Erdem
Paylaşımcı üye
Bu devrenin çalışma prensibini yazarmısınız. Kendim birşeyler yazmaya çalıştım olmadı.
Gösterdiğin devreyi denemedim. Ama başka bir devre üzerinden giderek çalışma prensibini anlatmaya çalışayım.
Devremiz bu. Şimdi burada bir gerilim bölücü var. R2 üzerindeki gerilimi hesaplamak istersek
Vçıkış = Vgiriş (R2/(R1+R2))
olacak. O zaman R2 direnci üzerindeki gerilim demek ki 2 voltmuş.
Transistör iletimdeyken B ve E uçları arasındaki gerilim 0.7 volt kadardır. Buradan Kirchoff'un gerilim kuralını hatırlarsak bir ilmek etrafındaki gerilimlerin toplamı 0 oluyordu.
O zaman R2 direnci üzerindeki gerilimi biliyorum. VBE gerilimini biliyorum. RE direnci üzerindeki gerilimi Kirchoff'un gerilim kuralını kullanırsam 1.3 volt olarak bulurum.
RE üzerinden geçen akıma IE dersem bunu da V=IR denkleminden 1.3 mA olarak bulurum. Burada RC direnci üzerinden geçen akım da IC yaklaşık olarak IE akımına eşittir. Buradan VRC akımı 5.2 volt olarak bulurum.
Sana tavsiyem ilkönce bunları kağıt kalemle çöz daha sonra devre benzetim programı üzerinde sonuçları karşılaştırabilirsin.
http://bit.ly/LvW5S7
Örneğin R2 direncini 500 Ω yapıp ne olduğuna bakabilirsin.
Bir de bu adresteki benzetim programında ("circuits->transistors->npn transistor") transistörlerle ilgili bu örneği incelersen, örneğin transistörün BE ayakları arasındaki gerilimi 0.7 volttan 0.5 volta düşürdüğünde ne olduğunu görebilirsin. Transistörün anahtarlama elemanı olarak nasıl kullanıldığını örneklemiş.
Son düzenleme: