Mühürleme Nasıl Oluyor?

değerli kardeşim şimdi biraz pratik yapalım
kalbloyu al ilk sigortaya gir sigortanın diğer ucundan çık stop butonuna gir stop butonunun diğer ucundan çık start butonuna gir start butonunun diğer ucundan çıkıp kontaktörün A1 ucuna gir aynı kontaktörün A2 ucunu nötre bağla. şimdi enerjiyi verdin start butonuna bastığında ne oldu kontaktör çekti start butonundan elini çek şimdi ne oldu kontaktör enerjisi kesildiği için bıraktı şimdi kontaktörün devamlı çekili kalması için ne yapmamız gerektiğine bakalım aynı kontaktörün normalde açık olan kontaklarını start butonuna paralel bağlamamız gerekiyor.bu bağladığımız kontağa mühürleme kontağı denir. SAYGILARIMLA.
 
ssssswf.jpg


Dijital termometrenin arkasında,boşta olan 3 klemensli bağlantı yeri,yani termometrenin "normalde açık-normalde kapalı" kontak çıkışları vardır.Dijital termometre setle,örneğin 37 dereceye ayarlandığında,bulanık-mantıkla çalışarak,açma-kapama durumlarında,kontakların normalde açık olan 2 bağlantı noktası,kontaktörün seri bağlantıyla şebekeden gelen 220 ac. ile,kontaktör bobinine elektrik akımı gitmesini sağlayan elektrik kablosu bağlanacaktır.Kontaktör 3 fazlı olduğundan, 2-4 ve 3-5 arasına kısa devre kablosuyla birleşip bağlanacak,1 ve 6 noktaları,giriş ve çkışta 220 volt ac.nin,dijital termometrenin normalde açık kontakları kapanıp da,bu kontaktörün yani önce 1 noktasından girip 6 noktasından çıkması sağlanacak.6'dan çıkan 220 volt ac.nin bir ucu (Faz=P), 3 adet 300 watt.lık lamba duylarına paralel olarak bağlanacaktır,220 volt ac.nin diğer ucu(Nötr uç=N) ise,lambaların diğer 2. ucuna bağlanmış olacaktır.Kontaktörün bu şekildeki bağlantısıyla,3 fazlı kontaktörün 3 kontağıda, bu şekilde eşit olarak da kullanılmış olacaktır,amaç budur.Bu genellikle normalde yapılan bir uygulama şeklidir,siz de uygulamayı bu şekilde yapın.

Yani burada şöyle bir bağlantı mantığı da tam olarak işleyecektir;

P(Faz)------ Dijital termometrenin arkasındaki normalde açık kontaklı klemensinin birinden girdi----------Normalde açık kontak klemensinin diğer ucundan çıktı-------------Kontaktörün bobin sargısının birinden girdi----------------Kontaktörün 220 volt bobin sargısının diğer ucundan çıktı------------------Şebekenin N(Nötr)'üne bağlandı. > (1 nolu devremiz tamamdır.)

P(Faz)------Kontaktörün 1 nolu ucundan girdi-----------Kontaktörün 6 nolu ucundan çıktı------Lambaların giriş ucundan girdi(3 lamba paralel bağlı=300 watt.)----------Lambaların çıkış ucundan çıktı-------------Şebekenin N(Nötr)'üne bağlandı. > (2 nolu devremiz de tamamdır.)

Devremiz bu şekliyle de, 2 ayrı birbirinden bağımsız devreler haliyle, 220 volt ac. ile (P-N) bağlantısı tamamen sağlanıp bitmiş oldu,yapacağınız tüm devre aslında bu 2 adet toplam devredir.Bu devrede -------- ile gösterilen geçişlerde,yine uygun uzunlukta kesilmiş kablolar düzgün olarak kullanılmış olacaktır.

1 - 3 - 5 - 13
2 - 4 - 6 - 14 Buradaki sayılar kontaktörün üzerindeki numaraların normaldeki dizilişidir.(Standardı)

Not: 13-14 nolu uçlardan(Kontaktör kontaklarından da) kontaktörün ayrıca devreye girip çıktığını gösteren bir neon lambayı,şebekeden 220 volt ac .ile, kontaktör çekildiğinde yanacak şekilde bağlayarak,bir "çalışma göstergesi ışığı" olarak yararlanabilrsiniz,bu şekilde bu kalan boş kısım da değerlenmiş olur.Ancak bu tamamen de sizin tercihinize,seçiminize bağlıdır,arzu etmezseniz,hiç bu noktaları da kullanmazsınız,yani bu noktaları ayrıca boş da bırakabilirsiniz.

Uyarı: Kontaktörün 220 volt bobin beslenme sargısı,üstteki şekildeki kontaktör resmindeki,üst sağ ve alt sol tarafta yer alan,tornavida vidası görünen(Daha büyükçe vidalar) ters,çapraz yerdeki olan dış uzantılarıdır.Bu noktalar 220 v. ac.den elektrik alıp bobinin kontaktörü çekmesini sağlar.Kolay gelsin.
 
start butonunun giriş ve çıkışısından açık kontaklara bağla devren kesik çalışmaz mühürleme yapmış olursun
 
start butonuna paralel olarak kontaktörün açık kontağını bağlayacaksın açık kontak bobin enerjilenince kapanacak ve enerji kontaktan geçip kontaktöre gider ve bu sürekli olur
 

Forum istatistikleri

Konular
130,257
Mesajlar
934,843
Kullanıcılar
453,496
Son üye
anilaygnn

Yeni konular

Geri
Üst