya R/C (şnabır da denır) devreleri bağlanır.
Kolay gele...
 
sistemde ilk düşünülmesi gereken bence gürültü önleme...olmadık sonuçlara sebep olabiliyor...kolay gelsin..
 
plc sisteminde kullanılan kumanda kablaolarının dış ceperinde bulanan ekranın amacı dışardan gelebilecek bozucu dalgalar ve titreşimden meydana gelebilecek frekans dalgalanmalarını önlemek için kesinlikle ekranı topraklaman gerek.ayrıca a1 ve a 2 uçuna baglanan kondansötör kontak acılınca kontaktör üzerinde + ucundan yüksek akım gecmesine sebeb olacaktır ve kontaktör tekrar kapandıgında ark meydan gelecektir.ayrıca sisitemdeki harmonik dalgalnmalrı önlemek için harmonik filtreleme devresi kullanman gerek yoksa hiçi bir sebeb yokken sigorta acmalrı ve sisitemde kararsızlık meydana gelir.
 
Kontaktörler için üretici firmaları RC elemanları da satmaktadır. Bunlardan alıp kontaktör üzerine takmanı öneririm. Biz ABB kontaktör kullanıyoruz ve bu RC elemanlarını da standart olarak koyuyoruz. kontaktör üzerinde yuvası var oraya takılıyor. ABB nin AF serisi kontaktörlerinde is bu filtre elemanı standart olarak mevcut zaten. Kullandığınız kontaktörlerinde bu tür aksesuarları olacağını düşünüyorum. Aldığınız yere danışınız.
 
cihazlar (kontaktor motor v.b.) ilk enerjilendiği anda 1 saniyeden az da olsa anlık bir gerilim düşümüne neden olmaktadır. sistemde gerilime hassas bir eleman (hız kontrol cihazı, elektronik yapıya sahip diğer plc logo, reğülesiz güç kaynağı vs. gibi) varsa bu elemanın olumsuz tepki vermesine neden olur. kondansatörler ilgili devreye paralel bağlanarak bahsettiğim anlık gerilim düşmelerini kendi üzerindeki enerji ile kısa süreli olarak takviye eder ve problem hallolur. umarım yardımcı olmuştur
 

Forum istatistikleri

Konular
130,159
Mesajlar
933,809
Kullanıcılar
453,270
Son üye
mamucuk
Geri
Üst