burada kafayı karıştıran şey tamamen kare dalga. aslında bana göre, kare değil dikdörtgen dalga denmeliymiş.
şöyle düşün, anahtarına, ark dalgalanmaları yapmayacak şekilde bir iki direnç bağladıktan sonra, mosfetin gate'ine bağla ( anahtarla mosfet arasına da bir direnç koy, mesela en azından 1k. böylece gereksiz akım geçişleri olmaz )
Sonra kronometreyi karşına koy, yarım saniye anahtara bas, sonraki yarım saniyede bırak. bunu sürekli tekrarlarsan, 1hz frekansında kare dalga üretmiş olursun. mosfet de bu kare dalgaya göre açılır veya kapanır.
Burada senin asıl sormak istediğin şeyin, kare dalganın muntazam olmak zorunda olup olmadığı diye düşünüyorum. şöyle ki, kare dalga her zaman kare olmayabilir. anahtara yarım sn bas. 1.5 sn basma. bu durumda da bir nevi kare dalga üretmiş olursun. 1 sn bas, 3 dakika basma. bu da bir nevi kare dalga sayılır.
sinyal illa grafik olarak da kare şeklinde olmak zorunda değil. bu yüzden anahtarla dilediğin şekilde kare dalga üreterek mosfet'i sürebilirsin.
Bir arkadaş ısrarla röle kullan demiş. Röle kullan demesindeki sebep, eğer işi anahtarla yapman gerekiyorsa, mosfet'in amacı olan yüksek hızlarda aç kapa işin olmayacak. bu durumda boşuna mosfetle uğraşmış olacaksın. rölelerin kumandası mosfetlere göre çok daha kolaydır gibisinden demiş.
bu noktada dikkat etmen gereken şeyleri diğer arkadaşlar zaten söylemiş. önemli olan, mosfet'e doğru voltajı uygulaman. transistör yapısı gereği gate'e verdiğin voltaj ve akıma göre direnci değişiyor. mosfeti anahtar gibi kullanmak için, direncinin en düşük olacağı şekilde gate'ine voltaj uygulaman gerek. bu voltajın ne olması gerektiği de, kullanacağın mosfet'in datasheet'inde bulunur.