Led Driver Devresi Yapmak

Hocam, biz led sürücülerinde bazı kriterler ararız.
Ledin ihtiyaç duyduğu sabit akımı verebiliyor mu? Constant current özelliği var mı? Verimlilik oranı(effiency) %90 üzerinde mi? Giriş voltajı değişimlerinde çıkış akımında dansözlük oluyor mu? -10...+70 derecede verdiği akım sabit mi? PWM le dim edilebiliyor mu? POT ile dim edilebiliyor mu? Led kartı üzerinde sırıtıyor mu? (fiziksel görünüş te önemli), Komponent sayısı çok mu? Türkiye'den temin edilebilir mi? 6 ay çalıştıktan sonra ilk veriler hala okunabiliyor mu vs. birçok kriter.
Tabi ayarlı voltaj regülatörleriyle veya DC to DC converter entegreleriyle de işinizi görürsünüz. Ancak adı üstünde "high power led driver" entegreleri ile aradığımız kriterleri yakalayabiliyoruz. Eğer amacınız çok sayıda led sürmek ise onunda çözümü var. PAM2842 high power led entegresi ile eklentisiz 30 adet led sürebilirsiniz. Biraz modifiye ile (harici mosfet) sayıyı 70 e çıkarabilirsiniz.
Burada önemli olan entegrenin işini iyi yapabilmesi. Eğer yapmak istediğimiz şey 1,5...30V ayarlı güç kaynağı olsaydı, belki LM317 kullanılabilirdi. Ama arada işlevsellik farkı var.
 
slm bende 3 adet 1 wat için 12 voltta çalışacak bir devre arıyorum yardımlarınızı bekliyorumseri bağlantı yapacağım ilginize çok teşekkürler
 
Merhaba,

HV9910 ile 180 adet 5mm beyaz ledi sürebilirmiyiz.

12V 1A çıkış almak istiyorum.

HV9910 entegresinin tasarımlarında ledleri hep seri bağlamışlar. Led ler seri bağlandığında olası bir ledin bozulmasında tüm hattın enerjisi kesilecektir. Buna nasıl bir önlem alabiliriz ?
 
Dostum en başta işinde başarılar dilerim.İşim driver üretmektir.12 24 48 ve 110-220 volt girişli otomatik voltaj ve akım kontrollu 350 ve 700 ma power led driverlar üretiyorum otomatik olmasındaki avantaj şudur drivera 48 volt girerek ister tek bir adet 350 ma beyaz kırmızı power led istersen 9 - 10 1 - 15 farketmez 1 ila 15 arasında power led çalıştırırlar otomatik ifadesi budur her türlü giriş voltajında istenilen driveri üretirim.bence hiç imalat ile uğraşma ben yıllarca uğraştım bu işlerle belli bi emek ve birikimden sonra kendiliğinden oluyor bu işler tamamiyle ticari olduğu için pek kaynak bulamassın.Ama dersen yardımcı ol çok çok uygun fiyatlara yardımcı olurum normalde yazmazdım fakat konu uzamış yardımcı olmak istedim.tel 0555 ....ilgilenirsen ara rgb modulatör vs tarzında tum çözümlerim mevcuttur.Başarılar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Alput arkadaşım, bu işle amatör olarak ilgilenen birçok arkadaşım var. Sana ekstra kazanç sağlayabilirim. Ancak seni tavsiye ettikten sonra mahçup olmak istemiyorum. Bana kullandığın komponent hakkında bilgi vermen gerekiyor.
 
Merhaba arkadaşlar.
Konuyu baştan sona kadar okudum. Öncelikle powerledlerle ilgili açıklayıcı bilgilerinden dolayı fabrisio'ya teşekkür ederim.

Benim sorunum ise şöyle, powerledlerle havuz aydınlatması yapan bir firmada çalışıyorum. 6cm çapında yuvarlak PCB üzerinde 3 adet 1W'lık (kırmızı-mavi-yeşil) powerled bulunan ve lm317'yle regüle edilen ürünlerimiz mevcut. Her bir powerled için 3 adet lm317 ve 3.9 ohm 0.25w'lık direnç kullanılmış. Yani ben işe başlamadan durum böyleydi ben işe girdikten sonrada böyle devam ediyor. Bir süredir kartları kendimiz monte ediyoruz. Montaj sonu testi için ledleri yaktığımızda 1 dakika gecmeden kırmızı lede bağlı lm317 ardından zamanla diğer mavi ve yeşil ledlere bağlı lm317'ler aşırı ısınıyor. Gerçi bu kartları paslanmaz çelik kasa içersinde ayrıca su içersinde kullanmamız avantajımıza oluyor fakat ben bu duruma lm317ler kadar ısınamadım. :) Onun için devreyi yeniden tasarlamak istiyorum bu konuda da yardımlarınıza ihtiyacım var. Lens kullandığımız için lm317 ve dirençler kartın arka yüzünde, bu elemanların yerine nasıl bir devre tasarlayabilirim. Sizce en uygun ve en ekonomik çözüm nasıl olur.

