Lambalarda kullanılması gereken kondansatörler

Katılım
31 Ocak 2008
Mesajlar
227
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar,
Sizlere faydalanabileceğinizi düşündüğüm bir doküman sunmak istedim.

Sevgi ve saygılarımla!
 

Ekli dosyalar

  • Lambalarda kullanılması gereken kondansatörler.rar
    3.9 KB · Görüntüleme: 6
Sayın saltukakar

* Elektromagnetik balastlı lambalar, endüktif yük meydana getirirler.

* Elektronik balastlı lambalar, kapasitif yük meydana getirirler.
 
bu kondansatörleri nasıl bağlayacağız lambaya.
 
teşekkürler kardeş yardımcı olduğun için
kolay gelsin
 
sayın kasım yılmaz hocam şu konuyu biraz aç bakalım sanki benim teke fazadan ödediğim paraların suçlusu varmış gibi geldi bana
benim atölyede elktirik panosunu kurdururken adam ağzının içinden birşeyler söylemek istedi ama anlatmadı bende florasan ampülleri çıkartırdım yerine tasaruflu büyük ampüllerden koydum her halde onların içinde kondanstör vardır iyigünler dileğiyle
 
Hocam tasarruflu dedigimiz kompakt fluerasan lambalarin guc faktoru 0.55 dolaylarindadir...
Bazi ureticiler, urunlerinin 0.93 dolaylarinda oldugunu iddia ediyor...Ama sonucta, tasarruflu ampullerin ayrica bir kompanzasyon problemleri maalesef vardir.
 
asbaskan ' Alıntı:
...sanki benim teke fazadan ödediğim paraların suçlusu varmış gibi geldi bana

Son birkaç elektrik faturanızın bir görüntüsünü yazıları okunacak şekilde eklerseniz eğer durum hakkında hem bilgi veririz hem yardımcı oluruz.
 
Merhaba arkadaşlarım,

Tasarruflu ampuller ile bu lambalarda kullanılan kondansatörlerin işlevsel olarak herhangi bir değişikliği pek yoktur aslında. Tasarruflu ampuller düşük güçlerde yüksek lümende (ışık şiddetinde) aydınlatma yapabilir.

Peki Neden Enerjİ Tasarruflu Ampulleri Tercih ederiz?

Deşaıj esasına göre çalışan ampuller grubuna giren bu ampullerin kullandıkları enerji günlük kullanımda olan enkandasen ampullere göre yaklaşık % 80 oranında daha azdır. Bu nedenle enerji tasarruflu ampul olarak alınırlar. Enkandasen ampuller içlerinde bulunan tungsten malzemeyi akkor hale getirerek bu malzemenin ışık yaymasını sağlarlar, bu arada harcanan enerjinin % 95 “ini ısı enerjisi olarak ortama bırakırlar. Başka bir deyişle harcanılan enerjinin sadece % i ışık enerjisine dönüşür. Enerji tasarruflu ampullerde sadece elektromanyetik tepkimenin ili başlaması için gerekli enerji kullanılır. Bu da diğer ampullerin kullandığı enerjinin yaklaşık % 20 si kadardır.

PI3T Aksam
Günümüzde piyasada satılan bir çok enerji tasarruflu ampulde bu özellik vardır, ancak: Bu ampullerin bir çoğunun plastik aksamı ısıya dayanıklı malzemeden yapılmadığı için bir kaç aylık kullanımdan sonra plastik aksamda çürümeler oluşarak enerji taşıyan bölümlerin ortaya çıkmasına neden olur ki bu son derece tehlikeli bir durum arzeder. Bu nedenle alınacak ampulün plastik aksamının PBT malzemesinden yapılması gerekmektedir.

Lümen Değeri
Bir ampulun etrafa yaydığı toplam ışık miktarına ışık akısı denir. Bu akı lümen birimi ile belirtilir. iyi ve kaliteli bir ampulde bu değer en az 50 lümen / wat değerinde olmalıdır. Bu değerin altındaki ampuller yetersiz ışık seviyeleri ile iyi bir aydınlatma sağlayamazlar.

