Merhaba arkadaşlar, elimde 315 kw AC bir kontaktör var. Bu kontaktör ara sıra enteresan şekilde çekmiyor. Bobin uçlarına doğrudan bir kaç defa 220 volt verip kesiyorum ve sonrasında normal çek-bırak yapıyor. Mekanik bir sıkışıklık yok. Bobin üzerinde bir manyetik etki mi oluşuyor da böyle bir durumla karşılaşıyoruz.
Kaç yıldır kullanılıyor ? Çok eski ve çok start yapılıyorsa,mekanik yön-
den sıkıntı olabilir.Demontaj / mon -
taj yapmak yararlı olabilir.Aslında,bu
güçler için mekanik ömür ( markalı
tipler için ) 100000 civarında olsa gerektir.Öncelikle,magnetik devrede
temizlik yapmakta yarar var.
Kaç yıldır kullanılıyor ? Çok eski ve çok start yapılıyorsa,mekanik yön-
den sıkıntı olabilir.Demontaj / mon -
taj yapmak yararlı olabilir.Aslında,bu
güçler için mekanik ömür ( markalı
tipler için ) 100000 civarında olsa gerektir.Öncelikle,magnetik devrede
temizlik yapmakta yarar var.
Yaklaşık 7 yıldır kullanılıyor. Yıldız-Üçgen çalışan motorda üçgen kontaktörü. Çok fazla start-stop yok. Kontakları elle bastırdığımda harekette sıkışıklık yok. Dışardan bobin uçlarına bir kaç defa start-stop yapıldığında örneğin ilk iki start-stopta çekmiyor üçüncü start-stopta kontaktör çek- bırak yapmaya başlıyor ve normale dönüyor.
O güç için,tehlikeli bir durum.Yenisi
ile değiştirilip denenebilir.Kumanda
gerilimi stabilitesi ! araştırışabilir.DC
bobinli olarak değiştirilebilir.DC ile !
beslemeye çevrilebilir.Vs. gibi alter-
natifler düşünülebilir.
Bence artık nüve manyetik özelliğini kaybetmiş ya da kaybetmeye başlamış . Bir malzeme 7 sene çalışıyorsa onun ekmeği zaten yenmiş . Artık keyif kahvesi moduna geçilmiş. @sami inci baba şimdi benim kurduğum tesislerde 30 senedir .... diye bir mesaj yazar eminim . Artık hiçbirşey eskisi gibi değil malesef.
AEG USW 43 ( 50 yıl önce böyle
bi kontaktör vardı ) 220 volt bobini
DC ye çevirip,her kapamada şaklatıyordum.400 kw,direkt start ! ( sırrı gizli . 500 voltluk sistem )