Mesele anlaşıldı.
Aslında büyük badire atlatmışsın diyebiliriz. Çünkü yıldırım çarpması veya şimşek gibi unsurlar bu gibi aygıtları bozabilmişse (özellikle LM1875) bağlı olduğunuz şebeke trafosuna veya o hat üzerine ciddi bir
Elektrik boşalması olmuş gibi görünüyor.
Mahallede ve komşularınızla yapacağınız iştişare olayın açıklanmasında yardımcı olabilecektir.
En çok ses kartına üzüldüm. Çünkü fiyat araştırması yaptım 3.5 binTL civarında fiyatı bulunuyor. Dizüstü PC 2. nesil olduğu için artık yeterince hizmet vermiştir sanırım. İkinci ellerden daha uygun fiyatla bile temin edilebilir. Tek yapılması gereken özel dosyaların kurtarılmasıdır.
Ses kartını garanti kapsamında firmaya gönderebilirsiniz. İyi niyetli iseler garanti kapsamına alınıp yenisini gönderebilirler.
Monitör için zevkine bir uğraşı olabilir. Onun dışında arızanın durumuna göre karar verilebilir.
Bu olaydan sonra yeni bir teknik ile iyi bir konu açılmasını uygun görüyorum.
Günümüz SMPS tipi uygulamaların ne denli zayıf olduğu bu konu içerisinde anlaşılmıştır. Bir SMPS güç kaynağı ne denli kaliteli olursa olsun toprağa göre izolasyonu asla yeterli değildir. Ancak gelişen cihazlarda da artık SMPS kullanıldığı için de fazla bir seçenek yoktur.
Arıza anında ses kartı PC ve LM1875 ile irtibatlı ise şebeke üzerindeki statik boşalma PC üzerinden ses kartı aracılığı ile LM ampli tarafından akarak ve böylece hem PC yi hem de ses kartını yakmış olabilir. Çünkü LM1875 li ampli toprağa en yakın ve galvanik olarak izoleli bir devredir.
Buradaki en büyük arıza unsuru ses kartının beslemesidir. Eğer beslemesini PC üzerinden alıyorsa muhtemelen arızaların temel sebebidir.
Çünkü arada köprü oluşturmaktadır.