Manyetik Bobinle Malzemeyi Kaldırma

yener74

Üye
Katılım
1 Eki 2007
Mesajlar
418
Puanları
6
Yaş
50
Çelik sektöründe yaklaşık 12 seneden beri çalışmaktayım.Daha önceki işyerimde saç malzemeleri genelde sabit mıknatıslı manyetiklerle kaldırma işlemi yapılıyordu.
Şimdiki işyerimde saçları kaldırıp tezgaha koyma işlemini elektrikle beslenen bir manyetikle yapıyorlar.Aynı vinç frenlerindeki gibi bir manyetik var ve beslemesi 220 V.D.C.
Benim düşünceme göre eğer manyetiğe gelen DC 220 V u manyetiğin gücüne göre bir elektrolitik kondansatörle takviye yapıp D.C 250 seviyesine yükseltirsem manyetiğin voltajı yükseldiğinden mıknatıslanması da artacak.
Sorunum ise yaklaşık 0.5 A akım çeken manyetiğe bağlayabileceğim bir elektrolitik kondansatör varmı ve bunun manyetiğime ısınmadan başka bir zarar verir mi:?
Konu hakkında bilgisi olan arkadaşım varsa bir zahmet yorum yapabilirse sevinirim...
 
Yener 74 arkadaşım elektromıknatısa kondansatör bağlayarak gerilimini yükseltemezsin 220V dc magnetler eğer 220v faz nötr devresinden besleniyorlarsa köprü diod çıkışı dc=acx0.9 dur. Eğer kondansatör bağlarsan çıkış voltajı dc=acx1.41 olur ama bu gerilim sanal bir gerilim olup magnet devreye girdiğinde voltaj 220v düşecektir.Bu gerilimi kondansatörle yükseltmek istersen 525v 100000mikrofarat bir kondansatör kullanman gerekir böyle bir kondansatörüde bulabileceğini sanmıyorum sana tavsiyem pirimeri ayarlı bir trafo kullanman örnek 220 /220/230/240/250v çıkışlı bir trafo kullanman primer 220vol sekonder 220/230/240/ve 250v olsun trafo gücünü magnet gücünden %20 yüksek tutmanı tavsiye ediyorum.trifazeden 220v dc elde etmek istersen pirimer 380v/390v/400v/ sekonder 85v/90v/95v/100v/olsun fazlar arası gerilim trifazeden 6 adet diodla elde edeceğin dc=acx1.35 dir.istediğin gerilimi ister pirimerden istersen sekonderden ayarlayabilirsin kondansatörle gerilim yükseltmeni tavsiye etmiyorum. ekte 20 ton ve 35 ton yük kaldıran elekromıknatısların resmini koydum inceleyebilirsin.
 

Ekli dosyalar

  • DSCI0001.jpg
    DSCI0001.jpg
    91 KB · Görüntüleme: 40
  • DSCI0002.jpg
    DSCI0002.jpg
    94.3 KB · Görüntüleme: 34
  • DSCI0003.JPG
    DSCI0003.JPG
    95 KB · Görüntüleme: 26
  • DSCI0004.jpg
    DSCI0004.jpg
    89.6 KB · Görüntüleme: 35
Moderatör tarafında düzenlendi:
ilgilenip cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.Dediğinizi yani trafo üzerinden gerilim düzenlemeyi deneyeceğim.
Çalışmalarınızda kolaylıklar ve esenlikler dilerim
 
slm yener74 manyetiğin çalışma gerilimi-akımı aralığınıda bilmende fayda var diye düşünüyorum. gerilimi yükselttiğinde bobini yakabilirsin malzemeyi kaldırmışken bobinin yanmasını istemessin herhalde.

kolay gelsin
 
mesut arkadaşım
biz genelde vinçlerin vira-mayna frenlerinde 100 W trafo üzerinden 24 V dc voltaj kullanıyoruz.Manyetik daha iyi çeksin diye KBPC 3510 köprü diyot çıkışlarına voltajı yükseltsin diye 63 V 3600 mf kondansatör bağlıyoruz böylece vinç çalıştığında manyetik fren voltajını emmesi kesilip 24 v civarında tutuyor.Bobinde hiç yandığını görmedim.En fazla yansa köprü diyot yanar.
 
