Ldr ile Röle Kontrol

Yardımlarınızdan ötürü çok teşekkürler. Elleriniz dert görmesin.
 
O zaman ben de sana bir soru sorayım. Burada vA gerilimi ne olur?

 
Ya da basitçe bir gerilim bölücüyle de yapabilirsiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 13698

Bu devreyi kurdum ve kesinlikle çalışmıyor. Sorun nerden olabilir. Hata yapmış olamam 3 kere söküp yeniden kurdum. Röle çekiyor ve bırakmıyor. Ldr yi board dan söküyorum röle konum değiştirmiyor. Dirençleri söküyorum durum aynı sorun sizce nedir.


GT-I8190 cihazımdan gönderildi
 
bu devre kesinlikle çalışır. bir yerde hata yapmışsındır. bence üç kere aynı hata yani transistorlerin BCE bacaklarını yanlış bağlamış olabilirsin
 

Merhaba.Sevgili ercan ataner,bu devredeki trimpotun (100 K) kalibrasyon ayarını tam olarak da yapmamış olabilir misiniz? Karanlık ve aydınlık seviyelerindeki ışık şiddeti seviyesine göre bu rölenin açılma/kapanma durumu da,sadece 100 k'lık bu trimpotla yapılacak bu ince ayara doğrudan bağlı olacaktır.Transistörlerin devre şemasındaki gibi orijinal şekilde doğru olarak lehimlenmesi de doğru çalışması için şarttır bu devrede.Eğer bu konuda bir tereddüte düşerseniz,her iki transistörün (BC 517,2N2222) bacak karşılıklarını tam gösteren netteki mevcut datasheet'lerine de ayrıca göz atmanızda yine yarar olacaktır.Kolay gelsin.
 

Sayın binbaşı hocam,
Devreyi kuruyorum 12 v besleme veriyorum, röle çekiyor. Trimpot ile oynuyorum ldr üzerine ışık düşürüyorum elimi üzerine kapatıyorum röle hala aynı konumda çekik ve hatta ldryi boarddan söküyorum röle hala çekik trimpotu söküyorum hala çekik. 1klık direnci söküyorum hala aynı 1 k yı takıyorum 1,5k lık direnci söküyorum röle hala çekik durumda ldr yi değiştiriyorum bc517 ve 2n2222 leri yenisiyle değiştiriyorum durum aynı bu kadar basit bir devre nasıl olurda çalışmaz.

BC517 Sırasıyla
1-C
2-B
3-E

2N2222
1-E
2-B
3-C
SOLDAKİ BC517 SAĞDAKİ 2N2222

 
Son düzenleme:

Merhaba.
1. Besleme voltajı regüle edilmiş ve tam 12 volt dc. olarak giriyor mu? Dikkat ederseniz 9-18 volt dc.gibi çok geniş bir voltaj aralığı verilmemiş,sadece 12 volt dc. olarak kesin bir voltaj değeri konulmuştur bu devreye.Pc psu'su çıkışı (Sarı-siyah kabloların olduğu konnektörden) veya regüle devresiyle doğrultulmuş olan 12 volt dc.'den (lm7812 gibi) devreye net olarak sadece 12 volt dc.'yi (Dalgasız ve tam voltajındaki bir dc. akımını) tam olarak vererek devreyi deneyin.
2. 12 voltluk mini rölenin ikinci bir yedeği eğer elinizde varsa,en kötü ihtimali düşünüp (içindeki kontaklı yayların bozulması gibi) ikinci ve tam sağlam bir röleyle bu denemeyi tekrarlayın.
3. 1N4001 diyotu her iki yönde avometrenin diyot ölçüm kısmında (Buzzerli sesli uyarı kısmı) ölçün,açık veya kısa devre olmamalı,tek yönde sayısal,sabit bir değeri de net olarak gösterebilmeli,tek yönde ise hiçbir değer okunmamalıdır.
4. Transistörlerin de avometrede transistör ölçüm yerinden yapılan sağlamlık kontrolünü yaparak denetleyin,eğer bozulmuşlarsa yenisiyle değiştirin.
5. Devrenin çok yakınında cep telefonu,Mikrodalga fırın,kuvvetli amper çeken elektrikli cihazların,vb.sinyali olumsuz yönden ekileyecek başka kaynakların yer alıp,çalışır durumda bulunmamasına ayrıca dikkat edin.Kolay gelsin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…