RA Endeksİ Veya Işık Geri verimliliği
Ayrıca ampullerin ışık geriverimliliğinin en az % 80 ve yukarısının olmasına dikkat edilmelidir. Işık geriverimliliği bir ampulün yaydığı ışığın gerçek rengin % kaçını yansıttığı anlamına gelir ki bu oran en az %80 olmalıdır. Piyasada satılan ürünlerin tüp kısımlarında kalitesiz ve fosfor malzemesi kullanıldığından dolayı lambaların ışık geriverimliliği ve gerçek güçleri çok düşük değerlerde olabilmektedir.

Işık rengi
Enerji tasarruflu ampullerde ışık renkleri sıcak ışık (2700 K), gün ışığı(4000 K) ve soğuk gün ışığı(6500 K) şeklinde olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus iki aynı renkli lambanın aralarında renk farkının olmamasıdır. Türk Standartları Enstitüsü sadece % 5 lik sapmaya müsade etmektedir.

Sıcak ateşleme
Ampuller çalışmaya başladıktan çok kısa bir süre sonra ampul flamanları çok yüksek bir sıcaklık derecesine ulaşırlar. Bu durum flamanların her açma kapamada Soğuktan çok yüksek sıcaklığa (800 c) geçişlerinde yıpranmasına sebep olur ki, bu da ampul ömrünü kısaltan bir etkidir . Bunu önlemenin yolu ampullerin sıcak ateşlemeli olmasının sağlanmasıdır. Ampul balastlarında kullanılan bir malzeme sayesinde ışınıa başlamadan lamba flamanlarından bir miktar akım geçirilir.Bu geçen akım lamba flamanlarınm ısınmasına sebep olur ki bu durum lamba flamanlarının yıpranmasını en düşük seviyeye çeker. Bu nedenle seçilecek ampullerin sıcak ateşlemeli olmasına dikkat edilmelidir, Sıcak ateşleme ampul ömrünü yaklaşık % 20 uzatır.

Enerjİ tassarruflu ampullere aİt kullanma ve genel uyarılar
Aşağıda belirtilen diğer kontrol ve kumanda cihazları ile beraber kullanılmaya uygun değildir.

• Dimmer
• Fotosel Röle
• Acil Aydınlatma/Yönlendirme Armatürleri
• Elektronik Zaman Rölesi
• uygun gerilim değeri 220V olup, -10C - +40C sıcaklıklar arası çalışır. Ampulün beyan edilen gerilim aralığı dışında kullanılması (220V AC -/+ %10 ve 50 Hz’dir). Durumunda ampul ömrü beyan edilenden kısa olacaktır.
• iç mekan aydınlatması için tasarlanmış olup, bina dışı uygulamalarda uygun armatür ile kullanılmalıdır. Ampul çalışma ortamının sudan aşırı toz ve nemden izole olmasına dikkat edilmelidir.
• Ampul değişimi mutlak suretle enerji kesildikten sonra yapılmalıdır.
• Çalışması sırasında Radyo, Telsiz Telefon, Uzaktan Kumanda edilebilen Cihazlar (televizyon, müzik seti gibi.) ve benzerleri üzerinde parazit etkisi yaratabileceğinden bu tür cihazlara uygun mesafede teçhiz edilmelidir.

Ayrıca faturalarda yüksek meblağlar ödemez tasarruflu ampul kullanan kişi veya kişiler.
Hem elektrik faturalarında ocak ayından bu haziran ayına kadar %44 zam geldiği için bunun suçlusunun ben başımızda böyle zam yapmayı alışkanlık haline getiren kişilere bağlıyorum. Neyse konu dışına çıkmamalıyım :)

Bu arada yollamış olduğum resimde tasarruflu ampullerin yapısını anlatır bir resimdir. incelersiniz o resimide..
Hepinize sevgi ve selamlarımı sunuyorum arkadaşlar iyi çalışmalar kolay gelsin bizlere :)
 

Forum istatistikleri

Konular
130,074
Mesajlar
932,832
Kullanıcılar
453,075
Son üye
GpuAndCpu

Yeni konular

Geri
Üst