Konut İçi Pano Bağlantı Şeması

Bende Sn oonur'a katılıyorum.

1- Ev tesisatını elden geçirtin, bağlantıları tek tek kontrol ettirin. Özellikle nötr hattı.
2- A.G. parafudr taktırın, Topraklama tesisatını kontrol ettirin.
 
Daire 3 fazla besleniyorsa sayın cavus78' in çizimi doğru. Yalnız gerilim rölesinin kontaklarının 1 ve 2 olduğundan tam emin değilim.
Yalnız 3 faz eşit dağıtılmamış gibi görünüyor. 3 adet 25 amperlik Sigorta tek faza bağlanmış. 25 amperlik sigortaların diğer fazlara dağıtılması uygun olur.
Daire tek fazla besleniyorsa sayın ELEKTRİK MÜH arkadaşımızın çizimi de doğru. Sadece kaçak akım koruma rölesinin girişleri üstten, çıkışları alttan olmalıydı.

Sayın yawuz58,
Gerilim koruma rölesini sayaçtan önce koyamayız. Elektrik dağıtım şirketi buna müsaade etmez. Sayaç öncesi bizim değil dağıtım şirketinindir. Ayrıca sayaç öncesi olmasının bir görevi de olmaz. Herhalde sayacı korusun diye düşündünüz.
teşekkür ederim ustam allah razı olsun bende ara sıra pop veriyorum bence de çok önemli değil ama üyeler için +pop almak çok faydalı bilgiler paylaştığına işarettir ayrıca ustam gerilim koruma rölesini sayacı korusun diye düşündüm dediğiniz gibi çok güzel izah etmişsiniz sağ olun peki ustam sayaçların kendi gerilim koruması varmıdır yada yapıları gereği yüksek gerilime dayanıklımıdır soruda biraz tuhaf oldu ama tekrar allah razı olsun + pop yerine ,allah razı olsun, allah yardımcınız olsun, sağlıklı uzun ömür versin, demek daha iyidir hoşçakalın
 
[MENTION=77003]oonurr[/MENTION] kardeşim, senin kontaktör için yazdığın şey aslında benim de en başından beri kafamda soru işareti kalan şeydi. Sürekli kapalı kontak, gerilim ve akım altında kalan bir kontaktörün ömrü hakkında bir fikrim yoktu, kaynak da bulamadım. Kendi kendime şunu diyordum: "2 vardiya hatta 3 vardiya işleyen sanayi makinelerinde de çalışıyorlar. Her halde buna uygundurlar." Çıkaracağı ses hakkında da hiç bir fikrim ve tecrübem yok maalesef. Açma-kapama sesleri rahatsız edici ise sorun değil, nadir olacaktır. 3,5 senede iki yüksek voltaj yedi evim.

Gerilim kontrol rölesinin aralıklarını çok dar tutmadıkça idare edeceğini düşünüyorum.

Forumda yıllar önce bu tip bir uygulamayı yazışanlar ve uygulayanlar olmuş. Genelde de ortak kanı, KAR tripletmek yerine kontaktör kullanımı olmuş. Hatta parafudr ekleyip iyice garantiye alan. Biz de deneyip göreceğiz bakalım, Allah'tan hayırlısı inşallah.
 
[MENTION=311766]cavus78[/MENTION], kontoktörler ençok ağrıza gören malzemelerdir.Gerek bobin arızası gerekse kontakların yapışması veya bir kontağın tam kapanmaması.Ben jeneratör bağlama maksatlı bir çok işletme ve konutu kontaktör üzerinden beslemek zorunda kaldım ve arızalarını çok sık gördüm.Hatta sırj kontaktör arızası yüzünden işletmelerde üretimin vardiyanın durdurulduğuna da şahit oldum.Çıkardıkları sese gelince açma kapama seslerini kastedmemiştim.Kontaktör bobininden sürekli inleme sesi gelebilir.Çok sinir bozucu ve rahatsız edici bir sestir.

Sizin sorununuza gelince yıldırım düşmesi mi bir arızadan ötürümüdür bilemiyorum ama yine başıma gelen birşeyi paylaşmak isterim.3 fazla beslenen tesislerde nötr hattının kopması veya temassızlığı halinde alıcılar 2 faza kalabiliyor.Yani cihazlarınıza 220 V yerine 380v gidebiliyor.
Sorunsuz kazasız günler dilerim.Kolay gelsin..
 
[MENTION=77003]oonurr[/MENTION] kardeşim, vallahi günlerdir kafamda proje kurmaya çalışıyorum, işte, evde, yatakta, en çok da helada :)
Bir kaçarken düşünmediğim kaldı. Kontaktör düşündüm olmadı, KAR tripletsem dedim, bunu da tavsiye etmiyorlar. Hazır faz kontrol sistemi düşündüm, bu ürün de monofaz, üç faz için birer tane taksak semeri seksene malolacak. 16 amperi geçen hat için de yine kontaktör isteniyor. Diğer Sigorta tripleten, T ile başlayan ürünü inceledim. Bunun da 220 volt olan modeli monofaze. Yine üç tane lazım, uçuk fiyat.

Yani anlayacağın, yüksek voltajdan korunmak için yine korumalı prizlere kaldık gibi görünüyor.
Selamlar...
 
onur arkadaşımın dediğine katılıyorum benim benim tavsiyem alçak gerilim parafudr'u arama motorlarından bakarak bilgi edine bilirsiniz.

en sık ve kesın cozum sunan yöntem dıyebılırım. ıyı calısmalar
 
******* işine yarar


iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
 
Merhaba öncelikle formumuza hoş geldiniz. Konut derken tek dairenin tesisatından bahsediyoruz sanırım. Bu sebepten daireye tek faz girer 3 faz değil. Yani L1, L2, L3 lerden biri. Sizin çizdiğiniz tesisatınızda 3 faz olarak görünüyor. Lakin binaya giriş derseniz 3 faz girer. Ancak sizin çizdiğiniz yanlış. Tek fazlı beslenen bir daireye ait şemayı kabataslak kendimce oluşturdum. Umarım doğrudur. Bakalım ustalarım ne diyecek son söz her zaman onların.


ZN2PlV.jpg


Bir de bu işlerin herkesin yapmaması gereken durumlardır. Elektrikçinin işini elektrikçiye bırakınız. Saygılar...

Serkan Akca
Serkan bey istanbulda 1+1 den daha büyük konutlara artık monofaze enerji verilmiyor trifaze mecburi bilginiz olsun saygılar
 
Benim bildiğim tüm yerlere trifaze .
Çünkü tüm fazlar enerji dağılımı eşit . Trafo faz dengesi ?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst