mikrodenetleyici ile reaktif güç kompanzasyonu

deremos

Üye
Katılım
1 Kas 2009
Mesajlar
82
Puanları
1
Yaş
37
arkadaşlar merhaba,
mikrodenetleyici ile reaktif güç kompanzasyonu yapacağım. . acaba akım ve gerilim bilgisini elde etmek için hall effect sensörlerini kullanabilirmiyim..mesela lv-25p ve la-55p isimli elemanlar var,bunları direk fazlara bağlayarak bilgileri elde edebilirmiyim ? herhangi bir fikri olan arkadaşların cevaplarını bekliyorum. .teşekkürler. .
 
Son düzenleme:
hocam ilgilendiğin konuyla alakalı olarak forumda daha önce ciddi tartışmalar olmuştu.ilgilendiğin konu basit bir konu değil önce onu söyleyeyim
bu konuda biz forum katılımcılarına faydan dokunacaksa lütfen bilimsel düzeyde olsun.özellikle forum yöneticisi sayın tossun2008 bu konuda çalışmalar yapan bir katılımcımızdır.tristörlü kompanze sistemlerinin özünü oluşturan bir dal seninki
bizlere faydan dokunursa ne güzel derim.......
akım vede gerilim bilgilerini hall efekt sensörleriyle elde etmek güzel bir çözüm
önemli olan bu analog bilgileri uygun analog dijital konvertörlerle çevirip işlenecek dijital bilgi haline getirmek
 
hocam merhaba,konunun ne denli çetin olduğunun farkındayım. .bu işte yalnız değilim zaten,tek başına altından kalkabileceğim bir konu değil. . bildiklerimi ve projemizin her safhasını sizlerle paylaşırım elbette ancak,bundan ne kadar faydalanacağınız size kalmış :)
ancak sizinde faydanız lazım bize ki,tam bir paylaşım ortamı olsun. .

evet hall effect sensörünü kullanabilirsek gerçekten güzel olacak. . işin program kısmında bir problemimiz yok. . şimdilik hakkında pek bilgimiz olmayan bu sensörleri araştırıyoruz. .
bilgisi olan arkadaşların ilgilerini de bekliyorum. .
 
Nasıl ölçtüğün bu işte çok önemli değil aslında , biri akım sensörü ki bu akım trafosu diye geçiyor halka şeklinde ana faz girişine takılıyor , çıkışı sarım sayısı oranında analog voltaj şeklinde elimizde , her faz için 1 tane lazım tabi , gerilimi bilgisini de almak zaten basit. 3-5 tane akım trafosu bulursun ama olayın boyutları büyükse çinden getirtmek gerekir ki fiyatları aşırı ucuz.

Olay bundan sonra sıkıntı:


1- Elde ettiğin bu 2 datadan cosfi yi hesaplamak
ki bu basit rlc devrelerindeki gibi akım gerilim arası sıfır geçişleri bulup aradaki faz farkını bularak olmuyor. Çünkü çekilen akım sinüsoidal değil . Akımın hormoniklerinin çıkarılması gerekli ki bu da Kompanzasyon sektörü için önemli bir konu ki maddi değeri var , Mohan'ın Güç Elektroniği kitabında da açıklanıyor aslında ama ben hobi olarak girmiştim bu konuya bıktım bıraktım.

Analog Devices ADE7758 Poly Phase Multifunction Energy Metering IC with Per Phase : akım gerilim bilgisini gir , cosfi çıkışını al : ) kaç paradır nasıl kullanılır bilemem fakat tossun2008 abimiz bulmuştu zamanında , ki muhtemelen daha yeni versiyonları fln da vardır. Aksi durumda harmonikleri kendin çıkarmaya çalışırsan bir mikrodenetleyici ile bu yüksek seviyede bir MCU gerektirirki anca DSP 'ler fln kurtarır. Onlar da ayrı bir dert.
Popüler bir kompanzasyon cihazını alıp kalbini söktüğünde bu entegreden çıkacağını tahmin ediyorum , param yoktu alamadım ben : )

Diyelim bu işi hallettik,artık cosfiyi biliyoruz , aktif enerjiyi reaktif enerjiyi biliyoruz , geriye kondansatörlerin devreye sokulması kaldı. Ne kadar Kondansatör lazımsa reaktifi sıfırlamak için okadar kondansatör devreye girecek , cosfi istenilen aralıkta tutulacak.

