Lityum pil şarj adaptörleri hakkında...

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sekoban
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sekoban

Üye
Ustalarım bildiğiniz gibi 3S olarak hazılanmış bir lityum pil devremiz için gereken net voltaj12,6 volt. Ayrıca bunun için yapılan özel şarj aletleri dolarken kırmızı ışık yakıyor, işlem bitince yeşil ışık yanıp voltajı kesiyor.

Benim sorum ise; standart 12 Volt luk adaptörlerle şarj etmeye kalkarsak, tepe voltajını geçmediğimiz için sıkıntı yaratır mı ? piller dolunca adaptör voltajı kesmediği için bir sıkıntı yaratır mı ? Dip not : bu 3S batarya devresine uygun amperde bir 12 Voltluk adaptör kullandığımızı varsayıyorum.

Ustalarım bildiğiniz gibi 3S olarak hazılanmış bir lityum pil devremiz için gereken net voltaj12,6 volt. Ayrıca bunun için yapılan özel şarj aletleri dolarken kırmızı ışık yakıyor, işlem bitince yeşil ışık yanıp voltajı kesiyor.

Benim sorum ise; standart 12 Volt luk adaptörlerle şarj etmeye kalkarsak, tepe voltajını geçmediğimiz için sıkıntı yaratır mı ? piller dolunca adaptör voltajı kesmediği için bir sıkıntı yaratır mı ? Dip not : bu 3S batarya devresine uygun amperde bir 12 Voltluk adaptör kullandığımızı varsayıyorum.
Sağlam batarya ile adaptör voltajı aynı seviyeye gelince şarj akımı sıfır olması lazım. Küçük sızıntı akımı olabilir.
Ama batarya bozuk ise ve şarj tutmuyorsa çabuk boşalacağı için sürekli akım çeker.

BMS yok mu pil devrenizde?

12 volt DC adaptörle lityum piller arasında 3S BMS mutlaka kullanılmalıdır, BMS'ye giren voltaj 12.60 volt DC yerine 12 volt DC olursa 3S piller 4.2 volta kadar şarj olamazlar, 3.9-4 volt DC civarında voltları sabit kalır. Şarj sınırlaması zaten 4.2 voltu geçtikten sonra olmuş oluyor, 4.2 volttan sonra (4.3 volt ve üzerinde) bu şarja blokaj vardır, bu da pillerin aşırı şarjla ısınıp patlamaması içindir. Kolay gelsin.

değerli ustalarım, benim kafam karıştı biraz.
1- benim vitaminsiz şarjlı var. bataryasında ve üzerinde 10,8 volt yazıyor. şarj cihazı 12 volt yazıyor. ama cihaz çıkışı 13,9 volt takıyorum kırmızı ışık yanıyor, şarj olduğunda yeşil. normal mi?
2-3S kartla 6p bir akü yaptım. 12,6 volt veriyor. aslında 12,5 volt normal mi?
3-yine 3S2p kartla 18650 yaptım, bu da 11,1 volt veriyor normal mi?
yada ben nerede hata yapıyorum? yoksa hepsi normal mi?

1-10.8 volt yazan makina yine 3s bms li bir bataryaya sahip olması lazım şarj cihazı çıkış gerilimi yük altında değilken o değeri veriyor olabilir.
2-Bu batarya yapımı sorunsuz ve gayet normal ustam
3-Bu batarya da kullanılan pillerin durumu nasıl acaba bu değer normal değil acaba 12 volt bir yük bağlı iken batarya voltajı yükseliyormu?
Bunların hepsi bms devrelerinin bir cilvesimi?
Ortalık hepten karışacak

sağ olasın @Mustafa KABADAYI ustam. 3. şık sanırım bms cilvesi gibi geldi bana. 12 volt motor bağladım eşekler gibi çalıştırıyor. 7 amper aküyle de aynı devri veriyor. gıcık ben performans testi yaparken her beslemede devrini ölçüyorum. malum ses bazen aldatabiliyor. bir de 18650 pillerimin hepsi çıkma. aküyü yaptığımda @serkan_48 ustamız da voltaj için bir soru sormuştu. akü test cihazım orta sağlıklı göstermişti.

1- benim vitaminsiz şarjlı var. bataryasında ve üzerinde 10,8 volt yazıyor. şarj cihazı 12 volt yazıyor. ama cihaz çıkışı 13,9 volt takıyorum kırmızı ışık yanıyor, şarj olduğunda yeşil. normal mi?
10.8v şarjlının orjinal pilleri lityum iyon değil, 1,2vluk 9 seri NiCd pillerle doludur. Tam dolu hali 12,6volta tekabül ediyor. NiCd pil kullanan matkapın şarj aleti de smps değil trafoludur o yüzden boşta voltajı yüksek gözüküyordur.

11.1 boş pillerle alakalı normal durum.

3S 6P yüksek güçte bir batarya, çıkma pillerin kapasite ölçümüne göre paralelleri belirlemek gerekirdi, çok kapasite kaybetmiş pil 6P bir pilin içinde sıkıntı yaratabilir

Değerli ustam;
1- 3.6 volt minimum li-iyon hücre voltajıyla 3s 'de 10.80 volt oluyor. HP 550 laptop PC' imin 3S bataryasında da 10.80 volt yazılıdır. 12 volt yazan şarj cihazının 13.90 volt DC verip şarjda kırmızı ve şarj sonunda yeşile dönmesi de çok normaldir.

2- 3S,6P lityum-iyon pil esaslı bu aküde 6 paralel 12.60 volt yapıdaki voltajın 12.50 olması da bence normal, 18650'ler arasındaki küçük şarj farkları olanlar 0.1 volt kadar olması gereken 12.60'ı 12.50'ye kadar düşürüyor.

3- 3S, 2P kartla 18650'yle yapılan diğer batarya sisteminde ise 18650 piller arasında daha fazla şarj alma veya şarjı şarj olduktan sonra ayni voltta tutma farklılıkları çok daha fazladır, o yüzden 11.10 'e kadar gerilemiş çıkış voltajı, 18650 pilleri şarj döngüsünden sonra ayrı ayrı ölçmek gerekli. 2 paralel yapıdaki ortak voltaj düşüşü 6 paralel yapıdakinden çok fazla. Bu piller arasında daha fazla olan pil voltaj farklılıkları yüzünden 11.10'a kadar inen bu voltaj mevcuttur.. Kolay gelsin.

yanılıyor olabilir misin? vitaminsiz şarjlı bu
10.8v şarjlının orjinal pilleri lityum iyon değil, 1,2vluk 9 seri NiCd pillerle doludur. Tam dolu hali 12,6volta tekabül ediyor. NiCd pil kullanan matkapın şarj aleti de smps değil trafoludur o yüzden boşta voltajı yüksek gözüküyordur.

11.1 boş pillerle alakalı normal durum.

3S 6P yüksek güçte bir batarya, çıkma pillerin kapasite ölçümüne göre paralelleri belirlemek gerekirdi, çok kapasite kaybetmiş pil 6P bir pilin içinde sıkıntı yaratabilir

Ekli dosyalar

• attlas.webp
    attlas.webp
    49.7 KB · Görüntüleme: 6

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,239
Son üye
ekocaman

Yeni konular