Motor sürücüleri için Toroid-Trafo

Alt ust kapatmakta fayda var. Manyetik alan buralardanda yol bulacaktir.

Bir onrmli nokta daha bu bakir folyonun topraklanmasi gerektigini unutmayalim.
 
Toroid trafolu regülesiz (unregulated/linear) güç kaynakları ile ilgili bir örnek. Videyo örnek alınarak güç kaynağı yapabilmek için yeterli kalitede açıklama içermiyor ancak yapının anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Yapılan güç kaynağı CNC router da kullanılıyor. Dak 4:25'den itibaren seyretmeye başlayabilirsiniz.

Ana elemanlar;

* Toroid trafo: Şebeke voltajını istenilen seviyede AC voltaja dönüştürmek için gerekli. Örnekte (UK 230 VAC) 243VAC şebeke 56VAC'ye düşürülüyor. Trafodan iki ayrı ikincil (sekonder) çıkış olsa da birleştirilerek kullanılmış. Farklı devrelerle farklı DC voltajlar da elde edilebilir.

* Köprü diyot (Rectifier): Dört diyot kullanılarak da yapılabilir ancak hazır olarak satılıyor. Sinüs dalgaları halindeki değişken akımın (+) kısımları kesilerek ayrılıyor, (-) kısımları ise ilave olarak (+)'ya da çeviriliyor. Alü levhaya bağlı köprü diyottaki ısınma nedeni ile termal macun sürülüyor.

* Kapasitör: Köprü diyottan çıkan akım + da olsa hala dalgalı bir akım. Sürekli dolan kapasitörlerden alınan çıkış sayesinde büyük oranda dalgalanmayan DC akım elde ediliyor. Sanırım yeterli büyüklükte tek bir kapasitör yerine 4 adet (4700uF, 100V) paralel bağlanarak kullanılmış. Sonuç olarak 77 volt DC elde ediliyor.

Konunun tehlikelerine dikkat çekmek istiyorum. Mutlaka elektrik konusunda yetkin kişilerden yardım alınmalı. Güçlü kapasitörler (dolu iken) veya yüksek DC voltajlar bile ölüm tehlikesi yaratabilir!


Router ın yapımı pano da dahil ayrıntılı anlatılmış;
http://www.mycncuk.com/threads/4513-3-Axis-CNC-router

Unr1.jpg Unr2.jpg
 
Son düzenleme:
Bu bakır folyolar genelde ses sistemlerinde önem arz ediyor. Nedeni ise mesela şöyle anlatayim. Bir pikap için anfi yaptınız. Pikabın giriş voltajı bir kaç milivolttur ve bu bir kaç milivolt yüzlerce katına yükseltilmesi gerekir. Eğer etrafta oluşan manyetik alan yayan transformatör v.s. var ise bunların oluşturacağı iletkenler üzerindeki indüklenme hoparlörlerden zırıltı ( 50 hz parazit ) oluşturacaktır.

Bundan kurtulmanın en kolay yolu trafoyua bir faraday kafesi yapıp bu yayılan manyetik alanı yakalayıp en kısa noktadan toprağa iletmektir.

Benim cnc de kullandığım motorlar için AC 110Volt 3000 watt besili bir trarom var. :D Bu trafonun altlı üstlü her yerini tel kafesle kapatıp toprağa versem pano içinde sıkıntı çıkarmaz yani doğru mu ?
 
Benim cnc de kullandığım motorlar için AC 110Volt 3000 watt besili bir trarom var. :D Bu trafonun altlı üstlü her yerini tel kafesle kapatıp toprağa versem pano içinde sıkıntı çıkarmaz yani doğru mu ?
pano sac ise sadece üstünü ve yanları kapatman yeterli
 
Toroid trafolu regülesiz (unregulated/linear) güç kaynağı ile ilgili bir farklı bir örnek, görece daha basit bir yapısı var. Trafonun 12AC voltluk çift çıkışı birleştirilerek 24VAC olarak kullanılıyor, kapasitör 47000uF/50V'luk, güç kaynağı CNC için kullanılıyor.

 
Trafoları bakır folyo ile sarmak elektro manyetik dalga yayılmasını engeller mi?

İçinizi rahatlatabilecek bir videyo. Toroid trafolar ses sanayinde ve özellikle anfilerde çok kullanılıyor. @serkan_48 dediği gibi sesin kalitesi çok önemli, parazit olmaması gerekir. Sanırım manyetik alan toroidin dışında gerçekten sıfıra çok yakın. Etrafına basit bir bakır folyo sarılması ve folyonun topraklanması yeterli olacak gibi. Emniyetli olsun derseniz alt ve üst kısmına da konabilir.

 
Son düzenleme:
Evet, esasında CNC panolarında toroid trafoların ekranlandığını hiç görmedim. Vesvese yapıyor olabilirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,949
Mesajlar
921,965
Kullanıcılar
451,138
Son üye
ilkerx

Yeni konular

Geri
Üst