2-Kondansatörlerin devreye sokulması

Farklı farklı kondansatörlerin var bunların devreye girmesi lazım , bunlar eskiden röleyle kontaktörle yapılıyordu ki artık bu şekilde kullanılmıyor. Yarı iletken anahtarlarla yapılıyor. Tristör , Triyak.
Cosfi hesaplandı diyelim 3 tane kondansatör devreye sokulacak , hemen bunları devreye sokalım şeklinde olmuyor bu da , devreye sokulduğu sırada voltaj yüksek ise ki bu değer 250-300V civarında da olabilir bu durumda arada gerilim farkı çok iken kondansatörü devreye soktuğumuzda hem kondansatörün ömrünü yemiş oluyoruz bi süre sonra yanıo kullanılmaz hale geliyor falan filan , en önemlisi bunları süren yarıiletken anahtarı tahrip etmiş oluyoruz. Bu anahtarların di/dt 'ler dv/dt leri çok önemli , yanlış hatırlamıyorum bu özellikleri geliştirilmiş tristörler triyaklar var.

O yüzden kondansatörleri dolu tutuyorlar ve devreye girmesi gerektiği sırada voltajın tepe noktasını takip ediyorlar , voltaj max. noktaya geldiğinde kondansatör devreye sokuluyor , kondansatörler de zaten o sırada dolu olduğundan aynı voltaj değerinde oluyor. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz voltaj normal seyrinde +311 - 311 gidip gelirken -311 olduğu sırada , full dolu olan kondansatörü devreye soktuğumuz sırada (+311) , 622V voltaj farkı oluyor ki bu çok tehlikeli bir durum , hem kondansatör için aradaki yarı ileken malzeme için. Yani voltajın -331'den +311'e gelmesi beklenmeli ki bu süre de zaten 10ms .

Bu yöntemi niye kullanıyorlar tam anlamış değilim aslında , ben şahsen kondansatörü boş tutup voltajın sıfır geçişi sırasında kondansatörleri devreye sokardım. Vardır bi bildikleri heralde araştırmak lazım bunu.

3 - Son konu da Tristör triyak sürücü devrelerinin hazırlanması , malum narin elemanlar herşeye bozuluyorlar , ısınıyorlar . Bildiğiniz gibi kullanımı da transistler gibi basit değil , Snubber devreleri diye derin bir konu var ki o da mohanda detaylı , nette de görmüştüm baya.

Bu anlattıklarım aylardır ateşli bir şekilde tartışılan " kendi tristörlü kompanzasyonumuzu yapalım" konusunun özeti .

Bu alanda ciddi paralar döndüğü için bilgi aslanın ağzında , daha forumlara yeterince düşmemiş bir konu , forumda da bolca kompanzasyoncu var eminim merakla takip ediyorlardır konuları : ) belki mesajı sildirmek de istiyorlardır : )
yada yanlış biliyoruzdur gülüp geçiyorlardır bilemiyorum..

Sen niye bu konuda daha fazla uğraşmadın dersen , benim görüşüm bu konuda dönen para yeterince bölünmüş durumda , yurt dışı zaten almış başını gitmiş , yani artık forumlara düşmesi gereken bir konu , daha fazla üzerinde emek harcamaya gerek görmedim.

Sonuç olarak bilgiyi edinmek biraz zor. Çalışmalarınızda ve paylaşımlarınızda başarılar.
 
dostum sorun değil açıklaman için sağolasın önemli olan uğraşılan konunun öyle basit bir konu olmadığını kavramak.önemli olan işletmeler için bir sorun ve masraf kapısı olan reaktif enerji dengeleme işini minimum masraf ve %5 hassasiyetle çözmek.kaynağa reaktif yük bindirmememk.bunu yaparken tristörlerin faz kontrol özelliklerinden faydalanmamak .50 hz düşük bir frekans
faz kontrol tristörleri ucuz.tetikleme zamanlarını mikro denetleyiciden alma programlarının değişik örneklerine ihtiyacımız var.deremos arkadaş elde ettiğin verileri işleyip çıkış olarak değerlendirmen lazım.bunuda dijital olarak yapmak en mantıklısı.
 
Dediğim gibi ADE5578 entegresi , bu konu ile ilgili tüm parametreleri kendisi hesaplayıp MASTER olan mikrodenetleyiciye iletiyor. Sıfır geçiş hesaplamaları da dahil ki bunlar da tetikleme zamanını doğrudan ilgilendiriyor. Programlanabilir set değerleri de var ki bu da kesme çıkışı olarak dışarıya verilmiş.

Energy Metering IC konusu zaten yeterince geliştirilmiş durumda üreticiler tarafından.

Tüm işleri kendisi halletiği için Mikrodenetleyiciye yapacak iş kalmıyor .
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,735
Mesajlar
929,371
Kullanıcılar
452,457
Son üye
powerotomasyon.net

Yeni konular

Geri
Üst