haklısın yener kardes sana katılıyorum yansa yansa kopru dıodlar yanar onun da pıyasadaki maliyeti 15- ila30ytl arasında degısıyor..kolay gelsın

iyi calsmalar

suan ogrencıyız ama ilerde bende bir usta olacam

tabiii müşteri memnuniyeti ile

KMYO
 
Arkadaşlar benimde manyetik vinçlerle ilgili bir problemim var.
Bir vincimizde 3 fazdan diyotlarla elde edilen, DC 150V ile beslenen iki bobinimiz var. Kaldırma gücü gayet iyi fakat malzemeyi bıraktırmakta problem yaşıyoruz. Ters gerilim uygulama süresini kısa tuttuğum zaman bırakmıyor. Uzattığım zamanda bazen alan tersine dönüyor ve malzemeyi tutmaya devam ediyor. Ayrıca tek elektromıknatıs bağladığımızda farklı, çift bağladığımızda ayarlamak gerekiyor. Benim merak ettiğim bu bıraktırma işini kesinleştirecek daha iyi bir yöntem var mı? Bobin yükü boşaldığında ters voltajı otomatik kesmek gibi...

Yada iki bobin bağladığımızda bıraktırmak için bu bobinleri araya küçük bir direnç ekleyip kutupları ters olacak şekilde kontaktörle birbirine bağlasam olurmu sizce?

Saygılar,
 
Sayın Aykanat bobinlerin enerjisini dc taraftanmı yoksa ac taraftanmı kesiyorsunuz.Eğer dc taraftan kesiyorsanız ve yine gecikme oluyorsa bobinlere ters paralel diod bağlayın bobinin enerjisi kesildiğinde bobin uçlarındaki polarite tersine döner ve diod üzerinden kısa devre olur ve magnet malzemeyi bırakır.Aslında mıknatısın bırakmama nedeni nüve olarak kullanılan demirin yumuşak demir ve font olmamasından kaynaklanıyor nüve olarak kullanılan demirin karbon oranı düşük olması gerekiyor.piyasada karbon aranı düşük malzeme st37-2 malzemedir.yeni magnet ihtiyacınızda nüve spektro analizi isteyiniz.Saygılar
 
Elektromıknatıs besleme devrelerinde,bobin enerjisi kesildiğinde oluşan ters E.M.K. önlemek için söndürme dirençleri,diyot v.s. gibi elemanlar kullanılmalıdır.Elektromıknatısı üreten firmanın bu devreleri yapmış olması gerekir.Bu devreler yapılmış veya arızalanmış olabilir.Kontrol ediniz.Yoksa ilave edilmesi gerekir,bilginize.
 
Arkadaşlar merhabalar ;

Ben aranıza yeni katıldım.Benim de aynı sorunum var. Bobin enerjisi kesildiğinde oluşan ters E.M.K. önlemek için yardımınıza ihtiyacım var.
Yurt dışından gelen bir elktromıknatıs parçasının tamirini yapıyorum.Tamirini yaptığım için elektromıknatısın üzerinden çıkan nüveleri tekrar kullanıyorum ve sorun olmuyor.Enerji kesildiğinde metalin üzerinde herhangi bir mıknatıslama kalmıyor.Bobinimizin enerjilenme ve bırakma süresi çok kısa .Saniyeler içinde defalarca çekip bırakması gerekiyor.
Tamirini yapmak zahmetli ve zor olduğu için , kendimiz sıfırdan imalini yapmak istediğimizde nüve sorunuyla karşılaşıyoruz.Burada nüve için değişik metallerden denememiz oldu.Fakat hepsinde mıknatıslanma bırakmadığı için başarısız olduk.Nüve analizi yaptırdığımızda ST-37 metalini veriyor.Onu da denedik ama onda da başarız olduk.Elektromıknatıs da direnç diyot gibi malzemeler kullanamıyoruz.Sorunu nüve ile çözmemiz gerekiyor.(Orjinalde olduğu gibi)

Bu konu bizim için çok önemli.Eğer bu sorunu çözemez isek tamirci olmaya devam edip elin yabancısına mahkum kalacağız. Bu konuda bize yardımcı olabilecek tüm fikirleriniz ve yönlendirmeleriniz bizi mutlu edecektir.
Adet olarak da binlerle belirtilen miktarlarda ihtiyacımız olacaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,073
Mesajlar
932,796
Kullanıcılar
453,068
Son üye
Mustafa6173

Yeni konular

Geri
Üst