LED DEVRESİ

3 ledde diyot değilde direnç vardır aşırı akıma karşı ledleri korumak için. Ledin rengine göre direnç değeri değişir. Şerit ledde hazır bağlanmıştır zaten o. Ledlerin sizin istediğiniz gibi çalışması için 3 lü gruplara ayrılması gerekir. sırayla yakmak istiyosunuz çünkü. Aldığınız ürün buna müsaitmi acaba?
 
bahsettiğiniz efekti bu ürünle sağlayamazsınız. Arkadaşlarımızın da söylediği gibi sırası ile yanarak devam eden bir lamba için her lede erişim yapmanız gerekiyor. Bu üründe 3 uç var ve bunlar ayrı renkler için.
 

Anladım Serkan bey.Peki bunu yapabilmemiz için her lede ayrı kablomu çekmem
iz gerekir yani 30 tane led varsa 30 ayrı uç mu olması gerekir?
 
Evet dostum 30 led varsa her birine erişim sağlamalısın.

Bu konuyla ilgili sana picli olmayan devrede önerebilirim. açıklayıcı mesajda yazarım şu an iş nedeniyle dışarıdaydım.akşam detaylı mesaj yazarım kolay gelsin
 

Çok teşekkürederim.Cevabınızı bekliyorum.İyi çalışmalar..


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Arkadaşlar merhabalar...

İlk önce söyleyeceğim emeğe saygı olarak sayın Eyüp Esan SÜLÜN ve Muzaffer ASLAN a teşekkür ederim. Devreler alıntıdır. Geniş bilgi için yazarların kitabını alabilirsiniz.

Ekte 2 adet devre şeması vereceğim. Şemalar ikiside aynı mantıkla çalışmaktadır. kullanılan entegreler farklı oldukları için biri 16 led sürmekte diğeri ise 8 led sürmektedir. Çözünürlük nedeniyle 16 ledli olan devreyi kullanmak estetik olarak daha güzel görünüm sağlar.

kayma hızını 555 osilatör entegresinin 7 nolu uca bağlı olan trimpot ile değiştirebilirsiniz. daha farklı hız elde etmek isterseniz 555 ile ilgili daha farklı bilgiler paylaşabilirim.

basit olan 8 ledli 1. devreden başlayalım. Ekleyerek yanan ışık devresi aşağıdaki şekilde TTL entegre ailesinden olan 74194 shift register entegresi kullanılmıştır. Her bir clock palsinde üstteki entegrenin çıkışındaki LED’ler sıra ile kayarak yanarlar. Son LED’in bilgisi alttaki entegreye giriş bilgisi olarak uygulanır. Bu entegrenin çıkış LED’leri sıra ile kayarak yanarlar. En son LED yandığında buradaki bilgi 7404 entegresindeki DEĞİL kapısı ile terslenerek 74194 entegrelerinin clear (silme) girişlerine uygulanır. Çıkıştaki tüm LED’ler söner ve işlem tekrar baştan devam eder.

16 ledli devrenin açıklaması şu şekildedir. Eklenerek yanan yürüyen ışık devresinde 74164 entegresi, TTL entegre ailesine ait shift register’dir. 555 entegresi ile üretilen clock sinyali ilk önce üstteki shift register’e uygulanmıştır. Her clock palsinde çıkışı bir kayarak ilerleyen entegre, en son LED (LED8) yanınca buradaki bilgiyi VE (AND) kapısının girişine uygulanır. Diğer ucunda clock sinyali olan kapı açılarak alttaki entegreye de clock palsi uygulanmasını sağlar. Bu defa alttaki entegrenin çıkışları sıra ile birer LED kayarak ilerler. Bu entegrenin en son LED’i (LED 16) yanınca buradaki sinyal, transistörle yapılmış DEĞİL (NOT) kapısı ile terslenerek devrenin CLEAR (SİLME) girişine uygulanır. Devre sıfırlanır ve bütün LED’ler söner. İşlem tekrar yeniden başlar.

Şemalar aşağıda eklidir. Umarım sorunuza cevap olmuştur. Aklınıza takılan soru olursa yardımcı olurum kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • 8 led.JPG
    46.2 KB · Görüntüleme: 17
  • 16 led.jpg
    47.7 KB · Görüntüleme: 19
Serkan bey;
vakit ayırıp bukadar açıklayıcı bir cevap yazdığınız için çok teşekkürederim.Açık konuşmam gerekirse ben pek bişey anlamadım ama yarın ilk işim bu işlerden anlayan elektronikçi arkadaşıma yazdıklarınızı göstermek olacak.Eminim o yazdıklarınızı çok iyi anlayacaktır.
Aklıma takılan tek soru bu devre ile de mi her lede ayrı ayrı bağlantı gerekecek?
Teşekkürler : Saygılar...



KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Sayın ppolaris led gündüz farı / led artan seklindeki sinyal düzeneginin bu konumun basinda koymus oldugunuz videodaki sekilde olmayacagını yurt dısindan siparis vermis oldugunuz urunun bu ozellige uygun olmasindan oturu serkan beyin vermis oldugu elektronik devreyi bir baskasına yaptırsanız bile mumkun olmayacagını artık anlamanızı isterim. Çunku siparis urununuz elinize ulastıgında yumusak silikon lastik fleksible seklinde oldugunu goredeksiniz. icini acacak herhangi bir vida klips vs olacagını sanmiyorum. Jilet falcata vs ile urune girisip 50 $ lik urune yazık edersiniz bence. En iyisimi urunun beyaz led ini parklara, sarı olanı sinyale baglayip urunden fayda saglamaya bakın derim.

acme gönderdi
 
Sayın acme;

Cevap ve öneriniz için çok teşekkürederim.Bende sizin dediğiniz gibi yapmayı planlıyorum ama bukadar emek boşa gitmemesi için arka sinyallerin ledlerini kendim yapıp bu projeyi orada kullanmayı dünüyorum.Vakit ayırıp destek veren herkese çok teşekkürederim.Takıldığım yerlerde umarım sizlerin değerli yorumlarını almaya devam ederim.

Saygılar...


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
acme arkadaşımız güzel özetlemiş bende aynı düşüncedeyim.Sipariş verdiğiniz ürün resimlerine bakıldığında pek değişiklik yapmaya müsait görünmüyor.
Ledleri taktığınızda çalışmasını gösteren kısa bi video eklerseniz seviniriz. Kolay gelsin...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…