MSI batarya sorunu

Olmaz. Şarj tutmazlar. Tutsa bile hemen voltajları yüke binince düşerler.

Bi satıcı ben sana yapayım dedi 18650 den matkap için batarya ama elindeki adaptör olmaz pilleri öldürür diyor. Doğru mudur yoksa satmak için mi söylüyor anlamadım. Bendeki matkap 18v adaptör 24 volt ve adaptörü bağladığı aparat 18v çıkış veriyor. Biz 5 tane 18650 kullancaz 5s bms kartıyla.
 
En kisa yoldan anlatayım. Her pilin verebileceği maksimum anlık akim degeri bellidir. Matkaplar motoruna gore 10-30 hatta 40 ampere kadar akim çekebilir. Laptop bataryalarindan çıkan piller genelde en fazla 4-6 amper anlık akim verebilir. Yani tek sira seri laptop pilleriyle olmaz.
 
5 adet pil 4.2 volttan maksimum sarj gerilimi 21 volt yapar. Sizin adaptorunuz minimum 22 yada 23 volt ve yeterli sarj akimi olan 18650 sarji icin 1 amper gibi bir akimi verebiliyor olmasi gerekir.

Bazi supurgelerde kullanilan nikel pillerin sarj gerilimi yapilacak yeni bataryaya uymamasi sorunu olabilir. Nikel pillerin sarj akimi 100 ma gibi bir degerde oldugu icin lityum pilleri sarj etmeyebilir.
 

3.7x5 değil mi? O şekilde 18.5 v olarak hesapladim ben. 1A değil adaptörün akımı galiba


O zaman ben almayayım o pilleri hocam çünkü adam 2000-2400 Mah falan diyodu zaten çıkma piller. Yani 4 amper bile değil galiba bunlar. Bahsettiğiniz ampere ulaşmak için bu bana söylenen pillerden kaç tane paralel yapmam lazım?
 

Ikisi farklı şeyler.

Pilin kapasitesi 2000 mah olabilir. Bu demektir ki pil tam doluyken yani 4.2 voltken sabit 1 amper cekerseniz size 2 saat bu gücü saglayabilir. Diğer taraftan bahsettigimiz sabit cekilen 1 amper değil de 30 amper olursa (yani matkap), bu pil eğer 30 amperi anlik kaldırabilecek güce sahipse , size 8 dakika boyunca bu gücü saglayabilir. İşte laptop bataryalarindaki piller bu 30 amperlik anlik gücü saglayamadigindan aniden bosalacak ve çıkış veremeyecektir. Matkap da en ufak zorlanmada calismayacaktir.

Diyelim ki yaptınız calistirdiniz. Iyi kötü de is görüyor. Bu piller kesinlikle kisa sürede ölür. 2 tane matkapta yaptim denedim verimsiz oldu. Piller de boş yere öldü, çöp oldu. Hem emeğe hem de harcanan paraya yazık.

İlla matkabi modifiye edecekseniz sony vtc pillerden veya benzeri Samsung, Panasonic, Lg gibi markalarin yuksek akima dayanan pillerinden alın. Buna uygun bms karti ve balansli sarj icin ya devre ya da buna uygun sarj aleti alacaksiniz. Balansli devre karti bile olsa voltaj ve akim ayari sart. Tabi değer mi degmez mi size kalmis
 

Hocam sağolun vazgeçtim yapmaktan dediğiniz gibi boşa zaman ve para kaybı. Ama bilgi edinmek için soruyorum. Bu piller 3.7V diye satılıyor siz 4.2 diyorsunuz biz diyelim 12V isteyen bi güç kaynağı oluşturmak için hangisini göz önüne alcaz? Sony Vtc5 aldım ben 3.7v yazmıştı satıcı hatta pilsitesi diye ünlü bir satıcı galiba.
2. Sorum da bu bahsettiğiniz balansli şarj için tavsiye edebileceğiniz uygun fiyatlı bir şarj aleti var mı çünkü ilerde kullanacağım projelerde ( mesela oğluma uzaktan kumandalı araba) kullanabilirim. Bu arada bunun için lipo pil kullan dedi bir arkadaşım ama patlama tehlikesi var diyenler olduğu için çocuk için tehlikeli olabilir diye vazgeçtim.
 
https://www.gittigidiyor.com/bilgis...MInN2ro6XZ5gIVhoeyCh3eFA_NEAQYAiABEgIyzvD_BwE
bu cihazla ile pillerinizi tek tek şarj edin.
resimdeki piller kaliteli pildir.
tek tek şarj ederek bütün pilleri kullanabilirsiniz.
 

Mesela araba aküleri 12 volt olarak satılır ama aslinda 14.4 volta kadar sarj edilir. Yine sarjli kalem piller de 1.2 volt yazar ama 1.44 volt ile sarj edilir.

18650 lerde de kimisi 3.6 volt kimisi de 3.7 volt yazar. Bu nominal voltajidir. Sağlıklı ve daha uzun ömürlü olmasi icin 4.10 volta kadar sarj edilir. En fazla da 4.20 volta kadar sarj gerilimi uygulanır.

Lipo piller ise 4.25 volt ile kadar sarj ediliyor diye biliyorum. Ayrıca lipo piller lityum pillere göre daha hafif ve çok daha yüksek anlık akimlar verebiliyor. Oyuncaklarda da durum değişir. Mesela drone gibi hem cok akim ceken motorlara sahip hem de hafif olmasi avantaj saglayacak lipo piller tercih ediliyor. Yani ne amaçla kullanacaginiza bağlıdır.

Galiba lityum pillerle ilgili bir konu acsam iyi olacak .

Balansli şarj yapabilen en cok bilinmis olani imax b6. Orijinali Skyrc markasidir ama daha uygun fiyata klonlari da var piyasada.

Veyahutta ayarli güç kaynağı ile beraber balans devresi de alsaniz olur. Ne de olaa her iki durumda da bms devresini almaniz gerek.
 
Merhaba arkadaşlar tekrardan bu konuda bilgi alma ihtiyacı hissettim de. Pil Kapasite ölçme cihazı aldım da şimdi benim pilleri puntalarindan tek tek söküp olcsem ve sonra geri yerine taksam o devreye zarar vermiş olur muyum yine de?


Hocam ustlerde ayrıntılı anlatmışsın zaten o zaman ben bir pili söküp olcsem de eeproma zarar gelmiyor çünkü 3 lü seri bozulmuyor doğru mu?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…