Makelsan Lion 1200VA (720W) UPS 360 wattı karşılamıyor?

Yani bu Ups 360 wattı karşılayamayacak durumda mı?
Bu durumda ne yapmam gerekiyor? teknik olarak bir çözümü var mı?
 
Son düzenleme:
Son düzenleme:
Açıkça anlaşılmaktadır ki UPS nin gücü sınırda kaldığı için kendisini kapatıyor.
Wattmetrede ölçülen 360W etkin güçtür. Bu güce ilaveten bir de kapasitif yükü eklemelisin.
Zaten anlaşılıyor ki PC de oyun oynarken yani PC yi full gücü ile çalıştırırken kapanıyormuş.
Diğer bir husus ise akülerin bozuk olması değil, düşük kapasiteli olması hususudur. Akü kapasitesi gerekli güç çekilirken düşüyorsa yani voltajı çok aşağılara düşüyorsa kapasitelerinin yetmemesinden dahi olabilir.
Bu husus test esnasında akü göstergesi takip edilerek görülebilir.

Az bir olasılık ise akü bağlantılarının gevşek yapılması ve tam güçte bağlantılardaki mili ohmlar seviyesinde de olsa bağlantı direncinden dolayı akü geriliminin buralarda düşmesi olabilir.
Ucuz ürünlerin PF değeri genellikle verilmez. Yine üreticiden talep edilebilir.
 
Usta pf değeri 0.5 olsa bile en azından 360 wattı bir kaç dakika çalıştıra bilmesi gerekir. upsi açtım bağlantıları kontrol ettim hepsi iyi gözüküyor. Son olarak yük altında akülerin kaç volta düştüğünü test edip yazacağım. Anladığım kadarıyla yapa bileceğim pek fazla bir şey yok? Akülerde sorun olursa değiştire bilirim. Ama kapasitif yükün tam olarak ne olduğunu anlayamadım.
 
Birde böyle bir video çektim yük altındayken aküden gelen voltaj bu. kendini kapatacak iken sonda vınlama sesi geliyor.
Makelsanın teknin servisine yazdım böyle bir cevap verdiler.


...Merhaba günaydın ,

Bahsi geçen sorunu ups gücünün yükünüzü kaldıramaması olarak değilde , akülerin yeterli süreyi karşılayamaması olarak anlıyorum .

Bu durumda cihazın akülerin de sorun olabilir, gerekli kontrolleri sağlayabilmemiz için anlaşmalı kargo firmamız Yurtiçi kargo 793376538 anlaşma numarası ile fabrikaya yönlendirmenizi rica ederim.

Cihaz gönderilirken mutlaka cihaz üzerine arıza durumunu açıklayan ve gönderen kişi iletişim adres bilgilerinin olduğu bir not bırakılması gerekmektedir.

İyi günler dilerim.


Ama ben Azerbaycanda yaşadığım için gönderemiyorum malesef.

videoyu buraya yükleyemedim linki bu
https://mega.nz/file/YItnCKZZ#xSbq8w70BoWyY-_mwpLKMMTHa-n_4rL1wc5tIwCWumo
 
360W olarak ölçtüğün değer görünür güçtür. Bir de görünmez güç vardır. Görünmez güç kapasitif veya endüktif olabilir. COSq ye göre değişir.
360W güce ilaveten COSq ile 200W civarı daha fazla güç çekiliyorsa, bu 560W civarı toplam güç çekiliyor demektir.
Bu da senin UPS için sınır demektir. Yani sen UPS ye 360W güç bağladığını sanıyorken bu güç aslında çok daha fazla olabilmektedir.
UPS yapısı gereği aşırı yüklenme durumunda kendisini kısa sürede kapatacaktır.
Bu durumu test etmek için tek yol vardır.
400W lık akkor flamanlı bir lamba bulabilirsen (4 tane 100W da olur) Bunu UPS ye bağlayıp sonucu tam teşhis edebilirsin.
400W lık lamba bağlı iken UPS çalışıyorsa sorun kapasitif yüklenmedir.
Kısa sürede birkaç dk gibi çalışıyorsa aküler yüklenmeden dolayı gerilimleri düşüyordur.

