motor ölçme

yada olcu aletı kulanmayı bılmıyorsan en basıtı serı lamba dır

ölçü aletini kullanmayı bilmiyorsa ölçü aletini kullanmayı öğrenecek yada bilenlere bırakacak yarım hoca imandan yarım doktor candan eder
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Yanık olduğunu anlaman için ölçü aletiyle ölçmene gerek yok şayet motor yanıksa kokudan yanına yaklaşamazsın zaten.
Bir motorun yanık olup olmadığı kokusundan yaklaşık 3-4 metre mesafeden anlaşılır zaten
 
ana sargı ve yardımcı sargı uçları birbirinden ayrılır ana sargı ve yardımcı sagı omajları ölçülür gövdeye kaçak kontrolü yapılır.Yeterli olduysa sevindim
 
şöyle de bir durum da var. omajı eşit şekilde gösterir bazen lanet motorlar. ancak fazlar arası akım çekişi farklı olur. 2 faz 4.7 amper çeker örneğin 3. fazda 7 amper görürsünüz. motor zaten çalışırken de belli eder bunu termik attırır sürücüyü arızaya geçirir vs. böyle bir durumda ki 3-4 kez de başıma geldi. genelde yapılan ya termik değerini yükseltmek ya da sürücü parametresini değiştirmek olur (yanlış ayarlandı herhalde diyerek) sonucu da motor koruması da iptal olduğu için motorun tamamen yanması olur. motor sarıma gider gelir ama termik ya da sürücü değeri unutulur bir problemde yine yanar uzar gider. en temizi böyle bir durumda direk sarıma göndermektir. kavrulan sargı yenisi ile değiştirilir. işte kavrulma ya da bazı yöresel tabirle "motor az yanık" olayı budur :)
 
ölçü aletini buzer konumuna al probun birini motorun gövdesine diğerine sargı uçlarına tut ötüyosa uf olmustur :)
az ciddiyet lütfen

motor sargılarından herhangi birinin gövdeyle teması varsa motor yanıktır
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
LCR metre ile omaj değerlerini ölçebilirsiniz.Cihazı XL moduna alıp motor sargılarını ölçütüğünüzde size henry cinsinden değer verir.Bu değeri 2 x pi x f x L formülünde L yerine henry değerini çarptığınızda size omaj değerini verir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,994
Mesajlar
922,364
Kullanıcılar
451,203
Son üye
ilayda.ugur

Yeni konular

Geri
Üst