Mach3 Kullanımı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Söylemesi ayıp ama fiyat çok pahalı :)
 
"...pcb de gereken kalınlık kadar ince taşlanırken uç kırılıveriyor "
Bu cümleden pcb işlerken kırılır anlamı çıkarmak ve sataşmak için birlikdemi çalıştınız ?
Kırılır diye anlatılan konuda taşlamadan söz ediliyordu.
Arkadaşın istediği ölçülerde zor olacağı anlatılıyordu.
Her iki arkadaşımızında yeterli donanıma ve pratiğe sahip olmadıkları biliniyor.
Yoksa sizin inceliğini belirttiğiniz uçlara boydan boya delik açabilme imkanı var , ısıl işlemsiz.


Yüksek oranlı karbürlü çeliklerde(elmas) ısıl işlemleri " semantasyon " ile karıştırmanız bu konularda bilgi sahibi olmadığınızı gösterir.
Karbürlü çelikler ve semantasyon çelikleri farklı guruplandırılır.
Gülerken kontrolünüzü kaybetmeyin , kendiniz gülünecek hale düşebilirsiniz.

--------------
Malum iki kişiye :

Forum sayfaları bloglar gibi değildir.
Konu açınca sadece siz ne isterseniz öyle olacak diye bir kural yoktur.
Okuyucular ister olumlu ister olumsuz yorumlarda bulunur.
Ancak konu ile alakasız yazılara itiraz olur.
Bu özelliğinden dolayı forum diye adlandırılır.
Sizlere hakaret etmedim , iğneleyici yazılarınızı görmezden geldim ve sadece okuyup yararlanmak isteyenleri yanlış yönlendirme olmasın diye hatalı gördüğüm noktalara işaret ettim.
Yukarılarda olmaz dedim ve arkasındayım , önerinin ilgili konuda geçersiz olduğunu gördün ve "...cevap yazmayacağım..." cümleleri ile geçiştirdin.
Arkasında duramayacaksan ne diye yazdın.
Okuyanlara karşı mesuliyet olmalı.
THC yi alsa idi olmayınca tazmin edecekmiydin adamın zararını ?

Bana sürekli sataşıyorsunuz .
Sizin derdiniz ne ?
Forum kullanımı ile ilgili bir sorun varsa yöneticilere bildirin , gerekeni yapsınlar...
 
@gpeker2003 arkadaşımızın sözünü ettiği kalemler pcb de gereken kalınlık kadar ince taşlanırken uç kırılıveriyor.
Isıl işlem gerek.

Kazım Abi malum iki kişiden kastınız nedir? Biri bensem ki sanmıyorum bunun için bir mesnetiniz olmalı. Elmas dan olur dedik siz olmaz dediniz. Şimdi ne demeliyim sizdeki olmuyorsa ben ne yapabilirim. Yıllardır elmas kalem bileyerek kullanıyoruz. Arkadaşların dediğinden daha da ince kalemleri. Pantografçıları bilirsiniz. Hepsi kullanır bunları. Orta sertlikdeki çeliğe kadar da hiç sorunsuz kullanılır. Tabi gerekli hız ve pasolarda kullanırsanız. Size vidosunu çekip de ispat etmeme gerek yok sanırım benden iyi bilirsiniz.

Ben elmas diyorum siz ısıl işlemi lazım diyorsunuz. Elmasın daha neresine ısıl işlemi uygulanır inanın bilmiyorum. Ayrıca kalem bilenirken taşlama taşına sürttürürseniz yada elde bilemeye kalkarsanız tabi ki elmas da kırılır. Sizin dediğiniz gibi taşlarken kırılıyor diyorsunuz merak etmeyin anladım dediğiniz. Ama bende dedim ki yazdığımda bırakın bilemeyi daha ince uçlu kalemlerle çelik bile işliyoruz dedim. Burdan da bilerken kırılmadığına ulaşılabilir. Tabi bileme için özel dereceli vs. makine var. Elimizde bilemiyoruz haliyle.

