Led için parlaklık ayarı

onurozkok

Üye
Katılım
20 Haz 2015
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar bilgim yok bu konularda led aydınlatma için trafoya girmeden önce 220V dimmer anahtar taksam anahtardan kıstığımda ışık parlaklığı azalır mı tamamen söner mi?

12V çıkışına takmak istemiyorum 220V tarafına bir dimmer takılabilir mi?
 
eğer trafo dediğin ünite (smps devresidir) dimmable tip ise olur ama dimmable değilse sen dimmer la oynamaya başladığında yanıp yanıp sönmeye başlar.
 
Dediğim gibi çok fazla anlamıyorum yarın kontrol edip gerekirse resimlerini gönderirim.
 
Arkadaşlar bilgim yok bu konularda led aydınlatma için trafoya girmeden önce 220V dimmer anahtar taksam anahtardan kıstığımda ışık parlaklığı azalır mı tamamen söner mi?

12V çıkışına takmak istemiyorum 220V tarafına bir dimmer takılabilir mi?

Normal 220/12 volt ac/ac trafo ise dimmerleme 12 volt tarafındaki bu ledin ışığını kısar.Ama trafo dediğiniz ledin 220 volt tarafındaki özel bir sürücü devresi ise zaten bunların alt ve üst sınırda belirli voltlarda çalışma şekli vardır,tıpkı smps'ler gibidir.Bu nedenle dimmer ayarı bu alt sınıra getirildiğinde,bu özel led sürücü katı ledi hiç yakmayabilir,katın çalışması tam durabilir.Trafo dediğiniz bir smps adaptör çıkışı ise,zaten bu durumda da dimmerle ayar yapıp ledi tam olarak yine kısamazsınız,çünkü 165-265 volt ac arasında çıkışta ayni "volt*amper" oranını korumak amaçlı iç yapısından bu şekliyle çalışır,tüm smps'li güç kaynakları.Resim eklerseniz sözünü ettiğiniz trafoyu teşhis edebilmek (Tanımak) çok kolaylaşır.Kolay gelsin.
 
220 voltu düşürürsen trafo kararsız çalışır.En güzeli Dc çıkışa pot bağla onunla voltajı kontrol edersin.
 
Merhaba.Defalarca ve ısrarla da söylememize rağmen potans ile watt.'lı direncin,reostanın yaptığı işi sürekli de karıştırıyorsunuz.Potansiyemetre sinyal seviyesinde çok düşük mA'ler seviyesinde akımın voltaj değerini artırır veya azaltır.Bir nevi sinyal seviyesinde çalışan bir transdüser gözüyle de bakın şu potanslara.Çünkü içinden geçirecekleri akım çok cüzidir,çok çok düşüktür.Neye yarar,lm317'de değişik voltajların çıkmasını yine sinyal seviyesinde çalışarak bunu ayarlayarak bu işi yapar.Neye yarar,bir amfide sesin bir entegreye pot.den sonra girip hop.lere verilmeden evvel artırılıp azaltılmasında çok işe yarar.Neye yarar,servo valflerde düşük akımla ayarlanan değişken gerilimli ve zayıf bir akımın amfiden geçip koca uçakların da dolaylı bir kumandasında işe yarar.(Daha geçende çok yeni de işlendi bu konu)Bu örnekler artırılıp çoğaltılabilir.

Ama siz bunu reostada (Ayarlı rezistans teli) veya yüksek watt.lı bir direncin yaptığı görevde direk olarak kullanamazsanız.Eğer direk olarak da kullanırsanız o narin iç yapısı,ince film şeklinde üzerine kaplanmış bu hassas direnç tabakası aşırı ısınıp yanar,çok fazla akım geçirmek için de zorlanırsa.

I=V/R'den R=1000 ohm.luk film direnç kaplı bir pot. en baş uçta iken direnci 1 k olur.I=12/1000 I=0.012A yani sadece 12 mA'i geçirebilecektir,daha fazlasını değildir.Orta uç tam ortada iken yarıya bölünen dirençle R=500 ohm olur.Bu durumda da I=12/500 I=0.024 yani 24 mA geçebilecektir.Led için örneğin 2000-3000 mA 2-3 amper çekilmesi bu devedeki akım çekme seviyesi nedeniyle gerekirse (Kendi direnciyle seri,kendi aralarında örneğin paralel bağlı çok sayıda led için) bu potansın verdiği akım çok cüzi kalacaktır.Isınıp bir maytap (!) olmaya da çoktan hazırdır,bundan çıkan bir sonuç olarak da.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Trafonun voltajıyla oynarsın ve trafoya zarar verirsin.Çalıştırmak istediğin hiçbir led yanma sönme parlaklık azaltma çoğaltma gibi bi reaksiyon göstermez
 

Forum istatistikleri

Konular
130,299
Mesajlar
935,368
Kullanıcılar
453,556
Son üye
Diaries

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst