motor kablo kalınlığı

Arkadaslar,
Teknık Adam hocamızın dediği gibi, aslında motor devrelerınde 2,5 mm den aşağı kesit kullanılmaması temayüldür. Ancak son kullanım yeri, makına içinde belkı kullanıyoruz. Bazı şeyleri fazla ınceeyıp
, hata kusur arama karsımızdakı arkadaşı sorgulama gıbı de gelıyor. Söyluyorsa bi bildiği var da söylüyordur. Bılgı veren arkadaşların , profıl bılgılerıne bakdıkdan sonra karşı cevap yazarsak forumu da fazla meşgul etmemiş olurz.
Saygılar..
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
peki bu motoru 220 volt ta çalıştıracak olsak yani tek fazlı asenkron bir motorda çekilecek akımı nasıl bulabiliriz.
 
2.5 mm2 kablonun 20 metre gibi bir yerde çalışacak 2.2kw motor için uygun olmadıgını iddaa eden arkadaşlar bazen kagıt üzerindeki hesaplamalar yanıltıyo kablo kesiti bence yeterli benim kullanmış oldugum makinelerde teknolojisine hayran oldugumuz almanlar 7x1mm2 kumanda kablosuyla 2 adet 1.1 kw motor çalıştırıyolar bu olurmu?
 
Sayın arkadaşlar,bu tür konularda ben şunu çekerim şu kadar mesafeye yeter,yok o böyle diyormuş,şöyle diyormuş vb. terimler kullanmak bu tür işlerle uğraşan kişilere yakışmıyor bence.Görmüş veya yapmış olabildiğiniz bir işin doğru veya yanlış olabileceği zamanla ortaya çıkacaktır zaten.(Yanmalar,aşırı yüklenme,ısınma,gereksiz maliyet vb. nicesi).

Peki bu kadar şeyi yazacağımıza açsak bir kitabı,akım hesabı nasıl yapılır,gerilim düşümü nedir,sistem katsayısı nedir,kablo çekimi nasıl yapılır,bunun akım üzerinde etkisi nedir,bir kanalda kaç farklı besleme kablosu götürmeliyim,olası bir hatada benim başıma ne gelir,sigortam ne derece benim sistemimi koruyacak gibi burada binlerce seçenek sürebiliriz.Boşverin kitap karıştırmayı hadi,forumda araştırsak zaten formüllerini bulacağız.

2 dk hesap yaparak olabilir mi,olmaz mı diye sonucunu kesin olarak bulabileceğimiz bir şey için bu kadar gereksiz yazı yazmanın sebebi nedir onu anlayamıyorum.

Bu kadar anlattıktan sonra da,ne yazmış bu adam ben çeker kablomu giderim diyorsanız da ne ala,keyfiniz bilir..Saygılar
 
Kablo akım taşıma kapasiteleri
 

Ekli dosyalar

  • KABLO AKIM TAŞIMA KAPASİTELERİ.doc
    191 KB · Görüntüleme: 47
soru ve cevap harıka güç hesabı sadece başka birşey yok arkadaşım. zaten nominal değerler motor etiketinde de yazıyor. hesap bilmene gerek yok yani
 
Arkadaşlar motordan çıkan tel çapına eşit degerde kablo ile çıkarsanaız yeter
maliyeti arttırmanın geregi yok bence saygılar :D
 
arkadaşlar son model avrupa standartlarındaki makinalarda bile 4x1 lik kullanılan 3 fazlı birçok motor var arkadaşa 2,5 luk kesit uygundur kesinlikle problem yok asansöre gelince tabiki şarlar biraz daha zorlanır zaten iletken kesiti hesabında çıkan kesitin bi üst kesiti kullanılır
 
2,5 MM2 kablo yeterlidir. masraf yapmanın geregi yoktur.
 
bunun için inverterlerin veya motorların kataloglarına da bakabilirsin. Özellikle inverter kataloglarında kaç W lık motora ne kesitte kablo takacağın yazılıdır. Güvenlik için genelde biraz daha esnek yazarlar. Örneğin 2x4 değil de 2.5x4 gibi.
Kullandığın kablo da yeterli.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,847
Mesajlar
920,962
Kullanıcılar
450,950
Son üye
BERKEN

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst