Kontaktör yapışmasını nasıl önleyebiliriz?

yunusx

Katılımcı Üye
Katılım
1 Kas 2007
Mesajlar
880
Puanları
56
kondaktör yapışmasını engellemek için ne yapılabilir örnek olarak kontaklara kondansatör bağlasak sorun çözülürmü yada simensin kompanze kondaktörlerine yaptığı gibi paralel köprü yapsak [ sanırım direnç oluşturup ana kontakla yardımcı kontak üstünden akımı bölüyor ] kolay kolayda yapışmıyor, ben bu kondansatör tekniğini ital makinaların röleleride çoğunlukla görüyorum ve etkili bir yöntem ark yapmıyor kontaklar aşınmıyor omron firmasıda rölelerin bobinine diyot koymuş fabrika çıkışı emk önlemek için
 
yunus_

oradaki mantık direnç değil.Direnç olsa kontaktör çekili değilken de devreye enerji gider.
orada genelde varistör kullanılır.varistör olmazsa rc devresi vardır.Yani bir kondansatör bir direnç.
diyota gelince.diyot arkla ilgili değil de,genelde dc devrelerde bobinin ters emksından dolayı kontaktörü süren Elektronik devreyi korumak için kullanılıyor.
Arkız azaltmanın yolu,o dediğin kontaktöre takılan zımbırtılar.Ama yapışmasını önleyen bi şey varsa da firmaların bunu uygulayacağını sanmam:) yani onlar da çoluk çocuk besliyor değil mi ? :D
 
merhabalar
sektör mermer olunca kablo kesitinin bir önemi olmaz, ayrıca su zerrecikleri taş tozu ile havada uçuşarak kontaktörün içine dolar şimdi kontaktör ne yapsın kablo kesitinden dolayı voltaj düşmesi varsa cekip cekmemekte karar veremez ark yapar yapışır. kontaktörün içi camurla dolar çekmede zorlanır kontakları ark yapar yapışır veya kontaktörün gücü motor güçüne uygun değildir kontaklar yapışır. bunlar genel sebeblerdir.
 
Merhaba arkadaş kullandığın kontaktör ne marka nerde kullanıyorsun bunlar önemli.Bu konuda detay yazman lazım sonra bi fikir verebilelim.
 
kullandığım kondaktörler Siemens ve telemekanik siemens kompanze kondaktöründe çok güzel bir sistem yapmış yardımcı kontakları kullanıp akımı bölüyor bu sayede problem çıkmıyor
 
Sevgili yunus ustam !
Resmini gönderdiğin o kontaktör kompanzasyon sistemlerinde kullanılır ve dediğin gibi yardımcı kontakları kullanarak akımı bölmek için değildir.
Yardımcı kontaklarda bulunan dirençler aracılığı ile kondansatörlerin deşarjında kullanılır. Yani şöyle açıklayayım;
Kompanze panosunda bir çalışma yapmak için kapattığımızda kontaktörlerin kondansatörlere bağlı olan çıkışında halen enerji bulunur. Bu dirençler kondansatör uçlarını kısa devre ederek boşaltır.

Hani elektronikte kullanılan küçük kondansatörleri boşaltmak için iki ucunu birbirine değirdiğimizde boşalıyor ya işte onun gibi.
 
bende fahri beyin sölediği gibi öğrenmiştim dirençlerin görevini ana kontakları korumak için kullanıldığı öğretildi
 
Genel olarak kontaktörler aslında kolay kolay arıza yapmayan cihazlardır. Seçim doğru yapıldıysa ve işletme şartları bozuk değilse, bir kontaktör milyonlarca kez güvenli bir şekilde açma-kapama yapabilir. Aşağıda, kontaktörlerde en sık karşılaşılan arızalar ile bu arızaların nedenleri ve çözümleri verilmiştir.