Sizin siteminizin aynısını siz yapıyorsunuz aslında. Nasıl iyi bildiğiniz konu hakkında görüşünüzü belirtiyorsanız bende aynısını yaptım.Ama sizin gibi malum kişi falan demiyorum ki hala tereddütteyim beni de mi dahil ettiniz diye.

İnşaat demiri dediğime alındıysanız özür dilerim yine de ama oradaki kastım piyasada elmas adı altında satılan hava çeliği vb. malzemeden satılan takımlaraydı sözüm.

Velhasıl şahsınıza münhasır hedef alınmış bir durum söz konusu değil. Ben yanılıyor da olabiirim ama bildiğimi savunuyorum siz bundan neden alınıyorsunuz? Konuyu kişiselleştirmeyin. Bu güne kadar ne size ne de başkasına karşı bir sözüm lafım olmadı bundan sonra da olmaz. Babamızın mirasını da paylaşmıyoruz burada. Bu güne kadar ki yazdıklarım da bunun ispatıdır.

Eğer sizin bir sıkıntınız varsa benimle ilgili yönetici arkadaşlara siz bildirin. Malum iki kişi beş kişi gibi tanımlamalara gerek yok.
 
malum iki kişiden biri de benim heralde; üzerime alıverdim hemen her ne alakaysa bilmiyorum ama neyse...

*benim sizinle bir deridim yok,olamazda... Türkiye Cumhuriyeti özgür, hür, demokratik ve herkesin kendi fikirlerini rahatça ortaya koyabileceği bir ülke.... ve hiç kimse de kendi fikirlerini bir dayatma olarak ortaya koyamaz, fikirlerinizi yazarsınız ki yazarken gelebilecek eleştirilere karşı hazırlıklı olarak yazarsınız, okuyan kişilerde bunu kendilerince değerlendirirler ve buna karşılık yazılan yazılara da en az sizin yazdıklarına karşı gösterilen saygı kadar saygı göstermek ZORUNDASINIZ....! her nekadar yaş itibari ile büyük olsanız da bu böyledir... bir insanın her konuda bilgisi olamaz, bu insanın yaratılışına aykırıdır, illaki bilmediği bir konu vardır... ama diğer foruda da bu forum da da takip ediyorum sizin maşallah her konuda bilginiz var yazmadığınız hemen hiçbir konu kalmamış,Yüksek oranlı karbürlü çeliklerde(elmas) ısıl işlemleri " semantasyon " ile karıştırmanız bu konularda bilgi sahibi olmadığınızı gösterir.

"Karbürlü çelikler ve semantasyon çelikleri farklı guruplandırılır.
Gülerken kontrolünüzü kaybetmeyin , kendiniz gülünecek hale düşebilirsiniz." derken keşke önce bir google da araştırsaydınız benim ulaştığı bilgiye sizde ulaşailirdiniz...
sizin o elmas dediğiniz metallerin sementasyon yöntemi ile semente çeliklerinden imal edildiğini karbür çeliği denen diğer çelikler ile farklı uygulamalarda kullanıldığını görürdünüz....

* ben kendimi kolay kolay kaybetmem,gülerken de olsa kaybetmem, en azından büyüklerime karşı kaybetmem, çünkü aldığı terbiye buna müsade etmez...!

"...pcb de gereken kalınlık kadar ince taşlanırken uç kırılıveriyor "
Bu cümleden pcb işlerken kırılır anlamı çıkarmak ve sataşmak için birlikdemi çalıştınız ?
Kırılır diye anlatılan konuda taşlamadan söz ediliyordu.
Arkadaşın istediği ölçülerde zor olacağı anlatılıyordu.
Her iki arkadaşımızında yeterli donanıma ve pratiğe sahip olmadıkları biliniyor.
Yoksa sizin inceliğini belirttiğiniz uçlara boydan boya delik açabilme imkanı var , ısıl işlemsiz.

* Birlikte mi çalıştınız derken, neyi kastediyorsunuz anlamadım... ben Kayseri' deyim Gökhan İstanbul'da, haritandan yada googlemap ten bakabilirsiniz arası ortalama 950Km.kaldı ki size laf yetiştirmek için konsorsuyum mu kurmamız gerekiyor?

