Kurulu güç hesabı nasıl yapılmalı;

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Emrah

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
21 Haz 2007
Mesajlar
842
Puanları
131
Merhabalar;
Elinde kurulu güç hesabıyla ilgili detaylı bir bilgi yada döküman olan varmı.
Örnegin,kurulu gücü 960kw olan bir işletmenin,3sene sonra sisteme dahil edilen cihazlarda göz önünde tutularak,kurulu güç hesabı nasıl yapılır.
Saygılarımla;
 
Sayın blacktooth

Sorunuzu biraz açarmısınız, 3 sene sonra ne gibi büyüklükte yükler eklenebilir, nasıl bir hesap istiyorsunuz?
 
Sn. roboelektronik;
Bahsettigim yer özel bir hastane sektörü,aşgı yukarı 3 sene önce revizyondan geçerek yenilenmiş kurulu güç hesabı felan yapılarak T.E.D.A.Ş. tarafından onaylanmış.
Bu 3 senelik süreç içersine sisteme rontgen cihazı,ultrason v.b. bir çok cihaz alınmış,dolayısı ile sistemin kurulu gücüde artım oldu,ben bunu net olarak nasıl hesaplarım.
Saygılarımla;
 
sn.blacktooth

öncelikle rontgen cihazı,ultrason gibi makinelerin gücünü öğrenmelisiniz bu tür makinaların hatları ayrıdır yani özel linye diyelim güçleri büyük makinarınkini hesabladıktan sonra ekstra aydınlatma , priz içinde 5000W ekleyin
 
Sn. korkmaz_design;
Bahsettigim rontgen,tomografi v.b. cihazlarının hepsine tevzi panosundan ayrı ayrı hat gidiyor.Ultrason,koter,ventilatör v.b. cihazlar da mevcut prizlerden besleniyor.
Esas sorum şu,sistemde 1600kva'lık senkron generatörlü dinamik ups var ve buda kurulu güçün artmasından dolayı kapasitifi artırıyor diye düşünüyorum,çünki kompanzasyonu senkron generatör saglıyor.
Sistemdeki kurulu güç 960kw olarak hesaplanmış ve faturadada o şekilde,benim hesabıma göre şuan 1150kw ama hesaplardaki netlikten tam emin degilim,konuyu bundan dolayı açtım.
Saygılarımla;
 
Sayın blacktooth

Anladığım kadarıyla, sisteminizin kompanzasyon sisteminizi senkron generatör ile sağlıyorsunuz. Fakat, kurulucu gücünüzü arttırdığınızda neden kapasitif gücünüz artsın, bahsettiğiniz cihazlar kapasitif yük mü oluşturuyor ?
 
Sn.roboelektronik,
Evet kapasitif yük oluşturuyor.Şu an konumuzun ana temasından fazla uzaklaşmakta istemiyorum dolayısı ile net olarak kurulu güç hesabını nasıl yaparım önemli olan bu.
Saygılarımla;
 
Sayın blacktooth

Net birşeyler söylemeyeceğim ama, kurulu gücünüzü, yani toplam gücünüzü hesaplamanız için, tüm cihazlarınız devrede olmalı, tüm cihazların devrede olduğunda şebekeden ne kadarlık güç çekildiğini görebilirsiniz ancak.
 
Sayın blacktooth, Bir hastane projesinde, röntgen cihazı, ultrason cihazı gibi yükler projesinde nasıl öngörülmez, ilginç gerçekten. Son projesinde kurulu güç 960 kW olduğuna göre projesinde öngörülmeyen sonradan eklenen yüklerin güçlerini buna ekler kurulu gücü bulmuş olursun bunun hesabı böyle yapılır yani başka bir yolu yoktur, İkincisi kompanzasyon talep gücüne göre yapılır, kurulu güce göre değil, üçüncüsü bir hastanede jeneratör+UPS yedek ve kesintisiz güç sağlamak için konur, kompanzasyon için değil. Hadi diyelim ki kompanzasyon senkron jeneratör ile sağlanıyor, bu durumda jeneratörün talep gücünden büyük seçilmiş olduğu ihtimali üzerinde durun.
 
Sn.ferhatnusret;
Bina geneli,3 yıl sonra revizyondan geçitiginden dolayı, bir takım cihazlar sisteme eklenmiş.
Benim A.G. çıkışımdaki wattmetre,bütün yükler devredeyken sistemin kurulu gücünü zaten veriyor.Haricinde giriş ampermetrelerindeki akımlada bunun hesabını yapabiliyorum.Sormak istedigim bu degerler net olan kurulu gücü verirmi yoksa başka bir matematiksel hesabı varmı esas sorum buydu.
Kompanzasyon ise,bildiginiz üzere iki şekilde yapılır;
1_senkron motorlar
2_kondansatör gurupları
Benim sistemimdeki kompanzasyonu dinamik ups'imim senkron generatörü,boştayken 24 saat senkron motor olarak çalıştıgından dolayı kendisi saglıyor.Dolayısı ile herhangi bir kompanzasyon tesisi tayin edilmesine gerek kalmıyor.
Saygılarımla;
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
129,721
Mesajlar
929,258
Kullanıcılar
452,438
Son üye
yeninesil2010

Yeni konular

Geri
Üst