NÖTR HANGİ DURUMDA ADAMI ÇARPAR

Slm sayın Fatih Özdamar...Kendi adıma konuşayım bu zamana kadar hiç TN sistemle işim olmadı...Yalan mı sölüyeyim..Ama bu forumda teorik de olsa az çok bilgi edindim..Bu durumda Sayın Öksüzçocuk bizden daha tecrübeli ve bilgilidir..Bunu sölemeye gerek yok zaten...İşin içinde oldugu için hem TN sistemin uygulamasını bilir hem de teoriğini de bilir... Bazen hiç yapmamış oldugum bir şeyi de teoriğini biliyorsam burda soru olarak gördüğümde cevap verebiyoruz..Bunun yanlış oldugunu kimse söyleyemez...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Ben de bire-bir yaptığım uygulamalardan kısa bir örnek vereyim..
-Çoğunluğu yurtdışında olan şantiyelerimde ana panoda, toprak ile nötrü her zaman birleştirmeyi seçtim..Özellikle şantiye tesislerinde..Ama 5 yıldızlı bir öğrenci yurdu projesinde TN sistemi vardı ve nötr ile toprak birleştiriliyordu...
-TN sistem TN-C ve TN-S olmak üzere iki çeşit yapılıyor aslında..TN-C sisteminde toprak ile nötr tek bir iletken olarak tesiste dolaştırılıyor..Amaç iki iletken yerine tek iletken kullanarak tasarruf etmek...
-Bunu, yukarıda uzunca bahsedilen ''sıfırlama'' ile karıştırmamak lazım...Sıfırlama, topraklama hiç yokken, tesisin herhangi bir noktasında, nötr ile toprak uçlarının köprülenmesidir...Burada ise sağlam ve ideal bir topraklama zaten vardır ve nötr ile birleştirilmektedir. Üstelik bu işlem, ana sigortadan önce yapılmaktadır..Bina içindeki prizde değil...
-Libya'da satın aldığınız trafo ile birlikte verilen ana dağıtım panosunun toprak ve nötr bakır baraları arasında bir ucu sabit diğer ucu açık bir camper görürsünüz..Bunun amacı nötr barası ile toprak barasını - opsiyonel olarak - köprülemektir..
-TT sistemlerde de ana sigortadan önce veya KAKRölesinden önce nötr ile topraklama birleştiriebilir...Ben bunun faydası ve yapılabilirliği konusunda netim..Ama benim burda merak ettiğim İç Tesisat yönetmeliği buna izin veriyor mu, vermiyor mu? Bilen arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.
 
Ayrıca sn. öksüzçocuk'un vurgulamak istediği ( benim anladığım ) şudur : nötr ile topraklamayı birleştirdiğinizde, tesisin herhangi bir yerinde nötr kopar, bağlantı vidası gevşer, düşer vs ise, devre kendini mecburen toprak iletkeni üzerinden tamamlayacaktır...Eğer tesisteki tüm metal gövdeler dört dörtlük topraklanmış ve ana ağ topraklamaya düzgünce taşınmaktaysa yine sorun olmaz , FAKAT, tesisteki en ufak bir topraklama bağlantı hatası veya kopukluğunda, bütük kısa devre akımı, o cihaz ve o cihaza dokunan insan üzerinden akacaktır ki bu, ciddi bir çarpılma ve ölüm riskidir..
Ama bununla ilgili iyi haber şudur ki, siz nötr ile toprağın birleştirilmesi işlemini, sadece ve sadece ana panoda, ana şalterden önce yaparsınız, o zaman KAKRölesi d etutar, hiç bir sorun da olmaz..Ama bu birleştirmeyi, tali panoların herhangi birinde veya tesisatın içinde bir yerde yaparsanız buyrun cenaze namazına olur.
Umarım açıklayıcı olmuştur..Ekli dosya ingilizce ama meraklı gözle inceleyen sayfa 9'da ne demek istediğini çok net anlar. Saygılar
(The neutral and ground wires MUST be connected together, but ONLY at the main panel )
http://www.allsafehomeinspection.com/Inspecting the Subpanel.pdf
 

3- Nötr hattının buşingden kopması ile elektrik hattındaki direkten veya sokaktaki panodan kısacası ara noktalardan kopması arasında fark vardır. Fazlara yüklenme durumunuza bağlı olarak cihazların bir kısmı gene yanabilir.

Saygılar...
 

her durumda nötr hattının kopması tehlikelidir...
 
Kısaca toparlayalım.

Nötr le toprağın birleştrilmesi ayrı toprak yerine nötr kullanılması ayrıymış. Toprak yerine kesinlikle nötr kullanmıyoruz.

Nötr ile toprak birleştirilecek ise kesinlikle girişte yapılıyormuş. Bu işlem işletmenin sağında solunda yapılmıyormuş.

Bu konuda hem fikir olduktan sonra gelelim topraklama şekillerine.

TT Tipi topraklama : Kaynağın yıldız noktası topraklıdır. İşletmede bağımsız topraklama sistemi vardır ve işletmedeki cihazların topraklamaları bu sisteme bağlıdır. Yarattığı sıkıntı hata akımları tamamen topraklama direncine bağlıdır. Bu sebeple ön görmesi ve hesaplaması zordur. Bazen sigortaları attıracak düzeyde olmayabilir. Bu sebeple mutlaka kaçak akım koruması gerektirir.

TN Tipi topraklama : Kaynağın yıldız noktası topraklıdır. İşletmedeki topraklama girişte nötr ile birleştirilmiştir. Hata akımları sigortaları attıracak kadar büyük olur. Ayrıca hata akımlarını öngörmek ve hesaplamak nispeten kolaydır. Kaçak akım koruması bulundurmak iyi olur. Bu tip topraklama nötr ile toprağın birleştrildiği noktasından sonraki uygulamaya göre üçe ayrılır.

TN-S : Nötr le toprağın birleştiği noktadan sonra tek bir kablo hem nötr hem toprak için kullanılır.
TN-C : Nötr le toprağın birleştiği noktadan sonra Hem nötr hemde toprak için ayrı kablolar çekilir. ( Özel bir koruma sistemi gerektirmeden çalışabilecek en güvenli sistemdir)
TN-CS:Nötr le toprağın birleştiği noktadan sonra belirli noktalara kadar tek kablo çekilir. Daha sonra nötr ve faz için ayrı ayrı kablolarla devam edilir.

IT : Tipi topraklama. Kaynağın yıldız noktası topraktan izoledir. İşletmede bağımsız topraklama sistemi vardır ve işletmedeki cihazların topraklamaları bu sisteme bağlıdır. En güvenilir ve işletme sürekliliği saylayan sistemdir. Ama fazın cihaz gövdesine temas etmesi durumunda çok küçük kapasitif akımlar geçer. ( bu temas insana zarar vermez) Faz toprak arızası hiçbir zaman oluşmaz. Kaçağa zamanında müdahale edilmezse faz-faz arızası oluşabilir. Bu yüzden bu durumun tesbiti için özel cihazlar gerekir. Güvenilirliği ve işletme devamlılığı en yüksek sistemdir.

Kolay gelsin...
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…