* herhangi bir parçaya delik açmak için ısıl işlem zaten uygulanmaz, uygulanır ise zaten delik delemezsiniz... onuda geçelim o kalınlıkta bir parçayı zaten taşlarken ısıtmadan taşlamanız biraz maharet ve ustalık gerektiren bir iş....

* Forumun nedemek olduğunu açıkladığınız için teşekkür ederim, öğrenmiş olduk eğer blog olsaydı zaten her önüne gelen üye olmaz ve her önüne gelen her konuda yazı yazamazdı...!

* ben makine üzerine üniversite eğitimi aldım o bahsettiğiniz sistemler üzerine 10 yaşımdan buyana çalışıyorum, şuan 37 yaşımdayım ve 27 senedir mekanik,hidrolik,pnömatik,elektronik ve elektrik üzerine çalışıyorum ve hali hazırda çalışmalarım devam ediyor, çünkü işim bu..... yaş ve tecrübe gereği kendimi geliştirmek içinde hertürlü bilgiyi alırım almaya çalışırım, bu günün şartlarında internet ile oluyor....

* mach3 konusunada değineyim birazcık, mach3 ün eski versiyonları da dahil olmak üzere toplam 13 yıldır, eksen kontrol işini gerek profesyonel gerekse amatör olarak kullanıyorum ve bu program ile aklınıza gelebilecek hertürlü mekanik sistemi hareket ettirebilecek kabiliyetim mevcuttur... hemen her bildiğimiz bilgiyi burada reklam etmemizi gerektiren bir durum yok size sataşanda yok, kaldı ki gerektiren bir durum da yok eleştrilmeyi sevmiyorsanız blog açıp orada sabahtan akşama kadar yazın kimse karşılık vermez size....
aşağıda birkaç küçük not var ilginizi çeker belki...
eğer bir forumdan aldığınız bilgi üzerine hiç araştırma yapmadan hemen gidip yazılan parçaları alabiliyorsanız ya çok ahmaksınızdır yada paranız çoktur.... ben sadece fikrimi yazdım ve arkasındayım nasıl yapılabilieceğini fırsat verseniz yazacaktım ama konunun patronu siz olduğunuz için gerek kalmadı...
isterseniz bir birimiz için daha fazla kırıcı olmadan bu konuyu burada kapatalım siz kendi fikirleriniz yamaya devam edin bende gülmeye....
benimle ilgili bir sıkıntınız var ise mail adresim sizde var ve MSN de eklemiştiniz, daha önceki gibi ulaşabilirsiniz ki şua online durumdayım, konuşalım ne ise sıkıntı çözelim... burayı daha fazla meşgul etmeyelim gereksiz yere...

Sementasyon Çeliği
: yüzeyde sert ve aşınmaya dayanıklı, çekirdekte ise yumuşak ve tok özelliklerin istendiği, değişken ve darbeli zorlanmalara dayanıklı parçaların imalinde kullanılan, düşük karbonlu, alaşımsız veya alaşımlı çeliklerdir. Parçaya bu özelliklerin kazandırılması, çelik yüzeyine karbon emdirilmesi suretiyle olur. Bu tip çelikler, dişliler, miller, piston pimleri, zincir baklaları, zincir dişlileri ve makaraları, diskler, klavuz yatakları, merdaneler, bir kısım ölçü ve kontrol aletleri, orta zorlamalı veya zorlamalı parçalar, soğuk şişirilerek veya fışkırtılarak (ekstürüzyon) şekillendirilen parçalar, kesici takımlar gibi parçaların imalinde kullanılırlar.

buda ayrı bir konu ;
YÜKSEK ALAŞIMLI ÇELİKLERİN KAYNAĞI

Krom ile nikel, asitlerin başlıcalarına karşı korozyon mukavemetine sahiptirler. Çelikte bunlardan birinden yada ikisinden yeterince bulunması halinde "Paslanmaz" adı verilmiş çelik türü elde edilir. Paslanmaz çelikler alaşım içeriğine göre üç gruba ayrılır;
a) Korozyona dayanıklı kromlu çelikler
b) Isıya dayanıklı kromlu çelikler
c) Krom - nikel çelikleri

