Mühürleme Nasıl Oluyor?

Sınır anahtarı kullanarak motorun stop butonuna basılıncaya kadar ileri geri yönde çalışması kumanda ve güç devresi nasıl olur_?
 
Bu devrede 2 adet kontaktör kullanman gerekiyor. 1kontaktörde rst sırası ile bagla.2 kontaktörde ise rst fazlarını iki tanesinin yönlerini degiştir.Burada en dikkat edecegin konu 1 kontakörün a1 bobini fazını 2 kontaktörün nc yardımcı kontagından geçirmen gerekir.Ve diger 2 kontaktörün a1 fazını 1 kontaktörün nc sinden geçirmen gerekir.Yoksa devren çakışabilir kontaktörün bozulabilir çok dikkat et...
 
arkadaşlar ben bu mühürlemeyi bizim enerjii müdürünün oğluna 1 yıldır anlatıyorum,belki 50 defa çizdirdim bir o kadarda montaj çalışması yaptırdım masa üzerinde daha öğretemedim.
 
Kontaktörün çektirme bobinine enerji verildiğinde ,alt gövde silisli sacları üzerinde bir manyetik alan indüklenir.Bu manyetik alan üst gövde silisli saclarını kendisine doğru çeker.Üst gövde silisli sacları üzerinde bulunan hareketli kontak bloğuna monte edilmiş olan hareketli kontak baralarıyla birlikte aşağıya doğru çekilir. Bu çekilme işlemi sonunda ,hareketli kontaklar sabit kontaklara temas eder, bu arada açtırma yayının mukavemetini de yenerek silisli saclar birbirleriyle yüzeysel temas sağlarlar.Böylece devre tamamlanarak akım iletilmiş olur.

Çektirme bobinin enerjisi kesildiğinde , açtırma yayı üst gövde silisli sacını ve dolayısıyla hareketli kontağı yukarıya doğru iterek ,sabit kontakla temasını keser.Böylece devreden akım geçişi engellenmiş olur.

mühürlemeli açma kapama devremizi çizelim

fpxtf.png


start butonuna bastığımızda kontaktör bobinleri enerjilenecek ve kontaktör kontakları yer değiştirip akım geçişine izin verecek

fpxx5.png

ve start butonuna paralel bağladığımız kontaktörün normalde açık kontakları akım geçişine izin verdiği için start butonuna sürekli basıyormuş gibi kontaktör sürekli enerjilenir (yani kontaktör enerjilendiğinde kendi kontakları üzerinden butona basıyor ve kendini enerjilemiş oluyor ve stopa basana kadar sürekli çalışıyor)


fpxtf.png

stop butonuna bastığımızda kontaktörün enerjisini kesmiş olacağımız için kontaktör enerjilenmez ve kontaktörün kontakları önceki konumlarına döner, stop butonunu bıraktığımızda start butonundan ve start butonuna paralel bağladığımız kontaktörün kontaklarıdan enerji geçmeyeceği için kontaktör enerjilenmez ve devre çalışmamış olur starta bastığımızda baştan başlamış oluruz...

kolay gelsin...
 
Start butonundan bir paralel bağlantıyla beraber konkaktörün normalde acık kontagına bir baglantı çekersen işlem tamamdır...
 
Paket şalter devrelerinde motor koruma röleleri neden kullanılmaz acaba bir yerde böyle bir yazı gördüm ama cevabını bulamadım _??
 
yorumlara baktım zaten söylenicek bir söz kalmamış herkez gerekli bilgiyi arkadaşlara söylemiş..
 
Selamlar.Bildiğiniz gibi start butonuna basarak kontaktör e enerji verdiğimizde açık kontaklar kapanır kapalı kontaklar açılır.Mühürleme işlemi start butonuna paralel bağlı normalde açık kontakla yapıldığı için elimizi butondan çeksek bile kontaktör enerjili kalmaya devam eder.
Buradaki işlemler yani:
1.starta basınca kontaktör enerjilenir.
2.kontaktör çalışınca açık kon. kapanır, kapalı kontaklar açılır.
3.kontaktör start butonunun yanında kendi üzerindeki kontaktanda enerji alır(çünkü start butonuna paralel bağlıdır)Dolayısıyla elimizi start butonundan çeksekte çalışmaya devam eder.

Bu işlemler aynı saniye içinde oluyor.yani bizim starta basmamızla, kontaktorün açık(mühür) kontağının kapanması ve artık kendi üzeriden enerjilenmesi sanırım gözden kaçan bu olsa gerek.

syg/svg
mkto güzel ve anlaşılır bir şekilde olaya açıklık getirmiş. bunda anlaşılmayacak bir olay yok. AA saniyede 50 defa alternanas yapmaktadır.
 
Paket şalter devrelerinde motor koruma röleleri neden kullanılmaz acaba bir yerde böyle bir yazı gördüm ama cevabını bulamadım _??
 

Forum istatistikleri

Konular
130,068
Mesajlar
932,740
Kullanıcılar
453,059
Son üye
tçılgınmühendis

Yeni konular

Geri
Üst