Hocam dediğiniz gibi bağlantıları yeniledim.Size sormak istediğim şu; volume potu en sonda iken ton kontrol devresine bağlı bas ve tiz potların kablolarına parmağımı sürttüğümde kulağım da 4 ohm hoparlörün dibindeyken bu vışı vışı sesleri ve hoparlörden vın sesi çok çok hafif geliyor.
Sizce bu kabul edilebilir bir durum mudur?Yoksa bu şartlarda bile bu seslerin olmaması mı lazımdır.
Bir de farklı deneme yaptım 8 ohm hoparlör bağlıyken ayrıca kulaklık bağladığımda da ne bu vışı vışılar ne de vınlama sesi duyulmuyor.
4 ohm yük altında sistem ground akımı daha büyüktür. Dolayısı ile belli bir miktar etkisi olacaktır.
Amatör bir tasarımda bu VIŞI VIŞI kısık seste müzik dinlerken belli olmuyorsa gürültü faktörü -55db nin altında kabul edilir.
Zaten amplinin üst kapağı kapatıldığında bu gürültüye sebep olabilecek etkenler de bir nebze ekranlanmış olacaktır.
O halde kabul edilebilir demektir.
Ancak herşey mükemmel olsun diyorsan o zaman tasarımı biraz daha detaylandırıp ecik daha profesyonel olarak dizayn etmemiz gerekmektedir.
Bunu yapabilmek için sadece bir L/N input state devresi yapmamız gerekse de çok daha hassas hesaplamalar gerekebilecektir.
L/N input state devresi basit bir OP-AMP devresi olup literatürde VOLTAGE FOLLOVER olarak bilinmektedir.
Bir opamp ile giriş empedansını belirleyip op-ampın müsaade ettiği minumum çıkış empedansını kullanarak sistemimizde meydana gelen VIŞI VIŞI sesleri veya HUMM olarak bilinen gürültüleri minimize etmemiz mümkündür.
DİKKAT:
Bu seviyeden sonra tasarım çok ciddi boyutlarla incelenir ve tasarım prosedürleri çok daha hassastır.
Bu hassasiyetin boyutu çoğunlukla devre elemenlarının maliyeti ile değil, elemanların kalitesi, grounding hassasiyeti ve tasarım prosedürleri ile belirlenmektedir ki, maliyet unsuru bir anda kat ve kat artabilecektir.
Bu mali,yet unsurlarını karşılayabileceksen, veyahutta sadece bir op-amp devresi daha yaparak şansına olayı çözümleyebileceksen ben gerekli yönergeleri verebilirim.
Ancak bu şekilde de ideal çalışıyor, masrafa gerek yok diyorsan o haliyle kullanabilirsin.