Lehim sökme için sıcak hava istasyon yada tabanca tavsiyesi?

gunesps

Üye
Merhaba iyi günler. meslek lisesi çıkışlıyım okulda çok lehim yaptık hatta sıfırdan bakır plakaya pcb devre şeması aktarıp perhidrol ve tuz ruhuyla eritip çok devre yapardık. ps cafem var bozulan kolların analog motorlarını kendim değiştiriyorum aslında çok basit bir işlem analog motoru söküp yenisini takıp lehimlemekten ibaret. Benim sizden yardım talep ettiğim konu şu
ps4 kol anakart.png

ps4 kollarını yıllarca yaptım hiç bu durumu yaşamadım. Ps5 kollarında çoğunlukla sorunsuz oluyor ama bazen devre yolları kopuyor ve mikroskobum olsa devre yollarını kendim çeker tamir ederim ama olmadığı için yol kopunca tamire göndermek durumda kalıyorum.

Ekipman olarak havya istasyonum yok lehimleri sökmek için altta görselde eklediğim ısıtıcılı lehim sökme tabancasını kullanıyorum çokta uzun süre tutmuyorum ama nasıl oluyorsa bazen bir bakıyorum tabancanın ucuna komple yol bile gelmiş bazende tamamiyle lehimi almıyor lehim toplama teliyle üstünden geçiyorum yok oda almıyor havya ile ısıtıp oynatarak yavaş yavaş çıkarıyorum bazen bir bakıyorum yol analog motorun koluna yapışmış olarak cıkıyor. Sanırım sıcak hava tabancası şart ?

pompa.jpg

Sıcak hava istasyonlarına bakıyorum sıfırları baya pahalı ayda 1 bilemedin 2 kol ya bozulur ya bozulmaz bunun için hiç alma gereği duymadım. 2.el baktığım kadarıyla 1500-2000 civarına almak mümkün. Temuda altta resmini eklediğim gibi basit sıcak hava tabancası gördüm bunu analog motorlarını sökerken ısıtmada sökmede kullanabilir miyim? iş görür mü buna benzer bişey kullanan oldumu yada gören?

tabanca.jpg

Kısaca tecrübelerinize ve tavsiyelerinize ihtiyacım var. Lehimleri sökerken amtech flux sürüyorum. genel olarak yaptıklarımda izlediğim yolda bir yanlış görüyorsanız veya şöyle bir yol izlesen daha iyi şöyle yap gibi bilgi ve birikimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. teşekkürler.

flux.png

Son düzenleme:
Yaptığınız iş türü için, Lehim sökme tabancası acil değil.
Sizdeki ısıtmalı lehim havyasından kullanmadım, sıcaklığı yeterli mi, az mı/çok mu bilmiyorum.

Şöyle düşünürdüm:
Bu durum karşısında kaliteli lehim çekme pompası ve pompaya yedekli silikon uç alırdım.
Devre üzerindeki lehimi havya ile yeterli derecede ısıtır lehim pompası ile çekerdim.
Çokta kullanışlı bir yöntemdir.
Pompayı Lehim çekme teli ile birlikte de kullanabilirsiniz.

Devredeki pad lerin ve yolların gelmesi;
Bakır yolları fazla kurcalamaktan(fazla ısıya maruz bırakmaktan) olabilir.
Acele ile bir an önce yüksek ısıyla sökmeye çalışmaktan veya (nasıl yaptığınızı siz daha iyi bilirsiniz.) Olabilir.

Krem flux lehimi sökme de, çok işinize yarayacaktır.
Son bir not daha;
Devredeki bakır yollarda kalitesiz olabilir.
Fazla ısıya maruz bırakmadan üstündeki erimiş lehimi, lehim pompası ile alın, havya ile malzemeyi gevşeterek çıkarırsınız.

Yazının bazı kısımlarında cümle düşüklüğü olabilir. Telefondan hızlı hızlı yazıyorum.
Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Mrsolderfix isimli youtube kanalını izleyin. Akla hayale gelmedik yöntemlerle çok basit sökümler öğretiyor. Özellikle çok bacaklı elemanlar hakkında çok istifade ettim.

https://www.trendyol.com/orh/8586-l...-p-850382840?boutiqueId=61&merchantId=1008523
Yaptığınız iş türü için, Lehim sökme tabancası acil değil.
Sizdeki ısıtmalı lehim havyasından kullanmadım, sıcaklığı yeterli mi, az mı/çok mu bilmiyorum.

Şöyle düşünürdüm:
Bu durum karşısında kaliteli lehim çekme pompası ve silikon uç alırdım.
Devre üzerindeki lehimi havya ile yeterli derecede ısıtır lehim pompası ile çekerdim.
Çokta kullanışlı bir yöntemdir.
Pompayı Lehim çekme teli ile birlikte de kullanabilirsiniz.