A ) Korozyona dayanıklı kromlu çelikler

% 13`ün üstünde krom içeriği ile çelik korozyona dayanıklı olur; Burada %13 üzerinde bir oran korozyona dayanıklılıkta bir artma getirmez, yani %13 sınır teşkil etmektedir. Ancak herhangi bir nedenle bir krom kaybının söz konusu olduğu durumlarda, %18 kromlu bir çelik seçimi yapılır.

Mekanik mukavemet değeri, karbon oranı ile etkilenir.

Ferritik krom çelikleri

Ferritik krom çelikleri azami % 0,1 C içerirler. Mukavemet değerleri akma sınırı için 250 300 N/mm2, kopma mukavemeti için 450 - 650 N/mm2, uzama için de % 20 derecesindedir.

Genel olarak bu çelikler, kaynak kabiliyeti olan çelikler olarak sınıflandırılmışlardır. Isı etkisiyle ferritik doku kaba tane oluşturmaya (> 900°C) meyleder. Kaynak dikişinin yanındaki ısıdan etkilenmiş bölge (IEB) ?de, daima bu tane büyümesinden dolayı tenasite ve uzama kabiliyetini kaybetmiş bir bölge oluşmaktadır.

Karbon, kromla tane sınırlarında krom karbürü oluşturur. Çok sert bir kimyasal bileşik olarak bu karbür, kaynaklı birleşmenin gevrekleşmesine yol açar.

Ferritik krom çeliklerinin kaynağı için kaideler

Isı yönetimi:
Ön ısıtma 250 ? 300 °C
Kaynak tabakaları arası sıcaklık 200 °C
Az ısı girişi ile kaynak edilecek (küçük elektrot çapı, çizgi dikişi)

İlâve kaynak metali:
Esas olarak bir bazik elektrot kullanılır. En iyisi bir austenitik krom nikel elektrotudur. Kaynak malzemesinin tenasitesi (mekanik özelliklerinin tümü), kaynak gerilmelerinin büyük bölümünü karşılayıp çatlama tehlikesini azaltır.
Ana metalle aynı mukavemet değerine yada rengine sahip bir dikiş istendiğinde türden bir elektrotla kaynak yapılmalıdır.

Isıl işlem:
Maalesef hiçbir ısıl işlem tane büyümesini geri döndüremez.
700 ? 800 °C `ta bir gerilim giderme tavlaması krom karbürünün zararlı etkisini azaltıp kaynak gerilmelerinin büyük bölümünü yok eder.
Ferritik krom çeliğinin soğukta şekillendirilememesi dikkate alınarak kaynaktan sonra düzeltmek için yaklaşık 300 °C `a ısıtmak gerekir.

Martensitik krom çelikleri
%0,1 ile 0,2 arasında karbonlu korozyona dayanıklı krom çelikleri ıslah edilebilir ve doku olarak martensitiktirler.
Islâh edilmiş halde mukavemet değerleri ferritik çeliklerinkinden çok daha yüksek olup 550 N/mm2`lik akma sınırı ve 900 N/mm2`ye kadar çekme mukavemetine sahiptirler.
Bu çeliklerde tane büyümesi olmaz; burada sorun, martensit oluşumu sonucu sertliğin artmasıdır.
Martensitik krom çelikleri için kaynak kaideleri

Isı yönetimi:
Ön ısıtma 300 - 350°C
Kaynak tabakaları arası sıcaklık 300°C
Bu nedenle burada fazla ısıyla kaynak edilecektir. Bu amaçla da kaynak sırasında parça sürekli olarak ısıtılır.

Isıl işlem:
Doğruca kaynak sıcaklığında, soğutulmadan, parça 700 ? 800 °C `ta tutulacaktır.
İlâve kaynak metali:
Burada da normal olarak bir bazik austenitik elektrot kullanılır.
Mukavemet açısından eş bir kaynak malzemesi istendiğinde ısı girişi, gevrekleşme tehlikesine karşı, artırılır.
% 0,2`denfazla karbonlu korozyona dayanıklı krom çeliği kaynağa uygun değildir.