- Kumanda (bobin) devresi kablolarının aşırı uzun olması bazı sorunlara yol açabilir. Uzun kablolarda boyunca gerilim düşümünün büyük olması kapamayı zorlaştırırken, aşırı büyük kesitli kablo kapasitansı ise açmaya engel oluşturur. Genellikle kumanda devresi için tavsiye edilen kablo kesit ve uzunluğu kataloglarda verilir. Kumanda kablosu tavsiye edilen değerden uzun oluyorsa daha büyük bir boyutta kontaktör kullanmak, daha düşük bobin gerilimi kullanmak veya bobine paralel bir direnç veya endüktif empedans bağlamak tavsiye edilir.

- Kontaktör içerisinde kir veya yabancı parçacıkların olması, zorlu atmosfer koşulları ve korozyon, özellikle uzaktan kumanda ile kontaktörün kapanması işlemini engelliyebilir. Böyle bir hata ile karşılaşıldığında kir ve toza karşı kuvvetli bir temiz hava akımı ile kontaktör temizlenmeli, muhafaza daha kapalı ve korunaklı hale getirilmeli, devre kontrol edilmeli, iletkenliği bozucu bir etken varsa bertaraf edilmelidir. - Kontaktör bobini düşük veya yüksek gerilim sonucunda yanabilir.



Ayrıca hava aralığındaki toz ve yabancı cisimler de bunu kolaylaştırır.Bobin yanmasıyla karşılaşıldığında önce gerilim ve frekans kontrol edilmeli, kararlı bir kumanda gerilimi sağlanmalıdır.

- Kapasitif etkiden başka açmayı engelleyen bir başka olayda kontakların yapışmasıdır.Bu yapışmanın sebebi; yüksek akımda
anahtarlama,kısa devre veya yıldız-üçgen geçişindeki hata olabilir. Bir kısa devre oluşmuşsa önce kısa devrenin sebebi bulunmalı ayrıca kontrol devresi sigortası yenilenmelidir.

- Kontaktörün gürültülü çalışmasına sebep olan olaylar ise hava aralığında toz vb. yabancı parçacıkların bulunması, nüve yüzeyinin uzun süre çalışmaktan yenilmiş olması,uygun olmayan gerilim ve frekanstır. Bunları engellemek için nüve yüzeyinin temiz kalması sağlanmalı ve gerekirse gerilim ve frekansa göre bobin değişikliği yapılmalıdır.

ALINTI: Federal Elektrik
 
ŞEF arkadaşım zannederim yanlış hatırlamış.Bahsedilen dirençler,deşarj direnci değil,ilk devreye girişte,
kondansatörlerin aşırı akım çekmesini önlemek için konmuş dirençlerdir.Devresindeki kontaklar,çekiç tip
olup,ilk startta, kısa süre devrede kaldıktan sonra devreden çıkarlar.Start akımı,bu dirençler üzerinden
geçtiği için,ana kontakların ömrünün uzamasına yardımcı olmuş olur.Bu elemanlar,bazı kontaktörlerde,
5-8 sarımlı bobin şeklinde de olabiliyor.Bu durumda,devreye endüktans bobini etkisi yaparak ,yine direnç
etkisi sağlamaktadır.
 
fabrikalarda kompanzasyon panolarında kullanılan kontaktörlere her zaman müdahale edilemeyeceği (bakım onarım gibi)için günümüzde kimyevi maddeler kullanılıyor,www.kimyacı.com bu firmanın ürününü denemiştik ve zaman zaman kullanıyoruz kompanzasyon kontakdörleri çok fazla devreye girip çıktıklarından kontakları üzerinde ark oluşumu fazla oluyor ve kontaktörün zırıltı yapması çok sık rastladığımız bişey
bu firmanın üretmiş olduğu madde direk olarak Elektrik panosuna sıkılabiliyor ark oluşumuve kontaktördeki zırıltıları kesiyor ,bir yerde kontaktörlerin ömrü uzuyor herhangi bir tehlikesi yok gayet güzel bi ürün ve nem ve rutubetekarşı koruma sağlıyor
böylelikle kompozisyon panosunda kontaktör değişimi için elektriği kesip müdürleri başınıza toplamamış olursunuz tavsiye ederim
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst