Elektrolitik kondansatörlerin üzerinde eskiden beri benim çok dikkat ettiğim iki kriter sürekli gözüme çarpmıştır; 1- watt/volt ve 2- Üst sıcaklık sınırı (85-105 santigrad dereceler gibi) uyarısı.
Watt sınırını aşmak için uygulanan voltajda çok ciddi bir artışın olması gerekir ki volt*amper= güç (watt) çarpımı olan watt değeri aşırı olarak artabilsin. Şebekeden gelen aşırı voltaj veya elektrolitik kondansatöre uygulanıp giden voltajda da, muhtemel iç devre sıkıntısıyla gelen volt artıp çok değişmişse elektrolitik kondansatörün iç sıvısı aşırı ısınıp mutlaka patlamaya yol açacaktır, sn. arkaplan'ın ayni bu youtube videosundaki gibi.
İkinci risk ise çalışma ortamının aşırı sıcak olmasıyla iç elektrolit sıvısının aşırı ısınıp normal watt, volt uygulanmış olsa bile bir patlamanın aşırı sıcaklık şartlarında yine oluşmasıdır. Çalıştığı ortam sıcaklığının normal şartlarda olduğu (20-22 derece) biliniyorsa bu kondansatörün asıl patlama sebebi watt sınırının gelen aşırı voltla volt*amper=watt şeklinde aşırı artması, iç elektrolitin aşırı ısınmasıyla mutlaka gerçekleşmiştir. Kolay gelsin.