Devredeki pad lerin ve yolların gelmesi;
Bakır yolları fazla kurcalamaktan(fazla ısıya maruz bırakmaktan) olabilir.
Acele ile bir an önce yüksek ısıyla sökmeye çalışmaktan veya nasıl yaptığınızı siz daha iyi bilirsiniz. Olabilir.

Krem flux lehimi sökme de çok işinize yarayacaktır.
Son bir not daha
Devredeki bakır yollarda kalitesiz olabilir.
Fazla ısıya maruz bırakmadan üstündeki erimiş lehimi lehim pompası ile alın havya ile gevşeterek çıkarırsınız.

Yazının bazı kısımlarında cümle düşüklüğü olabilir. Telefondan hızlı hızlı yazıyorum.
Kolay gelsin.
kullandığım lehim sökme pompası 40w max sıcaklık 400 dereceye kadar çıkıyor.
kullandığım havya dijital ekranlı kalem havya PROLİNK PR-LK60D 60w max 500 dereceye ayarlıyabiliyorum.

lehim toplama teline pasta mı yoksa flux mı sürmek daha iyi toplar lehimi?

şöyle bir pompanın kalitesi yeterli olur mu ?

https://www.n11.com/urun/perpaotomasyon-proskit-dp-366d-lehim-pompasi-13213982?magaza=perpaotomasyon

bakır yolların kopması 400 derecede kopar mı o kadar bilgili değilim. Ps4 kollarında kopma olmuyor dediğiniz gibi bakır yollar kalitesizde olabilir bu yüzden çok hassas en az zararı etkiyi vererek sökme nasıl olur diye araştırıyorum.

Tek parça ama 14 tane bacağı lehimli pompa tamamen temizlemiyor. Kalan bacakları havya ile ısıtarak çıkarmaya calısırken aynı anda hepsine ısı veremediğim için öylede cıkmıyor :D. Tabi tam olarak profesyonel olmamanın da getirdiği bir dezavantaj da var. Denemediğim tek yöntem dediğiniz havya ile lehimi eritip normal pompa ile çekmek kaldı sanırım.

yardım ve bilgi paylaşımız için teşekkür ederim

lehim toplama teline pasta mı yoksa flux mı sürmek daha iyi toplar lehimi?
İkisi de iş görür. Tercihim krem flux olurdu.
bakır yolların kopması 400 derecede kopar mı o kadar bilgili değilim
Kopabilir.
Düşük ısılarla başlayın 300 derece ile çalışın, yeterli gelmezse 350 ye çıkın .

Tek parça ama 14 tane bacağı lehimli pompa tamamen temizlemiyor. Kalan bacakları havya ile ısıtarak çıkarmaya calısırken aynı anda hepsine ısı veremediğim için öylede cıkmıyor :D
Sıcak hava tabancası olmadan sökernezsiniz.
Sökmeye çalıştığınızda yollarla birlikte gelir.

Bu durumda; malzeme üzerine bir miktar krem flux sürün .bir elinizde cımbız diğer elinizde sıcak hava tabancası malzeme üzerinde 350-400 derece sıcak hava tabancasını küçük dairelerle çevirerek lehimin erimesini sağlayın cımbızla malzemeyi dışarıya sorunsuz alırsınız.

Tabi tam olarak profesyonel olmamanın da getirdiği bir dezavantaj
Çalıştıkça el beceriniz artacaktır.
Çok bacaklı malzemeleri sökmek için kesinlikle sıcak hava tabancası kullanın.
Lehim erimeden malzemeyi sökmeye çalışmayın, bakır yollarla birlikte gelir

Bizler de zamanın da, el becerisi ve tecrübe kazanmak için çok hatalar yaptık.
El becerimi kaybetmemek için;
Boş vakitlerimde, hurda kartlardan 80-100-120 bacaklı malzemeleri söker yine tertemiz takarım. Sizlere de tavsiye ederim.
Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Çalıştıkça el beceriniz artacaktır.
Çok bacaklı malzemeleri sökmek için kesinlikle sıcak hava tabancası kullanın.

Bizler de zamanın da, el becerisi ve tecrübe kazanmak için çok hatalar yaptık.
El becerimi kaybetmemek için;
Boş vakitlerim de hurda kartlardan 80-100-120 bacaklı malzemeleri söker yine tertemiz takarım. Sizlere de tavsiye ederim.
Kolay gelsin.
Döndük dolaştık olmazsa olmaz sıcak hava tabancasını almak zorunda kaldık desenize :D

https://www.trendyol.com/orh/8586-l...-p-850382840?boutiqueId=61&merchantId=1008523

bulabildiğim en ucuz istasyon buydu 1350tl? sipariş verdim yeterli işi görür mü bu sizce ?

yada daha ucuza işimi görebilecek bir sıcak hava tabancası biliyorsanız paylaşırsanız sevinirim

Üstteki sıcak hava istasyonunu aldım pompada alacağım dediğiniz ucuda. Yardımlarınız için teşekkürler. iyi akşamlar dilerim.

Forum istatistikleri

Konular
130,064
Kullanıcılar
453,046
Son üye
alicam8

Yeni konular

Geri