B) Isıya dayanıklı krom çelikleri

Isıya dayanıklı krom çeliklerinin korozyona dayanıklı çeliklerden başlıca farkı, ateş ve yanma gazları karşısındaki kararlılıklarıdır.
Ateşe mukavemet, çelikteki Silisyum ve Alüminyum oranlarının yükseltilmesiyle sağlanır. Yanma gazları karşısında çeliği kararlı hale getirmek için de krom içeriği % 30`a kadar çıkarılır (Örneğin X10CrA118; X10CrSi29).
Isıya dayanıklı krom çelikleri için kaynak kaideleri
Dokunun türüne göre yukarda sözü edilen teknikler uygulanır (Ferritik ise ön ısıtma, az ısı girişi. Martensitik ise çok ısı girişi). Aynı şey kaynak sonrası ısıl işlem için de geçerlidir.

Kaynak ilâve metali

Nikel, yanma gazlarına karşı mukavemeti çok azalttığından sünek 18/8 austenitik elektrotla kaynak edilemez. En azından kapak tabakası ana metalle eş bir elektrotla çekilmelidir. Inox 25/4, bu tür çeliklerde çok kullanılan bir tiptir. Nikel içeriği belirli bir sakınca doğurmayacak ölçüde, yeterince düşük olup malzemenin mekanik özelliklerini önemli ölçüde artırır.

C) Austenitik krom - nikel çelikleri
Austenitik krom-nikel çeliklerinin başlıca özellikleri aşağıdaki gibidir:
ü Alaşım elementleri %15-30 Cr, %5-25 Ni ve istenilen özel niteliklere göre Mo, Mn, Si, Cu, N, Nb, Ti, V gibi elementlerden oluşur.
ü Isıl işlemle herhangi bir mekanik mukavemet artışı elde edilemez; bununla birlikte malzeme soğuk şekil vermeye karşı koyar.
ü Çentik darbe mukavemeti alçak sıcaklıklarda düşmez.
ü Alaşımsız çeliğe göre ısıl genleşme %50 kadar daha fazla olur.
ü Yüksek kopma uzaması (% 50), alçak akma sınırı (200 N/mm2).
ü Zayıf ısıl iletkenlik (alaşımsız çeliklerinkinin % 30`u).
ü Üst yüzeydeki oksit kabuğu sayesinde korozyona mukavemet.

Isı girdisiyle ilişkili olarak krom - nikel austenitik çeliklerinin kaynağında üç sorun ortaya çıkar:

1. Sıcak çatlama eğilimi

Tam austenitik malzemeler 1250 °C `nin üstünde sıcaklıkta sıcak çatlama eğilimi gösterirler. Bu olumsuz eğilim, alaşım elementlerinin austenit içinde iyi eriyememesine bağlıdır. (örneğin C = %0,02 için). Malzemenin büyük ısıl genleşme katsayısı, soğumada kaynak ısısı üzerinde etki edebilir. Sıcak çatlak oluşması, austenitik temel doku içinde bir %4 ile 12`lik ferrit oranıyla önlenebilir.

Aşırı korozyon zorlamalarında bu ferrit bölümü zararlı etki yapar. Bu nedenle bazı standartlara göre (örneğin Basler norm 2) saclar her iki yüzden en az 3 mm derinlikte ferritsiz elektrotla kaynak edilmelidir (yani yüzey kapak tabakaları en az 3 mm derinlikte ferritten arınmış olmalıdır).

2. Sigma gevrekleşmesi
500 ile 900 °C sıcaklık alanı içinde, kromla demir bir sert ve gevrek kimyasal bileşik meydana getirirler. Bu nedenle bu sıcaklık alanından kaynak ve her ne şekilde olursa olsun ısıl işlem sırasında kaçınılmalıdır.
Sigma gevrekleşmesi tehlikesi, kaynak malzemesinde ferrit oranıyla artar. Sıcak çatlak konusunda önerilen %4 ile 12`lik ferrit oranı aşılmamalıdır.

3. Krom karbürü oluşması
Yine ferritik krom çelikleri konusunda söylendiği gibi krom, karbonla birleşme eğilimindedir; bu eğilim gerçekten burada 500 ile 850 °C alanı içinde belirir. Ferritik çeliklerde ana sorun mekanik özellik kaybıdır. Austenitik çelikler de, karbür oluşmasıyla gevrekleşir ama burada korozyona mukavemet azalması ağırlıkta olmaktadır. Krom karbürü oluşabilmek için bireysel taneler krom verir, tane içinde bu krom eksilmesi sonucu da bilinen kristaller arası korozyon meydana gelir.

Sorunların çözümü
1. Kaynak metalinde % 4 ile 12 ferrit veren bir elektrot seçilerek, iş parçası yapısının hiç ferrite izin vermemesi halinde eş bir kaynak malzemesiyle kaynak edilmelidir. Aşağıdaki önlemler alınmalıdır:

ü bazik elektrot

ü çizgi (yani salıntısız) dikiş tekniği

ü alçak tabakalar arası sıcaklık

ü yüksek soğutma hızı

2. Doğru kaynak malzemesi seçimi. Sigma gevrekleşmesi bir yandan kaynak metalinde çok fazla ferrit içeriğinden, öbür yandan da 500 ile 900°C sıcaklık alanında çok uzun süre kalmaktan meydana gelir, l. sorunda olduğu gibi az ısı girişiyle kaynak edilmeli, ve bazik elektrot kullanılmamalıdır.

Sigma gevrekleşmesi yaklaşık 1000°C`ta tavlayıp su vermekle yok edilebilir (eritme tavı).

3. Zararlı krom karbürünün etkisi de eritme tavlamasıyla giderilebilir.

Krom karbürü oluşmasını önlemek üzere iki olanak vardır: Mümkün olduğu kadar düşük karbonlu çelik (ELC) kullanmak. Genellikle bu değer %0,03 C veya daha azdır. Daha önce de söylendiği gibi austenitik doku %0,02`ye kadar karbon kabul edebilir, bunun belki onda biri tane sınırında krom karbürü oluşturmak için kalır. Bu miktar, göreceli olarak kısa sürede kaynak birleşmesini belirli şekilde zayıflatmaya yeterli değildir. Artık her yerde stabilizasyon tekniği kullanılmaktadır. Çelik yeterli oranda niobium, titanyum veya vanadyumla alaşımlandırılır, böylece de karbon bu metallere bağlanır. Bu elementler kromdan fazla karbür oluşturma niteliğindedirler (niobium karbürü). Doğal olarak malzemede bir miktar gevrekleşme yine de kalırsa da bazen bu, mekanik mukavemet artışı açısından arzu edilir; buna karşılık korozyona mukavemette bir değişiklik olmaz. Bir sakıncası, bu stabilizatör katkılı kaynak dikişlerinin yüksek derecede parlatılamamasıdır.

% 4 ile 12 ferritli Cr - Nr çelikleri için kaynak kaideleri

Ön hazırlık:

ü Kaynak ağızları yağdan temizlenmelidir.

ü İş parçası topraklama kablosu kaynak yerinin yakınında olmalıdır.

ü Paslanmaz çelikten takımlar (krom çeliğinden kaynakçı fırçası, keskisi ve sair el aletleri) hazır tutularak, taşlama makinasına hiç kullanılmamış taş bağlanmalıdır.

ü Aralıklı puntalama halinde, puntalar alaşımsız çeliklerdekinden daha büyük olur.

ü Elektroda kısa salıntı verilir.

ü Büyük distorsiyon dolayısı ile iyi tespit yapılır.

ü Gereğinde iyi ısı dağılmasını sağlamak üzere bakır kitlesi kullanılır.

Isı yönetimi:

25 mm malzeme kalınlığına kadar normal olarak ön ısıtmaya gerek yoktur. Az ısı girişiyle kaynak (alçak akım şiddeti, daha yüksek kaynak hızı, küçük elektrot çapı) edilir.

Tabakalar arası sıcaklık mümkün olduğu kadar düşük tutulur.

Kaynak sonrası işlemler:

Kaynaktan sonra bir ısıl işlem genellikle uygulanmamaktadır. Özel durumlarda bir eritme tavlaması gerekli olabilir.

Cr - Ni çeliğini korozyondan koruyan ince oksit tabakası, kaynaktan sonra yeniden oluşturulmalıdır (fırçalama, gereğinde taşlama, polisaj, dekapaj, nötralizasyon).

Belli bileşikte bir yüksek alaşımlı çeliğin kaynak malzemesi dokusunun türü ve dolayısı ile kaynak kabiliyeti SCHAEFFLER DİYAGRAMI aracılığıyla saptanabilir.

YÜKSEK ALAŞIMLI ÇELİKLERLE ALAŞIMSIZ YA DA ALÇAK ALAŞIMLI ÇELİKLERİN KAYNAĞI

Kimya tesisleri ve kazan imalinde olduğu gibi tekniğin birçok alanında değişik türden çeliklerin birbirlerine kaynak edilmelerine sık rastlanır. Örneğin alaşımsız çelikten destek yada ayaklar Cr - Ni çeliğinden kaplara kaynak edilir. Keza haddelemeyle plaka saclar birleştirilir ve kaynakla değişik bir tabaka oluşturulur.

Bütün bu durumlarda değişik ana metaller saf kaynak ilâve malzemesiyle kaynak banyosu içinde karışır ve bunların hepsinden tamamen farklı bir alaşım ortaya çıkar. Mekanik özellikleri yüksek, çatlamaya hassas olmayan austenistik kaynak malzemesi, alaşımsız ana metalle karıştığında bir gevrek çatlamaya eğilimli, martensitik kaynak dikişi dokusu ortaya çıkar.

Her şeyden önce burada SCHAEFFLER DİYAGRAMI kullanılır. Her ana metal çifti ve karışma derecesine göre tehlikesiz bir kaynağa imkan veren bir elektrot seçilir. Bu hususta elektrot imalatçıları da yardımcı olurlar.

herkesden özür dilerim ,gereksiz yere bukadar uzattığım için, yönetici arkadaşlar gerekeni yaparlar sanırım...
 
Şimdi Mehmet Abi kusura bakma da böyle yazılar alt alta gelince de Kazım Abi ye hak vermeden olmuyor. Bu güne kadar kendisinden hemen hemen her konuda çok şey öğrendik. Özellikle sen de ben de. Hem yaşı itibariyle hem bilgisi itibariyle bu forumdaki ve diğer forumlardaki hemen hemen herkeze yol göstermiş birşeyler öğretmiştir. Burası tartışılmaz. Sanırım konu biraz da tartışmaların yüzyüze olmamasından da yanlış anlaşılıyor. Kırıcı olmaya gerek yok herkez için. O yüzden bir iki cümleye istinaden kırmış olmayalım Kazım Abi yi. Ben kendi adıma özür dilerim bir yanlışım varsa Kazım Abi. Saygılarımı sunarım size. Paylaşımlarınız devamını dilerim.
 
0.1 mm 15° 0.2 mm 20° ve 0.2 30° uclardan mevcuttur
 
konumu kapandı ne oldu arkadaşlar. ne güzel faydalanıyorduk, bilgileniyorduk. ecnebilerin bu huyunu seviyorum adamlar ölümüne paylaşımcı, yapmayın ne olur , zaman birlik zamanı dosluk zaman kardeşlik zamanı.
 
Yok arkadaşım konu filan kapanmadı merak etme...


biz birbirimizi eleştirirken dışarıda insanlar neler yapıyor neler... sonrada çıkıp gavura bak ne makine yapmış diyoruz....
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
130,118
Mesajlar
933,300
Kullanıcılar
453,190
Son üye
LegaLiss

Yeni konular

Geri
Üst