Bu devreyi kurdum ve kesinlikle çalışmıyor. Sorun nerden olabilir. Hata yapmış olamam 3 kere söküp yeniden kurdum. Röle çekiyor ve bırakmıyor. Ldr yi board dan söküyorum röle konum değiştirmiyor. Dirençleri söküyorum durum aynı sorun sizce nedir.
GT-I8190 cihazımdan gönderildi
Soruma hala yanıt alamadım ;-)
Merhaba.Sevgili ercan ataner,bu devredeki trimpotun (100 K) kalibrasyon ayarını tam olarak da yapmamış olabilir misiniz? Karanlık ve aydınlık seviyelerindeki ışık şiddeti seviyesine göre bu rölenin açılma/kapanma durumu da,sadece 100 k'lık bu trimpotla yapılacak bu ince ayara doğrudan bağlı olacaktır.Transistörlerin devre şemasındaki gibi orijinal şekilde doğru olarak lehimlenmesi de doğru çalışması için şarttır bu devrede.Eğer bu konuda bir tereddüte düşerseniz,her iki transistörün (BC 517,2N2222) bacak karşılıklarını tam gösteren netteki mevcut datasheet'lerine de ayrıca göz atmanızda yine yarar olacaktır.Kolay gelsin.
Sayın binbaşı hocam,
Devreyi kuruyorum 12 v besleme veriyorum, röle çekiyor. Trimpot ile oynuyorum ldr üzerine ışık düşürüyorum elimi üzerine kapatıyorum röle hala aynı konumda çekik ve hatta ldryi boarddan söküyorum röle hala çekik trimpotu söküyorum hala çekik. 1klık direnci söküyorum hala aynı 1 k yı takıyorum 1,5k lık direnci söküyorum röle hala çekik durumda ldr yi değiştiriyorum bc517 ve 2n2222 leri yenisiyle değiştiriyorum durum aynı bu kadar basit bir devre nasıl olurda çalışmaz.
BC517 Sırasıyla
1-C
2-B
3-E
2N2222
1-E
2-B
3-C
SOLDAKİ BC517 SAĞDAKİ 2N2222
Ekli dosyayı görüntüle 14008Ekli dosyayı görüntüle 14009