Bahsi geçen sorunu ups gücünün yükünüzü kaldıramaması olarak değilde , akülerin yeterli süreyi karşılayamaması olarak anlıyorum .
İlmine göre ölçüm yapılmazsa her türlü yanlış anlaşılmalar olabilir. Konu içerisindeki arkadaşlar da akü sorunu olarak anlamışlar.
Ama aküler sağlamsa sorunu çözmediğinden dolayı boşuna uğraşmış olacak, belki de yeni akü alarak boşuna masraf edeceksin.
 
Usta söylediğin o gizli yükü ben nasıl ölçe bilirim? yada ölçüle biliniyor mu? Ama söylediğin gibi bir test yapacağım. Lamba dışında ne ile test yapa bilirim? Bir yükün kapasitif olup olmamasını nasıl biliyoruz usta?
 
COSq ölçen aletler ile ölçülebilir.
https://www.3faz.com/entes-ecr-3-96-cosq-metre

Akkor flamanlı lambalar omik yük oldukları için COSq olayı da olmaz. Yani sen 4 adet 100W lık akkor flamanlı lambayı UPS ye bağlarsan 400W çekersin. Bu durumda UPS normal çalışıyor ve en azından birkaç dk sürede kapanmıyorsa herşey normaldir.
İşte böyle bir durumda akü durumunu incelememiz gereklidir.
Akülerin kaç amper oldukları ve 400W lık bir yükü kaç dk besleyebileceğini hesap eder bu duruma göre karar verebiliriz.
Akülerin 7A lik olsun. Toplam depoladığın güç 168W/h olacaktır. UPS verimini kabaca %60 olarak alsak o da eşittir 100W/h eder. Bu da demektir ki 400W lık akkor flamanlı lambayı en fazla 15dk çalıştırabilirsin.
Akü doluluk ve kapasite dahilinde 400W lık lambayı 15 dk değil de 5 ila 7 dk bile çalıştırırsa toleranslar dahilinde kabul edilebilir demektir.
Lamba testi önemlidir. Çünkü sen ölçümünde 360W ölçüyorsun ve UPS kapanıyor. Ama bilinmeyen unsurları ölçemiyorsun. Eğer lamba testi başarılı olursa burada kesinlikle COSq olayından bahsedebiliriz.
ÖNEMLİDİR:
Daha önce bahsetmiş olduğum bağlantı problemleri yani akülerin sıkı sıkıya irtibatlı olması çok önemlidir. Basit klemenslerle yapılmış ve tam temas etmeyen yüzeylerde aşırı direnç olacaktır. Bunu elektrikçi veya elektronikçi olan arkadaşlar bilirler.
Tam yüklenmede kontak dirençleri yükün tam beslenmesine mani olurlar.
 
-Akülerin marka modeli nedir?
-Üretim tarihleri üzerlerinde var mı, veya kodlamadan çözülebiliyor mu?
-Cihaz ne zaman alınmış, alındığından beri sürekli kullanılıyor mu ya da birkaç ay boşta ya da rafta yattı mı?

Bu sorular akülerin sağlığı hakkında biraz fikir verecektir. Ayrıca bu tür Elektronik cihazlar, kapasitelerinin üçte ikisi yükten daha fazlasına maruz bırakılmamalı.
 
Tamam usta o zaman şu lamba testini yapacağım. Ama aküleri şu an dışarı aldım bağlantıları çok sıkı gevşeklik yok. UPS ısındığı için aküleri cihazın dışında kullana bilirmiyim? Akülerin ömrünü uzatır diyorlar. Kabloların uzunluğu yetiyor zaten. uzatma yapmayacağım.. Birde benim voltmetrede powerFactor diye bir şey var onunla bir ölçüm ala bilmek mümkün mü?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…