Konveyorlu dolum projesı hakkında.

shinanu

Üye
Katılım
5 Ocak 2008
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
35
herkeze mrb benim adim sinan.kırıkkale unıversıtesı elektrık bolumu 2.sınıf ogrencısıyım.bu donem sıstem analızı dıye bır ders goruyoruz.hocamız bu derste fazla takılmayın dıye bızden bır proje yapmamızı ıstedı eger bunu yaparsak dersten sınava gırmeden gecıcez.bende proje olarak süt,un fabrikalarında kullanılan bir sistemi kurmaya karar verdim.sistem söyle bir bant üzerine konulan kutuları( kapları....vs ben pilastik bardak olarak yaptım)bantın uzerın de duran dolum deposunun tm altına geldıgınde durup dolum deposundaki parcanın( ben prinç olarak duzenledim)belli bir süre dökülp kapattıktan sora bantın ılerlemesı.yuruyen bant 40cm uzunlugunda 7.3cm genisliğinde,bant 12V'luk bir motorla dönuyor.2.parça olarakta dolum deposunuda 2,5lt'lik cocacola sisesinin yarısını kesıp bantın 14 cm yukseklıgıne 2 bacak sayesınde ayakta tuttum ağız kısmınıda 2 tane cocacola kapagının bir tanesi sabit digeride haraketli olacak sekılde monte ettım yanı 1.kapak sabıt 2.kapak haraketli.bu 2 kapagın yatay kısımlarına 2 tane delık deldım.(3gen seklınde)2.kapagın haraketınıdebir motor sayesınde acma kapama yapabılıyoruz.tek sorun bunun kontolunu saglıcak bır devre.bende Recep ÇETİNER'in İleri Kumanda Teknikler Ve PLC kitabi var o kıtapta baktım ama....=(Bu projenin kontrol devresinda bana yardimci olabilirseniz sevinirim SAYGILAR ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDEDİM
 

Ekli dosyalar

  • Görüntü013.jpg
    Görüntü013.jpg
    89.6 KB · Görüntüleme: 30
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben bitirme projesi oalrak buna benzer bir sistem yapmıştım. Kontrol şemasında fazla uğraşmazsın ama eğer sensörün yoksa. Bantın çalışma süresini zaman rölesiyle kontrol edersin.

Yani normalde açık kontağı koyarsın ve röle açınca durur ( Bu da önceden hesaplanmış Bir sayı olur)

Diğer kısım yani pet şişeli kısımı anlamadım :) resimle anlatırsan daha fazla yardımcı olunur. Ayrıca konveyör çok güzel olmuş. Biz de çok aramıştık :)
 
Buna benzer bir projeyi bitirme ödevi olarak yapmıştım www.berdibek.com veya www.berdibek.com.tr.tc web sitemde görebilirsin öncelikle kullanacağın sensörleri belirlemelisin buna benzer bir sistem için 1 optik 1 kpasitif veya endüktif algılayıcı sensör kullanmalısın ben yaptığım projedeki elektrik devresini müsfette kağıda çizmiştim ve o kağıt yüksek ihtimal kaybolmuştur. Benimle temasa geçersen seninde azminle bir kumanda devresi tasarlayabiliriz.
 
Selamlar:

Size yardim etmek icin devreyi tasarlamaya baslamistim

Kafamdakileri canlandirdim ve cizime dokuyodum ki Sayin Berdibek in sitesini inceledim. Benim cizdiklerim ve sizin yapmak istediginiz konuda gercekten takdir edilecek bir calisma zaten yapmis.
Bence Sayin Berdibek in sitesindeki cizimler ve aciklamalar gerekli bilgiyi sagliyor.


Gorusmek uzere..
 
ilk basta yardım ettıgınız ıcın cok tesekkur ederım.Berdibek abı yaptıgın o proje cok profesyonel olmus elıne saglık.benım yaptıgım bu projede kafama takılan suydu bantla acma kapama gorevını yapıcak sevro motor arası gecıstı.sonradan baktım kı hıcbır goz kullanmadan 555 zamanlayıcı devresını kullanarak yapabılıyorum(potlada ilerleme suresını ayarlayabılıyorum).sımdıde benım kafama takılan acma kapama gorevını yapıcak parca.Berdibek abı sen acma kapama ıcın valf kullanmıssın.ben acma kapama gorevını yapıcak parcayı arastırırken bana en basıt sekılde bır servo motoruyla bırde stpeer motoruyla yaparsın dedıler fakat ben onun 2sıylede nasıl yapılıcagını bılmıyorum=) sizce nasıl yapabılırım.
 

Ekli dosyalar

  • Gö.jpg
    Gö.jpg
    91.5 KB · Görüntüleme: 19
  • Görüntü0.jpg
    Görüntü0.jpg
    84.4 KB · Görüntüleme: 18
Moderatör tarafında düzenlendi:
keske bu sıteye onceden uye olsaydım cok guzel bılgıler var ya.Berdibek abı o sıstemı nasıl yaptın ya keske onceden senınle ıltıbata gecseydım.=(
 
Şimdi yazdıkarını bir daha incelerken fark ettim yanlış anlamışım :D Öncelikle ben prinç yerine bir sıvı kullanmanı tavsite ederim ama illa prinç kullanmak istiyorsan tavsiyem plastik kutunun altına bir huni yerleştir ve huninin ağı kısmında bir kontol yap bu kontrol içinde servo motor kullanman daha iyi çünkü normal motor kullandığında sınır anahtarı da kullanman gerekebilir. Ama maliyet açısından çok açılamıyorsan normal bir teyp motoru kullanmak zorunda isen şöyle bir düzenek kurmalısın...Cinali bir çizim yaptım kafana takılan noktaları sorabilirsin.
 

Ekli dosyalar

  • SiloKontrol.JPG
    SiloKontrol.JPG
    12.6 KB · Görüntüleme: 18
Moderatör tarafında düzenlendi:
Berdibek abi sana cok tesekkur ederım bana yardımcı oldugun ıcın bugun hocaya porojeyı teslım ettım o acma kapama ısınıde senın gosterdıgın seklın bıraz degısıgını yaptım kontrolunude kırakkale unıversıtesınde elektronık bolumunden bır arkadastan yardım ıstdım saolsun o da servo motoru nasıl kontrol edecegım hakkında bana bır devre verdı.bende dırek onu yaptım poroje tm ıstedıgım gıbı calıstı yanı bant dondu dolum deposunun tm altına geldıgınde durdu kapak acma kapama yaptıktan hemen sonra bant tekrar harakete basladı.tek sorun bır sonrakı plastık bardagın konumu oldu bant ıcın zaman layıcı devresı kurmustuk yanı 2. bardagı tam denk getırmedık ama olsun hca bıze dırek 90 ı caktı vıze zaten 90 dı fınalde 90 ohhhhh ;D
 
hadi hayırlı olsun bakalım..bu konuyu önceden görseydim yardımcı olmaya çalışırdım bende :D neyse geçmişsin yaa sorun yok..

Kırıkkale'de ders geçme sistemi nasıl işliyor? kaç üzerinden merak ettim
 
tesekkur ederım yınede kırıkkale unıversıtesınde gecme notu 60. akamzsan basarısız sayılıyorsun.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,980
Mesajlar
922,263
Kullanıcılar
451,182
Son üye
SkippeRR

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst