bir Elektrik Elektronik mühendisliği öğrencisi olarak @egypt abime katılıyorum.istisnai durumlar olmadığı sürece şu an ülkemizdeki bütün mühendislik öğrencileri hiçbir bilgi birikimine sahip olmadan bomboş mezun oluyor.ve şu ana gördüğüm kadarıyla bir çok tekniker sahada mühendislerden daha bilgili.bana göre bir mühendisin iyi bir mühendis olabilmesi için tecrübeli bir teknikerin yanında işi temelinden öğrenmeye başlaması gerekir zaten proje,tasarım vs. yeni mezun birinin yapabileceği bir şey değil her şey yavaş yavaş.bu ülkede mühendise ihtiyaç olduğu kadar teknikere de ihtiyaç var ikisini birbirinden ayrı düşünemezsiniz tekniker olmasa sahada,şantiyede mühendisin işini kim devam ettirecek...Saygılar.
Bende kendi düşüncelerimi yazayım,
Türkiye'de genel olarak (özellikle yeni mezunlarda) temek mühendislik bilgisi çok zayıf. Endüstri Mühendisliği gibi biraz daha atölye ortamından sesten gürültüden uzak mühendisliklerde durum nasıl bilmiyorum ama. Makine, Elektrik, İnşaat, Kimya gibi mühendisliklerde yeni mezunların durumu kötü.
Her mühendisin bilmesi gereken bir bilgi seviyesinin alt sınırı vardır. Türkiye'de bu sınır oldukça düşük. Bunun temelinde öğrencinin bölüme istemeden gelmesi ve ilgisizliği yatıyor. Basit bir örnek vermek gerekirse her makine mühendisinin içten yanmalı motorlarla ilgili bir miktar bilgi sahibi olması gerekir. Ama laboratuvarda son sınıf öğrencisine 2 tane motor gösteriyorsunuz(deney için bremzede veya sandıkta) hangisinin dizel hangisinin benzinli olduğunu anlayamıyor.(evet gerçek) Burada tek suç öğrencinin değil ancak asıl problem öğrencinin kendisi. Ben uygulama olmadan mühendisliğin olmayacağını düşünenlerdenim bazıları teorik çalışmayı çok sever bazı akademisyenlerde bu tip öğrencileri çok sever ancak ben buna karşıyım. Uygulama olmadan mühendislik olmaz.
Her ne kadar yeni mezunda olsa bir mühendis bir ustanın ne yaptığını yorumlayabilmeli düşünebilmelidir. Bir elektrik teknikeri tanıdığım 4.sınıf öğrencisi rölenin, kontaktörün ne olduğunu bilmiyor diyor. Bu adama siz nasıl sen haksızsın diyeceksiniz?
Saygılarımla...
Yazdıklarınız içinden sadece, yorumlama becerisine sahip olmaları gerektiği görüşünüze takılıyorum. Elektrik ustaları dediğiniz kişilerin yaptıkları veya yapacakları iş de, hiçbir zaman için, ilgili sistemin bağlantı şemasını (proje olabilir, ürün bağlantı şeması olabilir, vb.) gerçekleştirmekten öteye geçmez; o da, o bağlantıları okuyabiliyorsa.
Burada yazanlara bakacak olursak, ne de yetenekli teknik personeller varmış Türkiye'de öyle! Neredeyse, farklı bir ülkede yaşıyorum sanacağım! Ben de teknik personellerin ne olup olmadıklarını biliyorum. Şimdi bana, teknik personellerin neyi ne kadar yapıp yapamadıkları hakkında yazdırmayın.
Birçok teknik personelim diye geçinen kişinin yaptığı işi, ben bu işte hiç bir vasfı olmayan bir kişiye, tarif ederek yaptırabilirim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?