Diğer bir sorunum ise şöyle kullandığımız bu kartlardan bir havuz içersinde 10 ila 500 arası kullanım söz konusu ve bağlantısına gelince ise örneğin 200 kart kullanmışsak 200 kırmızı, 200 mavi ve 200 yeşil led birbirine paralel bağlanıyor. RGB kontrol devresinden PWM yapmak istediğimizde geçişler istediğimiz kadar yumuşak olmuyor. Bunun nedeni RGB devresinde tek bir çıkışın 200 paralel ledi sürememesinden mi kaynaklanıyor yoksa ledlerin akım sınırlaması yerine gerilim regülesi edilmesinden mi?
 
devil1903 arkadaşım, öncelikle iltifat için teşekkür ederim. Bende tıpkı senin gibi bir aydınlatma firmasının arge sorumlusuyum. Daha önceki mesajlarımda LM317 ile bu işin verimli olmayacağını yazmıştım. Bence o sistemden bir an önce vazgeçmeniz ve armatür satışından elde edilen karı da servis bedelleri ile tüketmemeniz gerekiyor. Çünkü yeşil ve mavi ledin eşik gerilimi 3,5V iken aynı besleme voltajını 2,5V la çalışan kırmızıya verirseniz, voltaj fazlası olduğu gibi LM317 üzerinde ısıya dönüşür. O yüzden zararın neresinden dönerseniz kardır. LM317 regülatördür ve bu iş için uygun değildir. LM317 den vazgeçin.

Bizim su altı ürünler için yüksek voltaj (220V) kullanmamız yasak. Genelde ihracat yapıyoruz ve bizden istenen ilk şartlardan birisi de bu. Bu durumda forumda açılan konularda bahsettiğim entegrelere büyük iş düşüyor. O entegreleri teker teker incelemenizi ve bu iş için bir miktar zaman ve ödenek ayırıp hepsini test etmenizi öneririm. Size uygun olan sistemle devam etmeniz, şirketin güven ve para kazanması açısından çok önemli.

"Devre elemanları kartın arka yüzünde" diye yazmışsınız. Burda da nacizane fikrim bu sistemler için kesinlikle FR4, FR5, CEM gibi malzemeler kullanmayın. LED ve driver ünitesinin verimli çalışabilmesi için kesinlikle alüminyum PCB kullanmalısınız.

Çok sayıda armatür sürmede problem yaşıyorsunuz. Renk geçişleri stabil değil. Bunun sebebi TTL seviyesindeki PWM sinyalini tüm armatürlere dağıtıyor olmanızdan kaynaklanıyor. Eminim ilk birkaç armatür düzgün çalışıyor ve sonrakiler sapıtıyordur. MCU dan alınan PWM sinyali TTL seviyesindedir, yani tepe noktası 5V tur. Armatürlere giden sinyal kablolarının kalitesine ve kalınlığına göre bu sinyal voltajında gözle görünür bir düşme gözlenir. Bu da driverin gelen PWM sinyalini algılamamasına sebep olur. Aynı zamanda distorsiyonlara açık bir sinyaldir. 100 m. sonra osiloskop ile bakıldığında sinyalin ne kadar bozulduğunu görebilirsiniz. Peki ne yapmalıyız? MCU ünitesi çıkışına buffer ünitesi ekleyip PWM tepe noktası gerilimini yükseltmeliyiz. 5V un birim mesafedeki kaybıyla 15V un kaybı farklıdır. 5V, 3V a düştüğünde iş görmez ama 15V, kolay kolay düşmez. Her bir armatürün driver girişine de gerilim bölücü direnç vs. çözümlerle gelen buffer li sinyali tekrar TTL seviyesine düşürebilirsiniz.
İşin ticari boyutu yüksek olduğundan fikir vermesi açısından ancak bu kadarını söyleyebilirim. Driver tasarımı ve ledli sistemler üzerine ÖZEL yardım almak isterseniz özel mesaj atabilirsiniz. Kolay gelsin.
 
Yardımın için yine teşekkürler. Sanırım çalıştığın firmaya nette denkgeldim ve gözattım. Gerçekten bu işi profesyonel yaptığınız belli. Bizde ise durum biraz farklı. havuz fıskiye sistemlerine dayalı olduğumuz için led aydınlatma bizim için sadece albeniyi oluşturuyor oysaki sizin firma bu sistem üzerine kurulu. PM atma imkanım yok (msj sayımdan) fakat fırsat bulursam yüzyüze görüşmek isterim. Yakın sayılırız firma olarak.


Elektronik konusunda o kadar bilgili değilim malzemeleri tanıma, az bucuk ne işe yaradıklarını bilirim o kadar. :)
 
sayın fabrisio 6 sayfayıda sıkılmadan okudum kmseyi cevapsız bırakmamışsınız saolun verdiğiniz devreleri indiremedim tarihten dolayı sanırım incelemek isterdim araçlarda power led kullanmak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim yani 14v ile 1 ve 3w led nasıl sürerim
 
link ölü yenilemeniz mümkünmü acaba

Sayın biyQmen, işletim sistemim çöktüğünden tüm datalarım gitti. O yüzden ekleyebilmem için yeniden tasarım yapmam gerekiyor. O da çok uzun vaktimi alır. Şimdi daha profesyonel (verimlilik %97) bir sistem oluşturdum. Ancak hak verirsinizki bu işten para kazanıyorum ve paylaşıma sunmam pek doğru olmaz. Lütfen kusuruma bakmayın. Eğer bir projede driver kullanmak isterseniz özel mesajla bana ulaşabilirsiniz. Anlayışla karşılayacağınızı ümit ediyorum.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,257
Mesajlar
934,844
Kullanıcılar
453,496
Son üye
anilaygnn

Yeni konular

Geri
Üst