Maaşlar

esrabrr bir şeyi merak ettim hangi üni den mezunsunuz? Hakim olduğunuz bi dil varmı ?
____
ben mak müh öğrencisiyim bu konuyu okuyana kadar hiç işin maddi kısmını hiç düşünmemiştim Lakin anlaşılıyor ki durum çok çok vahim :-(
 
Benimde görüşüm (7 yıl özel sektör+3,5 yıl kamu da bizzat çalışarak) devletteki çalışma olayı fazla basite indirgeniyor. Mesela devlette çalışırken karşılacağın ortamlar sayesinde özel sektöre transfer olunabilir, oldukça iyi ücret alabilirsiniz ki dışırdan bu ücretlere ulaşmak oldukça zordur. Teiş, Eüaş ve DSİ den her sene özel enerji şirketlerine transfer olduğu malumunuzdur. Ayrıca devletteki maaşlar belli bir düzeydir doğru lakin düzenli olarak her ay ücretin hesaba yatar. Düzenli gelir demek, düzenli hayat demektir ve düzenli geliri olan kişinin kredi sistemiyle ev ve araba vb. şeyleri düşük enflasyon ve uzun vadeli taksitle alma şansınız vardır. Ki devlette çalışan kişilerin kendine ayırdıkları zaman faktörünüde unutmamak lazım. Kendi gözlemimdir, dışardayken kamu personelin durumu ile içinden baktığım kamu personeli durumu farklıdır. Çok büyük çoğunluğu yıllık izinlerine tatile giderler (yurt dışı dahil), ev ve arabaları vardır, aynı zamanda gayri menkul edinmeye çalışırlar. Yerine göre yurt dışı teknik gezileri vardır. Kurumların 5 yıldızlı otellerde eğitim seminerleri vardır. Kreş, yeşil pasaport vs. faktörü söylemiyorum. Bunu kaçınız piyasada bulabilirsiniz. Eşimle birlikte 6 bin lira üzeri gelirimiz var, Allaha şükür yetiyorda, eğer duruma göre istersem ek işte yapabilirim çünkü bu vaktimde var. Yani ben 7 yıl özelde çalışırken kendime güvenim vardıda, o güveni kaybettim kamuya mı geçtim yada 7 yıl boyunca kendimi geliştiremedim de kamuya mı geçtim. 3,5 sene önce kamuya geçtimde maaşım düşmüştü ama yaşam kalitem artmıştı. Biraz düşününce durumu anlarsınız. Üstelik şu anda 10-15 yıllık deneyimli mühendis arkadaşlarım durumuda özelde çok parlak değil evet ekonomik olarak benden durumları daha iyi ama yaşam standartları benden kesinlikle fazla değil. Devlette çalışmayı sadece maaş olarak kıyaslamayın o zaman oldukça yanılırsınız...
 
mühendislik ayağa düştü.10 yıl sonra piyasada 1 kaç milyon işsiz mühendis olacak.aklı olan ziraat okur !
 
Benim eşim Ankara'da sınıf öğretmeni. meslekte beşinci yılı. Maaş= 1645, Ek ders= 465 , Toplam 2110. Haftalık çalışma saaati "25".

Ben 5 yıldır çalışıyorum, özel sektördeyim, mühendisim. Ama eşimin saat ücreti benden fazla :)

İlginç ...

Abi güzel anlatmışın :D
 
yahu mühendis olanları da görüyoruz. Belki teknisyenler onlardan daha fazla bilgiye sahip
 
yahu mühendis olanları da görüyoruz. Belki teknisyenler onlardan daha fazla bilgiye sahip
maaşları böyle sorgulayamayız.
Bazı ehliyetsiz kişiler, bazı ehliyetli kişilerden daha iyi araç sürebilirler. Ancak ehliyetsiz olarak iş yapıp para kazanamazlar.
Teknisyenler, pratik olarak çalışırlar, teorik olarak fazla bir şey üretemezler.

Eskiden, bir mühendis Sigorta saramaz diye eleştiri alırdı. Ancak onun işinin sigorta sarmak olmadığını bilen az kişi vardı.

Özel sektörde çalışan mühendisler, genel olarak 2000 TL nin altında ücret alırlar. Özel gayretleri olanların veya bazı özel şirketlerin 5000 den fazla ücret verdikleri de vardır. Ancak bunlar azınlıktadır. Kamuda denetmen olarak çalışan mühendisler 4000 TL nin az üzerinde ücret almaktadırlar.

Ücret ön planda olacaksa, bir mühendisin ne kamuda ne de özel sektörde çalışmaması gerekir. kendi işini kurması gerekir.
 
Yakında mühendis mezunu azalacak merak etmeyin :) Geçme notu 65'e çekildi, büt ve yaz okullarıda kalktı. Artık dişini sıkan mezun olacak. Sıkamayan başka mesleğe yönelecek. Piyasa mühendis arayabilir duruma gelebilir
 
Maaş konusu biraz teknisyen - mühendis karşılaştırmasına gider gibi olmuş.Öncelikle her iki statüdeki arkadaşlarımızın konumlarına saygımı baştan belirteyim.Bende 24 yıllık teknisyenim meslek hayatım boyunca her iki statüde çalışan konumuna layık olamayan veya hakkını fazlası ile veren arkadaşlar gördüm.Kişisel çaba ve gayret ile bulunduğunuz ortamda bir adım öne çıkmak mümkün.Bazen ne yapsanızda hak ettiğinizin karşılığını alamıyorsunuz,bazende işler yığılıyor yetişemiyorsunuz,işinizin ehli olduktan sonra kamu -özel farketmiyor kazancınız biraz daha farklı oluyor.Termik santralda Elektrik teknisyeniyim,yıllar önce emekli olmuş vardiya amiri,ustabaşı,usta abilerimiz yaşları 55 ile 65 arası olmasına rağmen yeni kurulan özel sektör termik santrallarında kadro kurma, işletmeye alma konularında iş daveti aldılar ve çalışıyorlar.Kamu , kendini yetiştirmesini bilen teknisyen ve mühendis arkadaşlar için gerçekten iyi bir okul.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,800
Mesajlar
930,207
Kullanıcılar
452,597
Son üye
BLacKSTaiNNN

Yeni konular

Geri
Üst